Strona Główna Ciasta ucierane Tęczowy tort
de

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Tęczowy tort Drukuj Email
sobota, 28 września 2013 20:02

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #169 Joanna 2016-07-18 14:54
Renato tak, można.
Cytować
 
 
0 #168 Renata 2016-07-17 23:06
Witam!!
Przepis bardzo mi się podoba, zamierzam zrobić tort na urodziny córki, ale mam pytanie odnośnie masy, czy można dodać do niej jakieś owoce np. borówki czy jagody?? Czy cały tort się utrzyma ??
Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #167 Ola 2016-05-12 13:36
Witam, tort wyszedł idealnie i wszystkim bardzo polecam ten przepis :) wszystkim bardzo smakował :) dzisiaj robię go po raz drugi :) bardzo dziękuję za przepis :)
Cytować
 
 
0 #166 Agata 2015-11-25 23:18
Jeszcze nie robiłam kremu z tego konkretnie przepisu ale robiłam prawie taki sam z innego i najpierw ubijam śmietanę, a dopiero później dodaję mascarpone. Oczywiście mascarpone dodaję po łyżce i miksuję na małych obrotach
Cytować
 
 
0 #165 ... 2015-09-12 08:45
Cytuję Joanna:
Magdo oba sładniki powinny być dobrze słodzone i nie miskuj za długo, tylko do zgęstnienia kremu.

Dobrze by było takie coś pisać w przepisie a nie w komentarzach... Miałem taki sam problem jak pani Magda :c
Cytować
 
 
0 #164 Joanna 2015-05-04 22:50
Magdo oba sładniki powinny być dobrze słodzone i nie miskuj za długo, tylko do zgęstnienia kremu.
Cytować
 
 
0 #163 Magda 2015-05-02 19:08
Smietane zmiksowalam z mascarpone i sie zwazylo.co robic?jak zrobic krem?
Cytować
 
 
0 #162 Joanna 2015-02-26 07:48
Anka myślę, że margaryna też może być lub prawdziwe masło o zawartości tłuszczu co najmniej 80%. Krem dodaj tylko do środka. Jeśli chcesz pokryć tort lukrem plastycznym to pod niego powinna być masa maślana lub maślano- budyniowa. Ten krem pod masę plastyczną się nie nadaje.
Cytować
 
 
+1 #161 anka 2015-02-24 19:45
witam, niedługo zamierzam zrobić tego torcika, będzie to mój pierwszy tort. kupiłam już większość produktów, ale mam pytanie, jakie masło użyć do biszkoptów? może być osełkowe? a może zamiast masła może być margaryna? no i zamierzam obłożyć go lukrem, przed nałożeniem lukru powinnam posmarować cały tort resztką tej masy która zostanie?
Cytować
 
 
+1 #160 Joanna 2015-02-24 17:29
Olu można je zamówić chyba tylko przez internet. Znajdziesz je w różnych sklepach internetowych i na allegro też powinny być.
Cytować
 
 
0 #159 Ola 2015-02-24 16:52
Witam.

Nie widziałam barwników tej firmy. W jakich sklepach mogą być dostępne? Dziękuję i pozdrawiam.
Cytować
 
 
+1 #158 Joanna 2015-02-19 22:40
Sylwio wielkość formy jest podana zawsze w opisie. Tutaj punkt 2.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+