Strona Główna Ciasta ucierane Tęczowy tort
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Tęczowy tort Drukuj Email
sobota, 28 września 2013 20:02

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #129 Joanna 2014-09-30 09:41
Marto jak uważasz. W tortownicy 22cm blaty wyjdą trochę cieńsze. Polika, komentarz pod Twoim pisała, że piekła w większej tortownicy i wygląda, ze była zadowolona. Możesz również przeliczyć składniki mnożąć je przez 1,2 (taki jest przelicznik z tortownicy 20cm na 22cm).
Cytować
 
 
0 #128 Marta 2014-09-29 22:11
Czy robiąc blaty na tortownicy o średnicy 22 cm (tylko takie mam) nie wyjdą one za cienkie? Czy może lepiej zwiększyć nieco proporcje składników?
Cytować
 
 
0 #127 polika 2014-09-27 21:36
Dziś zrobiłam. Blaty trochę cieńsze bo większa blaszka, nie chciałam żeby był za wysoki. Upiekły się pięknie :) Odradzam tylko barwniki dr oetker w żelu bo trzeba ich napakować sporo, żeby wyszedł kolor a i tak nie wychodzą tak intensywne jakby się chciało. Następnym razem zainwestuję w barwniki jakiejś lepszej, sprawdzonej firmy. Krem - bajka! Ja dodałam jeszcze skórki z cytryny a blaty delikatnie skropiłam sokiem z cytryny zmieszanym z wodą i odrobiną cukru pudru. Jutro urodziny mojego szkraba, mam nadzieję, że wszystkim będzie smakowało :)
Cytować
 
 
0 #126 Mama też kobieta 2014-09-18 14:23
Dziękuję :) Mam nadzieję, że mi wszystko wyjdzie..
Pozdrawiam ;)
Cytować
 
 
0 #125 Joanna 2014-09-18 14:12
Mamo też kobieto zrób w tortownicy o średnicy co najmniej 26cm. Lekkie dodatki na boku się utrzymają typu płatki migdałowe, czekoladowe, wiórki kokosowe.
Cytować
 
 
0 #124 Mama też kobieta 2014-09-18 12:32
Chyba spróbuję zrobić ten tort tylko zastanawiam się nad wielkością tych tortownic. Na przyjęciu urodzinowym będzie jakieś 18 osób, więc ciasto o średnicy 20 cm chyba będzie za małe ? Chciałabym też dowiedzieć się, czy krem na boku ciasta utrzyma jeszcze jakieś dodatki (czy będą odpadać) ?
Cytować
 
 
0 #123 Joanna 2014-09-09 12:26
Sylwio użyłam barwnika w żelu Wilton niebieski- Royal Blue
Cytować
 
 
0 #122 Sylwia 2014-09-08 22:03
Witaj, jaki kolor barwnika (błękitny czy granatowy) użyłaś do biszkopta
Cytować
 
 
0 #121 Joanna 2014-07-27 18:25
Klaudio ewentualnie cieniutkie plasterki owoców można dać.
Cytować
 
 
0 #120 klaudzia 2014-07-27 10:45
A co jakby dodać owoce do masy np. ananas i brzoskwinia z puszki albo borówki? Czy lepiej nie?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+