Tort z owocami lata

Letni torcik z dużą ilością świeżych owoców: malin, truskawek i jeżyn. Tort jest wilgotny, owocowy, lekki i nieprzesłodzony. Owoce dodałam zarówno do kremu jak i do ciasta, aby podkreślić smak owoców. Każdy blat tortu został dla urozmaicenia upieczony z innymi owocami. Można oczywiście użyć tylko jednego rodzaju owocu, jak kto woli.

Składniki:
Ciasto (składniki na 1 blat):

  • 80g mąki pszennej
  • 15g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 65g jogurtu naturalnego
  • 55g masła
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 125g truskawek/ jeżyn/ malin

Poncz:

  • sok z połowy cytryny
  • niecałe ½ szklanki wody
  • 1 łyżka cukru

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 600g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 125g truskawek
  • ok. 125g jeżyn
  • ok. 125g malin

Dekoracja:

  • truskawki/ jeżyny/ maliny

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę i jogurt. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na cieście wyłożyć umyte, osuszone i drobno pokrojone truskawki.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. do suchego patyczka w temperaturze 170°C (grzałka góra-dół).
  6. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty ciasta, jeden z malinami i drugi z jeżynami. (Jeżyny przekroić na pół lub 3 części. Maliny i jeżyny można lekko wcisnąć w ciasto).
  7. Blaty pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
  2. Przygotować krem. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Krem podzielić na 4 części. Do pierwszej części kremu wmieszać pokrojone na małe kawałki truskawki, do drugiej, pokrojone jeżyny i do trzeciej maliny.
  4. Na paterze ułożyć blat ciasta z truskawkami. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć krem z truskawkami. Przykryć blatem z jeżynami, nasączyć i wyłożyć krem z jeżynami. Przykryć blatem z malinami, nasączyć i wyłożyć krem z malinami.
  5. Boki tortu posmarować pozostałym kremem. Jeśli pozostało jeszcze kremu, wyłożyć do na górę tortu i wyrównać.
  6. Tort wstawić na 3 godz. do lodówki. Następnie udekorować owocami.

Smacznego.

Tort z owocami lata

Tort z owocami lata

Tort z owocami lata

Tort z owocami lata