Tort świnka

Tort urodzinowy w kształcie świnki. Składa się z cytrynowego ciasta ucieranego, przełożonego marcepanową masą budyniową. Udekorowany został masą z pianek marshmallows. Tort zrobiłam na roczek córeczki, która była zachwycona, pokazując ciągle paluszkiem na świnkę :)

Do upieczenia ciasta potrzebna jest głęboka, metalowa miska o górnej średnicy 20- 21cm. (Moja ma pojemność 3 litry).

Tort utrzymuje się w lodówce przez parę dni.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 250g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 250g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180g mąki kukurydzianej lub jaglanej i 70g skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 200g masy marcepanowej

Masa maślana:

  • 150g masła
  • 100g białej czekolady

Dodatkowo:

  • Masa z pianek marshmallows
  • 2 drażetki brązowe M&M's (na oczy)
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu
  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Dodać startą skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  3. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. i 15 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Zimne ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały trzy blaty.
  6. Przygotować masę budyniową. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i budyniem w proszku. Dodać do gotującego się mleka razem z masą marcepanową, szybko mieszając, aby nie powstały grudki i marcepan się rozpuścił. (Można garnek ściągnąć na chwilę z pieca i mieszać, aż do rozpuszczenia się marcepanu). Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. (Należy budyń przemieszać od czasu do czasu, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za dużo, aby nie rozrzedzić masy).
  7. Zimną lub lekko ciepłą masą przełożyć ciasto. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa zastygnie.

2

  1. Przygotować masę maślaną. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. (Czekolada powinna być chłodna, ale jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną czekoladę.
  2. Zaokrąglić nożem wierzch tortu. Masą posmarować tort. Wstawić do lodówki.
  3. Przygotować masę z pianek marshmallows. Masą obłożyć tort. Z pozostałej masy zrobić uszy, ryjek, ogonek i racice. (Ogonek to wałek z masy skręcony i usztywniony wykałaczką. Ryjek wycięłam literatką, a dziurki zrobiłam okrągłą tylką). Uszy, ryjek i oczy zostały przyklejone do tortu wodą.

34

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą posmarować paterę, zabrudzając troszkę świnkę. Na płynnej czekoladzie ułożyć racice.
  2. Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego.

Przepis inspirowany zdjęciem ze strony: www.igottatrythat.net

Tort świnka

Tort świnka