Strona Główna Ciasta ucierane Tęczowy tort
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tęczowy tort Drukuj Email
sobota, 28 września 2013 20:02

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #93 Kasia 2014-04-18 18:45
Mam pytanie ile ml barwnika jest potrzebne na jednio ciasto kolorowe ? ;)
Cytować
 
 
0 #92 Joanna 2014-03-30 21:20
Anno brązowe również w środku, czy masz na myśli, że przypalone?
Cytować
 
 
0 #91 Anna 2014-03-30 16:32
Witam. ;)
Właśnie zrobiłam twój tort i moje wszystkie blaty kolorowe wyszły brązowe, piekłam w 180 stopniach potem zmniejszyłam na 150 stopni. Wszystkie proporcje dałam takie jak Pani i katastrofa. ;(
Cytować
 
 
0 #90 Joanna 2014-03-19 18:10
Marleno ja piekłam na grzałce góra- dół. Czy z termoobiegiem, czy bez piecz tak długo, aż po sprawdzeniu patyczkiem ciasto będzie suche w środku.
Teoretycznie możesz dodać jakieś owoce, może potrzeba wtedy zwiększyć ilość masy, aby pokryła owoce.
Najlepiej przełożyć ciasto kremem wieczór przed podaniem.
Cytować
 
 
-1 #89 Marlena 2014-03-19 14:56
Droga Joanno!
Placek wyszedł mi wyśmienity.
I kolorowy tak sam jak Twój.
Mam tylko kilka pytań :)
Mam piekarnik z termoobiegiem, pieklam blaty
każdy po ok 17 minut. Wyszły mi dość twarde , jak długo
powinnam je piec aby były mieciutkie?
Czy moge rowniez dodać owoce do tej masy?
Ile przed podaniem należy przełożyć ciasto aby sie "zeszło" z masą?
Chce zrobic jeszcze raz tego placka tylko nie o takiej wysokości :) troszke mniejszy -dla dzieci na urodzinki :)
Cytować
 
 
0 #88 Aneta 2014-03-08 00:19
Moj przewspaniale sie udal, nawet kolory takie same, a krem palce lizac. Jedynie bede musiala wiecej kremu zrobic nastepnym razem bo teraz troszke malo bylo :-(
Cytować
 
 
+1 #87 Joanna 2014-03-07 21:35
Mileno też może być.To jest też krem na bazie masła ;-)
Cytować
 
 
+1 #86 Milena 2014-03-07 21:25
Przepraszam że męczę, ale znalazłam jeszcze przepis na krem na bazie bezy szwajcarskiej, co Pani myśli o takim ?
Cytować
 
 
+1 #85 Joanna 2014-03-07 21:14
Mileno to będzie najlepsze rozwiązanie :-)
Cytować
 
 
+1 #84 Milena 2014-03-07 21:08
A czy w takim razie strasznie źle będzie jeśli do przełożenia użyję masy mascarpone a na bazę do dekoracji maślanej ?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl