Makaroniki z białą czekoladą na bezie francuskiej

Lekkie, migdałowe ciasteczka z białek przełożone ganache z białej czekolady. Makaroniki wykonane są na bezie francuskiej. Ciasteczka są delikatne i mocno słodkie.

Jeśli pieczesz makaroniki po raz pierwszy to przeczytaj najpierw artykuł: "Jak upiec makaroniki".

Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:

  • 70g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100g cukru pudru
  • 50g białka
  • szczypta soli

Ganache z białej czekolady:

  • 100g białej czekolady
  • 40g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Makaroniki przygotować według przepisu: „Makaroniki na bezie francuskiej”.
  2. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki, aż masa lekko zgęstnieje.
  3. Połowę makaroników odwrócić płaską stroną do góry. Następnie wyłożyć ganache łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką i przykryć pozostałymi makaronikami. Lekko docisnąć, aby masa zrównała się z brzegiem makaroników.

Smacznego.

Makaroniki z białą czekoladą na bezie francuskiej

Makaroniki z białą czekoladą na bezie francuskiej

Makaroniki z białą czekoladą na bezie francuskiej