Strona Główna Francuskie i półfrancuskie Kremówka / Napoleonka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Kremówka / Napoleonka Drukuj Email
czwartek, 24 marca 2011 13:11

Kremówka / Napoleonka

Prezentuję Wam przepis na pyszną kremówkę (napoleonkę). O nazwę tego ciastka sprzeczali się już nie jedni Wink. Pochodzę z Małopolski i dla mnie będzie to zawsze kremówka. Napoleonka natomiast to wysokie ciastko z dużą ilością różowej lub białej pianki w środku.  
Koniecznie chciałam upiec kremówkę podobną do tej, którą można kupić (przynajmniej w moich regionach) w cukierniach. Powinna ona być na cieście francuskim, przełożona masą budyniową (raczej gęstym budyniem) i posypana z góry cukrem pudrem. Przepis na ciasto francuskie znalazłam tutaj i jestem z niego bardzo zadowolona. Ciasto jest delikatne, rozwarstwia się wspaniale i ładnie wyrasta do góry. Masy chciałam, aby było dużo. Chcąc uzyskać ilość masy taką, jaka jest w kupnych kremówkach potrzebowałam ugotować budyń z 1 litra mleka. Masa jest bardzo smaczna, ale ze względu na ilość, ciasto powinno poleżeć w lodówce co najmniej przez całą noc, aby masa miała odpowiednią konsystencję. Nie jest za bardzo zbita. Pomimo to trzyma się ładnie i nie wypływa. Ciasto jest na formę o wymiarach ok. 35x 24cm.

Składniki:
Ciasto francuskie:

  • 300g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżki octu (6%)
  • woda (ciepła ok. 100ml)

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 50g masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120g mąki pszennej
  • 70g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto francuskie. 300g masła i 100g mąki zagnieść na jednolitą masę. Masę położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć ręką w kwadrat lub rozwałkować. Zawinięte masło w folię wstawić do lodówki.
  2. W tym czasie z reszty składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką w kształt koła. Na środku ciasta położyć schłodzone masło. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.

02

03

  1. Ciasto odwrócić (złączeniami do dołu) i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm (Należy wałkować zawsze w jednym kierunku).

04

  1. Ciasto złożyć jak list (krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony). Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć we folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do zamrażalnika na 15min.

05

06

  1. Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt i ponownie złożyć jak list. Leciutko rozwałkować (tylko docisnąć wałkiem, aby ciasto było cieńsze), zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15min. Czynność tą powtarzać jeszcze 2 razy, wkładając za każdym razem ciasto do zamrażalnika na 15min.

07

08

  1. Gotowe ciasto należy przeciąć na pół. Jedną połowę, zawiniętą w folię, wstawić do lodówki. 

09

  1. Drugą rozwałkować, na posypanym mąką blacie, na duży prostokątny placek (większy od rozmiarów formy do pieczenia. Ciasto pod wpływem pieczenia znacznie się kurczy). Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min. w temperaturze 220°C. W ten sam sposób upiec drugi placek. Placki pozostawić do ostygnięcia. Ewentualnie przyciąć do rozmiarów formy. Jeden placek, przeznaczony na górę ciasta, pokroić (najlepiej nożem z ząbkami) na kwadraty, takiej wielkości, jakiej mają być kremówki. (Ułatwi to później krojenie ciasta).

010

011

012

  1. Przygotować masę budyniową. 3 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Budyń przestudzić, ale jeszcze lekko ciepły wylać na pierwszy placek z ciasta francuskiego. (Dolne ciasto francuskie najlepiej jest owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej, aby masa budyniowa nie wypływała). Na masie budyniowej ułożyć pocięte kwadraty. Całość posypać z góry cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12godz.

013

  1. Ciasto najlepiej jest kroić ostrym nożem z ząbkami.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 12 sporych kremówek
trudnosc Trudność: trudne
koszt Koszt: średni

Kremówka / Napoleonka

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze