Tort Czerwony Kapturek

Tort składa się z ciasta dwukolorowego, jasnego i czekoladowego z zatopionymi w nim wiśniami. Ciasto pokrywa lekka masa serowa i polewa wiśniowa. Bardzo przypomina ciasto „Fale Dunaju”, ale jest od niego bogatsze i z delikatniejszą masą. Tort jest bardzo smaczny i orzeźwiający.

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 130 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki nutelli lub kakao
  • 1 słoik wiśni bez pestek (ok. 250- 300 g owoców)

Masa serowa:

  • 500 g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie polewy do tortów czerwonej (Tortenguss) lub galaretka czerwona najlepiej wiśniowa

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać).
  2. Przygotować ciasto. Miękkie masło, cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować mikserem.
  3. Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  4. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Do drugiej połowy ciasta wmieszać nutellę lub kakao i wyłożyć do formy. Wiśnie ułożyć na cieście.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  6. Ser, cukier i cukier waniliowy wymieszać łyżką lub zmiksować. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fix. Wmieszać delikatnie szpatałką do masy serowej. Ciasto pozostawić w tortownicy lub zacisnąć obręcz do tortu. Masę serową wyłożyć na chłodne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
  7. Polewę tortową przygotować według przepisu na opakowaniu, używając 250 ml soku z wiśni i 2 łyżek cukru. Pozostawić, aby lekko przestygła i wyłożyć na ciasto*. Tort wstawić na parę godzin do lodówki.

Uwagi:

  • Składnik na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • *Zamiast polewy tortowej można przygotować galaretkę i lekko tężejącą wylać na masę serową.

Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: www.chefkoch.de

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort Czerwony Kapturek Tort Czerwony Kapturek