Strona Główna Bez nadzienia Maślane ciasteczka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Chipsy z selera (12 Feb 2015)
Kluski na parze (12 Aug 2014)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Maślane ciasteczka Drukuj Email
niedziela, 13 lutego 2011 01:33

Maślane ciasteczka

Ciasteczka są bardzo kruche i maślane. Najlepsze same bez żadnej dekoracji, ponieważ są bardzo, bardzo słodkie. Choć ze względu na zbliżające się Walentynki zrobiłam je w kształcie serc i udekorowałam czerwonym cukrem. Nie radzę zastępować masła margaryną. Mają być przecież maślane.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 90g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 190g masła

Do dekoracji:

  • lukier (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody)
  • cukier
  • czerwony barwnik spożywczy z tubki (musi być płynny)

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godz.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5- 3 blachy).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. Do cukru dodać trochę czerwonego barwnika. Dokładnie wymieszać.
  5. Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać dokładnie z ok. 3 łyżkami gorącej wody. (Jeśli podczas lukrowania, lukier zacznie gęstnieć, dodać jeszcze trochę gorącej wody). Na polukrowane ciasteczko ułożyć mniejszą foremkę i wsypać do niej czerwony cukier. Gdy lukier zastygnie, ściągnąć nadmiar cukru (ręką lub pędzelkiem).

02

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Maślane ciasteczka

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #17 martyna f 2015-01-25 10:29
pyszne ciasteczka ja dodałam trochę śmietany żeby się skleiło ciasto przed włożeniem do lodówki i wyszły pysznie :)
Cytować
 
 
0 #16 martyna f 2015-01-01 18:43
pyszne ciasteczka :lol:
Cytować
 
 
0 #15 Joanna 2014-11-17 09:26
Doroto też wyjdą, ale smaczniejsze są na maśle.
Cytować
 
 
0 #14 dorota 2014-11-16 13:55
co by sie stalo gdybym dodala margaryny a nie masla?
Cytować
 
 
0 #13 Joanna 2014-08-24 13:05
Nowa tak, można, ale najlepszy jest cukier puder.
Cytować
 
 
0 #12 nowa 2014-08-23 17:06
czy cukier puder można zamienić na kryształ?
Cytować
 
 
+1 #11 Nadia 2014-04-10 11:41
Wyszły za pierwszym razem. Proste, szybkie i smaczne. Im starsze tym lepsze :)
Cytować
 
 
0 #10 nowa 2013-09-06 19:21
Nie wiem co zrobiłam źle, ale moje ciasto po wyciągnięciu z lodówki nie chciało się ładnie rozwałkować. W ogóle nie trzymało się całości tylko się kruszyło. W końcu to jakoś naprawiłam a ciastka wyszły pyszne, ale żałuję, bo nie mogłam powykrawać serduszek. Może ktoś się domyśla co mogłam zrobić źle?
Cytować
 
 
+1 #9 Natalia 2013-03-29 12:32
Mam pytanie:
czy dodanie całego jajka zamiast tylko żółtka pogorszy smak ciasteczek? :c
Cytować
 
 
0 #8 Joanna 2012-10-31 11:43
Sylwio wychodzi 2,5 - 3 blach ciasteczek. Liczba sztuk zależy od wielkości wybranej foremki. (Przyłóż foremkę do blachy, to orientacyjnie zobaczysz ile ciasteczek zmieści się na jednej).
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+