Strona Główna Ciasta ucierane Ciasto gryczane z brzoskwiniami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Ciasto gryczane z brzoskwiniami Drukuj Email
wtorek, 30 października 2012 11:01

Ciasto gryczane z brzoskwiniami

Bezglutenowe ciasto upieczone na mące gryczanej. Ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne, a dodatek mąki gryczanej nadaje mu wyraźny smak i aromat. Ciasto pokryte jest kawałkami brzoskwiń, kleksami z budyniu i orzechową kruszonką. Zamiast brzoskwiń można użyć inne owoce sezonowe np. jabłka, morele, wiśnie, czereśnie. Mogę być to również owoce z puszki lub słoika.

Jeśli ktoś piecze dla osoby z nietolerancją glutenu, proszę sprawdzić, czy wszystkie składniki (mąka lub ziarna, budyń, orzechy, proszek do pieczenia) są na pewno bezglutenowe. Inni mogą wybrać dowolną mąkę gryczaną lub zmielić ziarna kaszy.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 150g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 250g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75ml mleka

Budyń:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 50g cukru
  • 400ml mleka

Kruszonka:

  • 100g zmielonych orzechów
  • 3 łyżki cukru
  • 50g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • ok. 1kg owoców (u mnie duża puszka brzoskwiń)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około ½ szklanki) i wymieszać go z budyniem (proszkiem). Resztę mleka i 50g cukru zagotować. Wymieszany budyń wlać do gotującego się mleka i gotować ok. 1min, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę. Odstawić na bok.
  3. Brzoskwinie odsączyć na sitku. Kolejno pokroić na plasterki.
  4. Przygotować ciasto. Miękkie masło (margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  5. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  6. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach ok. 35x 24cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką gryczaną. Ułożyć owoce, budyń (robiąc kleksy) i na końcu posypać kruszonką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45min. w temperaturze 175°C. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli byłoby wilgotne, piec dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.

Przepis z książki: „Backen mit Buchweizen” Modesta Bersin.

zegarek

Czas przygotowania:

do 1 godz..
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto gryczane z brzoskwiniami

Ciasto gryczane z brzoskwinami

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze