Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Ciasteczka w stylu amerykańskich double chocolate chip cookies. Są duże (u mnie o średnicy ok. 8 cm), płaskie i mocno czekoladowe. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionej mąki bezglutenowej.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 110g masła
  • 110g cukru
  • 1 jajko
  • 100g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej)
  • 25g kakao
  • 20g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać na nie za małe kawałki. Odstawić na bok.
  2. Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i sodą. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao, sodą i skrobią.
  4. Wyłączyć mikser i wmieszać czekoladę szpatułką.
  5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta, robiąc duże odstępu między ciasteczkami. (Ciasteczka podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej przed 12 minut w temperaturze 180°C. (Wychodzą 2 lub 3 blachy ciasteczek). Ciasteczka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie). Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Świeże ciasteczka mąją płynną czekoladę w środku:

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe