Strona Główna Z nadzieniem Rogaliki zatapiane
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Rogaliki zatapiane Drukuj Email
wtorek, 12 lipca 2011 09:43

Rogaliki zatapiane

Przepis na drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi, marmoladą lub konfiturą. Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, a wyrasta zanurzone w zimnej wodzie. Czas wyrastania jest bardzo krótki, jak na ciasto drożdżowe. Wyrośnięte ciasto wypływa już najczęściej po 10- 15min. Rogaliki w smaku są bardzo dobre. Ładnie wyrastają podczas pieczenia,są miękkie, a jednocześnie lekko kruche z zewnątrz.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru kryształu
  • ½ szklanki mleka
  • 60g drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • powidła z agrestu lub śliwek, marmolada lub dobrze odsączona konfitura (u mnie powidła śliwkowe)

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • mąka do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, cukrem, ok. 3 łyżkami mąki i solą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Masło roztopić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, roztopiony letni tłuszcz i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto, aż utworzy się lepka, tłusta kula. (Ciasta nie trzeba wyrabiać długo, tylko do momentu, aż powstanie jednolite ciasto).

02

  1. Ciasto należy zawinąć w lnianą ściereczkę (pozostawiając trochę miejsca,ponieważ będzie rosło, ale szczelnie, żeby nie wypłynęło).
  2. Ciasto należy włożyć do naczynia z bardzo zimną wodą (tak, aby woda przykryła ciasto).

03

  1. Gdy ciasto wyrośnie, stanie się lekkie i wypłynie. Trwa to zazwyczaj ok. 10- 15min. (chodź czytałam, że może to trwać nawet do 2godz.).

04

  1. Po wyciągnięciu ciasta z wody i zdjęciu ściereczki, należy podzielić ciasto na 4 części.

05

  1. Każdą cześć, jedną po drugiej, należy rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła i podzielić go na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć trochę nadzienia (ok. ½ – ¾ łyżeczki. Nie za dużo, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Trójkąty zwinąć od podstawy, tworząc rogaliki.

06

  1. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

07

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 – 20min. do zarumienienia w temperaturze 180°C (lub jak źródło podaje 25- 30min. w temp. 160°C).
  2. Jeszcze ciepłe rogaliki posmarować lukrem (wymieszana gorąca woda i cukier puder).
  3. W ten sam sposób upiec wszystkie rogaliki.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml

Przepis pochodzi z książki: „Słodka kuchnia polska” Ewy Aszkiewicz.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15- 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

32
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Rogaliki zatapiane

Rogaliki zatapiane

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #31 sylwia 2014-11-19 15:07
Przepis świetny i rogaliki wyszły przepyszne!
Cytować
 
 
0 #30 Joanna 2014-11-06 09:38
Sybillo przelicznik jest taki: : 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych.
Cytować
 
 
0 #29 Sybilla 2014-11-06 00:01
Witam.
W przepisie sa wymienione swieze drozdze.
Ja mam tylko suche drozdze.
Czy mozna ich uzyc i w jakiej ilosci.
Cytować
 
 
0 #28 Kinga 2014-09-05 15:21
Witam , czy zamiast margaryny można użyć smalcu ? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Cytować
 
 
0 #27 Joanna 2014-08-25 16:32
Joanno tak, po wyciągnieciu z wody należy je wyciągnąć na blat posypany mąką, ponownie zagnieść i rozwałkować.
Cytować
 
 
+2 #26 Joanna 2014-08-24 20:07
Witam, zrobiłam te rogaliki- wyszły wyśmienite. Mam tylko pytanie: jak włożyłam do wody (urosło pięknie w 10 min) i je wyjęłam to było miejscami takie rozwodnione (jak by mąkę urobił z wodą), żeby je rozwałkować musiałam blat podsypać mąka i ponownie wyrobić - czy tak powinno być? Czy może po wyjęciu tylko je podzielić i rozwałkować - jeżeli tak to może ja za krótko wyrobiłam ciasto, ale przed włożeniem do wody wyglądało jak ze zdjęcia. Proszę o podpowiedz, rogaliki są tak pyszne, że chciałabym je robić częściej. Pozdrawiam.
Cytować
 
 
0 #25 Ayesha 2014-03-15 14:39
Ja zamiast marmolady dałam banany , śliwki i jabłuszko . Wyszły lepsze niż z marmoladką , a przed pieczeniem posmarowałam jajkiem, a po pieczeniu polałam właśnie syropem z cukru . wyszły pyszne :D
Cytować
 
 
+2 #24 Jolek 2013-11-07 15:44
Pychota :) Po prostu mniam!!!
Cytować
 
 
0 #23 Monika 2013-10-31 10:31
Sposób z zanurzeniem super nadaje rogalikom bardziej kruchy smak a wiele lat pieklam rogaliki tradycyjnie czekajac az wyrosnie ciasto i jednak smak jest inny. Dziekuje za przepis..PYCHAAA
Cytować
 
 
0 #22 Karolina D. 2013-10-23 07:59
Cytuję Melissa:
Wlasnie je robie i mam problem bo jak ciasto wlozylam do wody to odrazu wyplynelo na wierzch:/


no mi właśnie też od razu wypłynęło. Może za dużo wody mam? ja włożyłam w ten największy garnek i dosyć dużo wody nalałam.... teraz poczekam z 15 min i je wyciągnę choć nie wiem czy jest senes trzymać je w wodzie skoro od razu wypłynęło.... a może złą margarynę miałam...? :(
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+