ciasteczka marcepanowe

Ciasteczka marcepanowe w kształcie serc polecam na tegoroczne Walentynki. Dzięki dodatkowi marcepanu ciasteczka nie są kruche, ale lekko miękkie. Brzeg ciasteczek udekorowany jest masą zrobioną z marcepanu, a środek wypełniony ulubionym dżemem, który wzbogaca smak ciasteczek i nadaje im ładny wygląd.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 50g zmielonych migdałów
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 180g cukru
  • 300g masy marcepanowej
  • 2 jajka
  • dowolny dżem (a najlepiej 2- 3 różnokolorowe; u mnie morelowy, truskawkowy, z owoców leśnych)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki, 130g cukru, 50g pokrojonej na małe kawałki masy marcepanowej i jedno jajko. Całość zagnieść. (Najłatwiej zrobić to przy użyciu robota kuchennego używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na godzinę.
  2. W międzyczasie resztę masy marcepanowej drobno pokroić. Dodać resztę cukru i jajko. Całość zmiksować na jednolitą masę. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. (Może być również większa gwiazdka).
  3. Ciasto rozwałkować porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5cm. Wykrawać foremką serca i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Masą marcepanową z rękawa cukierniczego ozdobić brzeg ciasteczek.

3

  1. Ciasteczka piec ok. 12 min. na środkowej szynie piekarnika w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C).
  2. Ciasteczka pozostawić do ostygnięcia. Parę łyżek dżemu przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców lekko podgrzać i posmarować nim środek ciasteczek. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

ciasteczka marcepanowe

ciasteczka marcepanowe

Powiązane przepisy