Strona Główna Bez pieczenia Sezamki
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Sezamki Drukuj Email
czwartek, 09 lutego 2012 14:04

sezamki

Przygotowane według tego przepisu sezamki smakują prawie jak oryginalne. Będziecie na pewno mile zaskoczeni, że tak szybko i łatwo można je przygotować. Jedyna sztuka polega na zrobieniu z cukru jednolitego, złotego karmelu.  Trzeba mieć przy tym trochę cierpliwości Wink Dzięki dodatkowi masła sezamki ładnie się błyszczą.

Składniki:

  • 250g sezamu
  • 236g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka wody
  • 20g masła

Sposób przygotowania:

  1. Sezam podprażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Odstawić na bok.
  2. Cukier, cukier waniliowy wsypać do garnka, dodać wodę i skarmelizować na złoty kolor. Na końcu dodać masło i szybko mieszać, aż masło się roztopi.
  3. Dodać sezam i wymieszać.
  4. Teraz należy postępować szybko. Karmel będzie szybko twardniał. Gotową masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na mniej więcej prostokąt o grubości 0,5 cm. Ściągnąć papier i pokroić masę na prostokąty lub kwadraty dowolnej wielkości. Należy zrobić to w miarę szybko, bo jak karmel zastygnie, nie ukroimy już kawałków, tylko trzeba będzie je łamać.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30 (o wymiarze ok. 3,5x 5cm)
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Sezamki

Sezamki

Tagi:
follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #19 Emi 2013-12-30 09:21
Dałam 300 h sezamu jasnego i łyżkę ciemnego i też wyszły super aczkolwiek trochę bardziej słodkie niż takie kupne. Dzięki za przepis :)
Cytować
 
 
+1 #18 Joanna 2013-10-23 18:58
Marto taki sos jest idealny do lodów. Można nim polać także ciasta, szczególnie serniki, ale również brownie, babki. Możesz zrobić to ciasto: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/525-przepis-na-brownie-z-bananami-i-bita-smietana dodając Twój sos zamiast przygotowywać sos według przepisu. Nawet jeśli Twój sos jej rzadszy to nic nie szkodzi, może bokami wypływać. A może jeszcze to ciasto Ci się spodoba: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/371-przepis-na-ciasto-czekoladowe-z-orzechami-w-karmelu
Cytować
 
 
0 #17 Marta 2013-10-23 18:41
No właśnie jest płynny może mi ktoś podpowie co mogę z nim zrobić??? Mąż kupił mi aż 1 kg takiego karmelu i zupełnie nie wiem jak go wykorzystać - pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia a nie chcę aby się zmarnował - w sobotę mam chrzciny. Proszę o poradę co mogę zrobić z nim... Z góry dziękuję za odpowiedź
Cytować
 
 
0 #16 Joanna 2013-10-23 18:27
Marto jeśli masz gotowy karmel/ sos karmelowy to on jest płynny i nie będzie się nadawał.
Cytować
 
 
0 #15 Marta 2013-10-23 09:09
A czy jeśli mam przygotowany karmel to też mogę zrobić? nie wiem jak z proporcjami wtedy ile wziąć karmelu??? tyle co cukru mniej więcej?
Cytować
 
 
0 #14 magda 2013-09-01 21:34
potwornie słodkie.. nie da sie tego jesc ;/
Cytować
 
 
+1 #13 maria 2013-07-05 18:47
Stygna. Próbuję tego co zostało w garnku, FANTASTYCZNE!!! Dzieci zwariuja :)
Cytować
 
 
+1 #12 Agata 2013-04-07 17:38
po dodaniu ok. łyżki miodu sezamki są bardziej miękkie i można je pokroić :-)
Cytować
 
 
+2 #11 Babeczka2002 2013-01-22 19:25
:D Pięknie wyglądają i pewnie są lepsz niż ze sklepu. Koniecznie muszę je wypróbować! Przepis jest latwy, więc nie bedzie trudno! 8)
Cytować
 
 
+4 #10 Kasia 2012-12-21 20:59
A ja bym to dodała troszkę miodu...Jak jem sezamki czuję miód - czy mi się zdaje? :) Dodaję do ulubionych - pięknie się prezentują :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+