Strona Główna Ciasta ucierane Ciasto ucierane z rabarbarem
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Ciasto ucierane z rabarbarem Drukuj Email
wtorek, 15 maja 2012 16:48

Ciasto ucierane z rabarbarem

Szybkie ciasto ucierane z zatopionymi w nim kawałkami rabarbaru. Ciasto jest bardzo delikatne i miękkie. Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 500g rabarbaru*
  • 100g masy marcepanowej
  • 125g masła lub margaryny
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o około 2cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
  2. Marcepan pokroić na malutkie kawałki. Masło (margarynę) zmiksować z marcepanem na najwyższych obrotach. Dalej miksując dodawać cukier i cukier waniliowy. Tak długo miksować, aż składniki się połączą. Kolejno dodać po jednym jajku. Każde jajko miksować co najmniej ½ min. (Miksowałam dłużej, aby jajka dobrze się ubiły).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  4. Miksując dalej na średnich obrotach, dodać mąkę z proszkiem w dwóch porcjach. Miksować do połączenia składników.
  5. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Kawałki rabarbaru powciskać w ciasto, głęboko tak, aby widoczne było tylko cięcie. Pozostawić 2cm odstępu od brzegu formy. (Ładnie wygląda rabarbar ułożony wkoło).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego. 

Uwaga:
*Rabarbar pokroiłam na kawałki ok. 1,5cm i zużyłam tylko 250g rabarbaru.

Przepis pochodzi z książki Dr. Oetkera „Mode Torten”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

 

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #9 Florentyna 2013-05-24 13:33
Ja dodaje jeszcze połowę tych składników bo mam wrażenie że za mało jest.. i nie piekę w tortownicy tylko na zwykłym blaszaku :)) Ale ciasto pycha!!
Cytować
 
 
0 #8 Joanna 2013-01-18 22:23
Maverick raczej dowolnym. Większe owoce jak np. jabłka, gruszki pokrój na nieduże kawałki lub plasterki.
Cytować
 
 
0 #7 Maverick 2013-01-18 22:09
Mam pytanie! Jakim owocem można zamienić rabarbar?
Cytować
 
 
0 #6 Joanna 2012-06-15 20:04
Reno możesz go pominąć.
Cytować
 
 
-1 #5 Rena 2012-06-15 19:14
Czy marcepan jest konieczny? Czy można go pominąć lub ew. czymś zastąpic?
Cytować
 
 
0 #4 Wiewióra 2012-06-05 05:54
Lubimy takowe baaardzo!!!
Cytować
 
 
0 #3 Angie@angiesrecipes 2012-05-16 20:01
This looks so pretty!
Cytować
 
 
+1 #2 Majana 2012-05-15 21:33
Piękne zdjęcia i smakowite ciasto. Wygląda tak delikatnie. Super:)
Cytować
 
 
0 #1 karmel-itka 2012-05-15 18:10
bardzo mnie zachęca połączenie smaku ;]
wygląda bardzo ładnie.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl