ciasteczka biszkoptowe z makiem

Przeglądając przepisy z kalendarza natrafiłam na ten przepis. Nigdy nie piekłam tych ciasteczek, a że kupne nam smakują, postanowiłam je zrobić. Biszkoptowe ciasteczka przełożone domową marmoladą. Można posypać je makiem lub też nie. Najlepiej po przełożeniu przykryć je  ściereczką i zostawić do dnia następnego. Będą wtedy bardzo mięciutkie. Takie, jakie być powinny.  Mięciutkie biszkoptowe krążki z makiem, a w środku pyszna marmolada domowej roboty.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 130g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • suchy mak (ok. 2- 3 łyżek)
  • ok. 200g marmolady

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka ubić z cukrem na parze. (Ubijać co najmniej 5 minut). Ubite jajka zdjąć z pieca.
  2. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
  3. Ciasto wyłożyć łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem, formując okrągłe ciasteczka. Nakładać niecałą łyżeczkę ciasta, robiąc dość duże odstępy pomiędzy ciasteczkami.

02

  1. Powierzchnię ciasteczek posypać makiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C na jasny, złocisty kolor.
  3. Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając marmoladą.

Uwaga:
Radziłabym raczej wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Jeśli smarujecie margaryną to dobrze nasmarujcie blachę. W przepisie jest podane, aby nasmarować tłuszczem, ale ja spróbowałam jedną blachę ciastek upiec na margarynie, drugą na papierze i z papieru łatwiej ciasteczka odchodzą.

Przepis pochodzi z kalendarza.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 25- 30
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Ciasteczka biszkoptowe z makiem

ciasteczka biszkoptowe z makiem