Kuleczki kokosowe

Biszkopty z bitą śmietaną obtoczone w wiórkach kokosowych to proste ciasteczka bez pieczenia. Są miekkie, lekkie i szybkie do przygotowania.

Składniki:

  • 120 g okrągłych biszkoptów
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ok. 50 g drobnych wiórków kokosowych
  • ok. 125 ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  2. Lekko ciepłe mleko nalać do miseczki.
  3. Biszkopt zanurzyć na ok. 2 sekundy w mleku.
  4. Na biszkopt nałożyć bitą śmietanę i przykryć drugim biszkoptem również namoczonym w mleku.
  5. Całość obtoczyć w wiórkach kokosowych.
  6. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc, aby biszkopty całe zmiękły.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kuleczki kokosowe