Strona Główna Z nadzieniem Rogaliki zatapiane
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Rogaliki zatapiane Drukuj Email
wtorek, 12 lipca 2011 09:43

Rogaliki zatapiane

Przepis na drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi, marmoladą lub konfiturą. Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, a wyrasta zanurzone w zimnej wodzie. Czas wyrastania jest bardzo krótki, jak na ciasto drożdżowe. Wyrośnięte ciasto wypływa już najczęściej po 10- 15min. Rogaliki w smaku są bardzo dobre. Ładnie wyrastają podczas pieczenia,są miękkie, a jednocześnie lekko kruche z zewnątrz.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru kryształu
  • ½ szklanki mleka
  • 60g drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • powidła z agrestu lub śliwek, marmolada lub dobrze odsączona konfitura (u mnie powidła śliwkowe)

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • mąka do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, cukrem, ok. 3 łyżkami mąki i solą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Masło roztopić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, roztopiony letni tłuszcz i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto, aż utworzy się lepka, tłusta kula. (Ciasta nie trzeba wyrabiać długo, tylko do momentu, aż powstanie jednolite ciasto).

02

  1. Ciasto należy zawinąć w lnianą ściereczkę (pozostawiając trochę miejsca,ponieważ będzie rosło, ale szczelnie, żeby nie wypłynęło).
  2. Ciasto należy włożyć do naczynia z bardzo zimną wodą (tak, aby woda przykryła ciasto).

03

  1. Gdy ciasto wyrośnie, stanie się lekkie i wypłynie. Trwa to zazwyczaj ok. 10- 15min. (chodź czytałam, że może to trwać nawet do 2godz.).

04

  1. Po wyciągnięciu ciasta z wody i zdjęciu ściereczki, należy podzielić ciasto na 4 części.

05

  1. Każdą cześć, jedną po drugiej, należy rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła i podzielić go na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć trochę nadzienia (ok. ½ – ¾ łyżeczki. Nie za dużo, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Trójkąty zwinąć od podstawy, tworząc rogaliki.

06

  1. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

07

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 – 20min. do zarumienienia w temperaturze 180°C (lub jak źródło podaje 25- 30min. w temp. 160°C).
  2. Jeszcze ciepłe rogaliki posmarować lukrem (wymieszana gorąca woda i cukier puder).
  3. W ten sam sposób upiec wszystkie rogaliki.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml

Przepis pochodzi z książki: „Słodka kuchnia polska” Ewy Aszkiewicz.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15- 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

32
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Rogaliki zatapiane

Rogaliki zatapiane

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #28 Kinga 2014-09-05 15:21
Witam , czy zamiast margaryny można użyć smalcu ? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Cytować
 
 
0 #27 Joanna 2014-08-25 16:32
Joanno tak, po wyciągnieciu z wody należy je wyciągnąć na blat posypany mąką, ponownie zagnieść i rozwałkować.
Cytować
 
 
0 #26 Joanna 2014-08-24 20:07
Witam, zrobiłam te rogaliki- wyszły wyśmienite. Mam tylko pytanie: jak włożyłam do wody (urosło pięknie w 10 min) i je wyjęłam to było miejscami takie rozwodnione (jak by mąkę urobił z wodą), żeby je rozwałkować musiałam blat podsypać mąka i ponownie wyrobić - czy tak powinno być? Czy może po wyjęciu tylko je podzielić i rozwałkować - jeżeli tak to może ja za krótko wyrobiłam ciasto, ale przed włożeniem do wody wyglądało jak ze zdjęcia. Proszę o podpowiedz, rogaliki są tak pyszne, że chciałabym je robić częściej. Pozdrawiam.
Cytować
 
 
0 #25 Ayesha 2014-03-15 14:39
Ja zamiast marmolady dałam banany , śliwki i jabłuszko . Wyszły lepsze niż z marmoladką , a przed pieczeniem posmarowałam jajkiem, a po pieczeniu polałam właśnie syropem z cukru . wyszły pyszne :D
Cytować
 
 
+2 #24 Jolek 2013-11-07 15:44
Pychota :) Po prostu mniam!!!
Cytować
 
 
0 #23 Monika 2013-10-31 10:31
Sposób z zanurzeniem super nadaje rogalikom bardziej kruchy smak a wiele lat pieklam rogaliki tradycyjnie czekajac az wyrosnie ciasto i jednak smak jest inny. Dziekuje za przepis..PYCHAAA
Cytować
 
 
0 #22 Karolina D. 2013-10-23 07:59
Cytuję Melissa:
Wlasnie je robie i mam problem bo jak ciasto wlozylam do wody to odrazu wyplynelo na wierzch:/


no mi właśnie też od razu wypłynęło. Może za dużo wody mam? ja włożyłam w ten największy garnek i dosyć dużo wody nalałam.... teraz poczekam z 15 min i je wyciągnę choć nie wiem czy jest senes trzymać je w wodzie skoro od razu wypłynęło.... a może złą margarynę miałam...? :(
Cytować
 
 
+3 #21 wioletta 2013-08-17 18:08
Hej
moje ciasto jest w wodzie juz od 1.5 god i nic. Nie wiem czy juz z niego nic nie bedzie i musze zrobic nowe:-(
Cytować
 
 
+1 #20 agnieszka 2013-06-29 09:09
pyszne!!! rano zrobilam ciasto a teraz juz dzieciaczki wsuwaja:)))dziekuje za przepis
Cytować
 
 
+1 #19 joanna 2013-05-23 16:59
wlasnie czekam na ich wyrosniecie ale woda sie rusza a one wychodza na wierzch wiec chyba sie uda...przepis bardzo ladnie napisany,dla niedoswiadczonej kucharki takiej jak ja.Niemam powidel dodam drzem.robie bledy poniewaz moja klawiatura pomaga mi przy gotowaniu wiec przestaje dzialac
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl