Czarno- białe gwiazdki

Kruche ciasteczka z jasnego i kakaowego ciasta z migdałem w środku. Ciasteczka są kruche, proste w smaku i nie za słodkie. Łatwe do przygotowania. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

Ciasto kruche (jasne i ciemne):

  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1 jajko
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 20 g kakao
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30%

Dodatkowo:

  • migdały bez skórki (ewentualnie ze skórką), ok. 140 g
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używacie migdałów ze skórką, należy przełożyć je do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5- 10 minut, a następnie obrać, ściskając migdał palcami. Migdały dobrze osuszyć na ściereczce.
  2. Przygotować ciasto kruche. Zimne masło (lub margarynę) pokroić na małe kawałki. Dodać jajko, mąkę, skrobię, cukier, mleko i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Do ⅓ ciasta dodać kakao, cynamon i śmietankę. Zagnieść jednolite ciasto.
  4. Oba ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  5. Każde ciasto rozwałkować cienko na posypanym mąką blacie. Z ciast wykrawać foremką gwiazdki (lub inne kształty). Z białego ciasta wykrawać większe gwiazdki, a z ciemnego mniejsze.
  6. Jasne gwiazdki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem i skleić z kakaową gwiazdką. Posmarować białkiem ciemną gwiazdkę i na górę lekko wcisnąć migdał.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 10 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Piec jedną blachę po drugiej.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 100

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Czarno- białe gwiazdki