Strona Główna Bez nadzienia Maślane ciasteczka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Maślane ciasteczka Drukuj Email
niedziela, 13 lutego 2011 01:33

01

Ciasteczka są bardzo kruche i maślane. Najlepsze same bez żadnej dekoracji, ponieważ są bardzo, bardzo słodkie. Choć ze względu na zbliżające się Walentynki zrobiłam je w kształcie serc i udekorowałam czerwonym cukrem. Nie radzę zastępować masła margaryną. Mają być przecież maślane.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 90g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 190g masła

Do dekoracji:

  • lukier (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody)
  • cukier
  • czerwony barwnik spożywczy z tubki (musi być płynny)

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godz.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5- 3 blachy).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. Do cukru dodać trochę czerwonego barwnika. Dokładnie wymieszać.
  5. Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać dokładnie z ok. 3 łyżkami gorącej wody. (Jeśli podczas lukrowania, lukier zacznie gęstnieć, dodać jeszcze trochę gorącej wody). Na polukrowane ciasteczko ułożyć mniejszą foremkę i wsypać do niej czerwony cukier. Gdy lukier zastygnie, ściągnąć nadmiar cukru (ręką lub pędzelkiem).

02

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

03

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #11 Nadia 2014-04-10 11:41
Wyszły za pierwszym razem. Proste, szybkie i smaczne. Im starsze tym lepsze :)
Cytować
 
 
0 #10 nowa 2013-09-06 19:21
Nie wiem co zrobiłam źle, ale moje ciasto po wyciągnięciu z lodówki nie chciało się ładnie rozwałkować. W ogóle nie trzymało się całości tylko się kruszyło. W końcu to jakoś naprawiłam a ciastka wyszły pyszne, ale żałuję, bo nie mogłam powykrawać serduszek. Może ktoś się domyśla co mogłam zrobić źle?
Cytować
 
 
+1 #9 Natalia 2013-03-29 12:32
Mam pytanie:
czy dodanie całego jajka zamiast tylko żółtka pogorszy smak ciasteczek? :c
Cytować
 
 
0 #8 Joanna 2012-10-31 11:43
Sylwio wychodzi 2,5 - 3 blach ciasteczek. Liczba sztuk zależy od wielkości wybranej foremki. (Przyłóż foremkę do blachy, to orientacyjnie zobaczysz ile ciasteczek zmieści się na jednej).
Cytować
 
 
+1 #7 sylwia 2012-10-31 11:30
a czy moglabym wiedziec ile wychodzi ciasteczek z tych skladnikow?
Cytować
 
 
-2 #6 Wosie 2012-07-06 10:44
Są bardzo łatwe i nawet my (dzieci po 13 lat) poradziliśmy sobie z ich wykonaniem polecamy
Cytować
 
 
0 #5 Amy 2012-04-30 19:12
Ciasteczka Pysznie wyszły :) Smakowite!
Cytować
 
 
0 #4 Nikka 2012-02-04 15:40
Upiekłam, ale dodałabym kilka drobnych zmian w przepisie. Po pierwsze, więcej mąki (ciasto jest za rzadkie), a po drugie nieco więcej cukru pudru. Aha, i żeby wyszły dobre trzeba piec koło 17 minut
Cytować
 
 
+5 #3 Malgosia 2011-02-14 14:42
Sa pyszne, moj maz uwielbia maslane ciasteczka.
Cytować
 
 
+2 #2 Anucha46 2011-02-13 18:44
Uwielbiam kruche, maślane ciasteczka, a te Twoje wyglądają przepysznie:)
Pozdrawiam:)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl