Waniliowe księżyce

Waniliowe księżyce to obok cynamonowych gwiazdek (Zimtsterne) najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Ciasteczka mają midgałowo- waniliowy smak, są bardzo kruche, delikatne i słodkie. Bardzo smaczne.

Składniki:

  • 100 g zimnego masła
  • 140 g mąki pszennej
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 20 g zmielonych orzechów laskowych
  • 30 g cukru
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • ok. 70 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, migdały, orzechy, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i żółtko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  2. Następnie uformować z ciasta wałek o ok. 1 cm grubości.
  3. Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 6- 7 cm.
  4. Każdy kawałek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
  5. Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).

02

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią.
  2. W miseczce wymieszać cukier puder z resztą cukru waniliowego.
  3. Po upieczeniu pozostawić ciasteczka na krótką chwilę na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się połamać), a następnie jeszcze ciepłe obtoczyć w przygotowanym cukrze. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ewentualnie jeszcze raz obtoczyć w cukrze.
  4. Ciasteczka przechowywać w puszce.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Laura. Backen".

Kuchnia:

Austriacka, Niemiecka, Węgierska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 40

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Waniliowe księżyce Waniliowe księżyce Waniliowe księżyce