Strona Główna Ciasta ucierane Ciasto jabłkowo- marcepanowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Ciasto jabłkowo- marcepanowe Drukuj Email
piątek, 14 września 2012 22:41

Ciasto jablkowo-marcepanowe

Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana pyszną czekoladowo- migdałową kruszonką.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 300g masła lub margaryny
  • 350g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300g masy marcepanowej
  • 6 jajek
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 80g czekolady gorzkiej
  • 200g masła lub margaryny
  • 225g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100g płatków owsianych

Dodatkowo:

  • 1,5- 2kg jabłek (w zależności od wielkości blachy)
  • trochę soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kruszonkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
  2. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć w paseczki. (Jak na zdjęciu. Mocno nacinać. Można nawet pociąć całkiem na plasterki). Jabłka polać sokiem z cytryny.

02

  1. Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Masło (margarynę), cukier, dwie łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i starty marcepan utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, na kremową masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąki z proszkiem, mieszając tylko do połączenia składników.
  3. Ciasto wyłożyć na największą blachę z piekarnika, wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. (Blacha powinna mieć wymiar co najmniej 42x 30cm lub większa).
  4. Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry. Całość posypać gęsto kruszonką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. (u mnie 60min.) w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C).
Smacznego.

Uwagi:

  1. Te największe blachy z piekarnika różną się czasami trochę wielkością. W zależności od wielkości tej blachy, ciasto może wyjść trochę niższe lub wyższe. Może pozostać również trochę niewykorzystanych jabłek i kruszonki.
  2. Piekłam 60min. z termoobiegiem. Ważne, aby ciasto pod jabłkami było upieczone. Może być lekko wilgotne od owoców, ale nie surowe.

Przepis pochodzi z magazynu: „Unsere gute Heimatküche”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Ciasto jablkowo-marcepanowe

Ciasto jablkowo-Marcepanowe

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #9 blueberry112 2014-04-12 19:10
Genialny przepis brzmi pysznie!!! :lol:
Cytować
 
 
0 #8 Iwona 2014-02-24 16:42
Ciasto przepyszne !!
Nie wiem tylko czemu kruszonka wpadla do srodka a ciasto typlynelo ale i tak polecam!!
Cytować
 
 
0 #7 Weronika 2013-12-23 16:30
Witam.
Dzisiaj upiekłam to ciasto i muszę stwierdzić ze jest PRZEPYSZNE :lol: Kruszonka chrupiąca i pachnąca czekoladą, wilgotne wnętrze pysznego upieczonego jabłuszka a na spodzie mięciutkie ciasto z delikatną nuta marcepanu. Mhh.... pycha !Polecam wypróbować przepis - jest łatwy do zrobienia. Nawet totalnemu laikowi na pewno sie uda - jak i mnie :P
Cytować
 
 
0 #6 Kuchenne fascynacje 2013-02-17 11:03
Zrobiłam jest wyśmienite :)
Cytować
 
 
+1 #5 nikola 2012-11-14 15:56
eeee ja mam drosze ciasta od tych naprzykład cycki murzynki :D hehe
Cytować
 
 
+1 #4 klaudynas 2012-10-12 13:53
zrobiam ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i przepyszne !!!
wszyscy byli zachwyceni
Cytować
 
 
0 #3 Lila 2012-09-15 10:41
Fantastycznie wyglada, uwielbiam ciasta z jablkami i caly czas szukam nowych przepisow na jableczniki. Ten napewno zrobie juz wkrotce, wydaje mi sie ze jest latwy i szybki do zrobienia a mimo to niebanalny dzieki tej kruszonce. Pozdrawiam.
Cytować
 
 
+1 #2 Joanna 2012-09-14 23:51
Małgosiu nad drukowaniem pomyślę ;-)
Cytować
 
 
+1 #1 Małgosia 2012-09-14 23:47
wygląda wyśmienicie więc wędruje na jutrzejszą listę zadań;-}
P.S. Czy jest jakakolwiek możliwość wydruków "oszczędnościowych"(print frendly)? było by superancko
pozdrawiam Małgosia;-}
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl