Czekoladowe księżyce

Kruche i mocno czekoladowe ciasteczka świąteczne. Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 30 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 100 g masła

Do dekoracji:

  • ok. 50 g czekolady gorzkiej (mlecznej lub białej)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
  2. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, kakao, migdały, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i żółtko. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, chwilę zagnieść i uformować wałek o ok. 8 mm grubości. (Dzielę ciasto na 3 części. Podczas formowania pierwszego wałka, resztę ciasta trzymam w lodówce).
  4. Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 7 cm.
  5. Każdy wałek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
  6. Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej. Ciasteczka pozostawić do ostygnięcia.
  2. Czekoladę do dekoracji roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć albo do jednorazowego rękawa cukierniczego, albo do woreczka do mrożenia. Odciąć róg, robiąc malutką dziurkę i wyciskając czekoladę udekorować ciasteczka. Pozostawić, aby czekolada zastygła.
  3. Ciasteczka przechowywać w puszce.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Laura Backen".

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 50

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Czekoladowe księżyce