Strona Główna Ciasta ucierane Tęczowy tort
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Tęczowy tort Drukuj Email
sobota, 28 września 2013 20:02

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #164 Joanna 2015-05-04 22:50
Magdo oba sładniki powinny być dobrze słodzone i nie miskuj za długo, tylko do zgęstnienia kremu.
Cytować
 
 
0 #163 Magda 2015-05-02 19:08
Smietane zmiksowalam z mascarpone i sie zwazylo.co robic?jak zrobic krem?
Cytować
 
 
0 #162 Joanna 2015-02-26 07:48
Anka myślę, że margaryna też może być lub prawdziwe masło o zawartości tłuszczu co najmniej 80%. Krem dodaj tylko do środka. Jeśli chcesz pokryć tort lukrem plastycznym to pod niego powinna być masa maślana lub maślano- budyniowa. Ten krem pod masę plastyczną się nie nadaje.
Cytować
 
 
0 #161 anka 2015-02-24 19:45
witam, niedługo zamierzam zrobić tego torcika, będzie to mój pierwszy tort. kupiłam już większość produktów, ale mam pytanie, jakie masło użyć do biszkoptów? może być osełkowe? a może zamiast masła może być margaryna? no i zamierzam obłożyć go lukrem, przed nałożeniem lukru powinnam posmarować cały tort resztką tej masy która zostanie?
Cytować
 
 
0 #160 Joanna 2015-02-24 17:29
Olu można je zamówić chyba tylko przez internet. Znajdziesz je w różnych sklepach internetowych i na allegro też powinny być.
Cytować
 
 
0 #159 Ola 2015-02-24 16:52
Witam.

Nie widziałam barwników tej firmy. W jakich sklepach mogą być dostępne? Dziękuję i pozdrawiam.
Cytować
 
 
0 #158 Joanna 2015-02-19 22:40
Sylwio wielkość formy jest podana zawsze w opisie. Tutaj punkt 2.
Cytować
 
 
0 #157 Sylwia 2015-02-19 00:35
Mam pytanie odnośnie wielkości blachy? Czy podana wyżej porcja ciasta jest na tortownicę o średnicy 24 cm?
Cytować
 
 
-1 #156 Joanna 2015-02-18 21:00
Anito jeśli jest za mało słodki to dadaj więcej cukru, a proszku myślę, ze możesz dać trochę mniej i również wyjdzie bez zadnych strat ;)
Cytować
 
 
0 #155 Anita Tomaszewska 2015-02-13 17:57
Dzien dobry, Zrobilam tort wyszedl swietnie. Jedyny problem ze byl troche malo slodki i czuc bylo prosze. Co by mi poradzila?
Cytować
 
 
0 #154 Joanna 2015-02-11 11:25
Saaro nie polecam, mogą rozrzedzić za mocno ciasto.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+