Strona Główna Ciasta ucierane Ciasto na maślance z rabarbarem
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Ciasto na maślance z rabarbarem Drukuj Email
sobota, 14 maja 2011 21:38

ciasto na maślance z rabarbarem

Bardzo proste ciasto z dodatkiem maślanki. Ciasto jest dość zwyczajne, proste w smaku, nie za słodkie, ze smaczną, migdałową posypką. Dobrze smakuje z rabarbarem, ale można użyć również inne owoce. Polecam przy nadmiarze rabarbaru, jako szybkie ciasto do popołudniowej kawy.

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

  • 375g mąki pszennej
  • 375ml maślanki (temperatura pokojowa)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 220g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Posypka:

  • 40g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany
  • 30g masła
  • ok. 500g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (ok. 1cm). Wymieszać z 2 płaskimi łyżkami cukru. Odstawić na bok.
  2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo maślankę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do ubitej masy. (Dodając mąkę, miksowałam dalej, na najniższych obrotach, niedługo, tylko do połączenia składników).
  3. Ciasto przełożyć  do formy prostokątnej (około 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Na cieście rozłożyć rabarbar.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 180°C.
  5. W tym czasie przygotować posypką. Wymieszać migdały z 1 łyżką cukru. Po 15min. pieczenia posypać ciasto posypką migdałową i piec dalej 20min.
  6. Pod koniec pieczenia zagotować śmietanę z masłem. Zaraz po upieczeniu, gorące ciasto polać gorącą śmietaną, używając łyżki. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasto na maślance z rabarbarem

ciasto na maślance z rabarbarem

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #18 Joanna 2013-09-19 09:48
Magdo możesz tak zrobić. Troszkę wyjdzie na pewno inne ;-)
Cytować
 
 
0 #17 Magda 2013-09-19 07:23
A bardzo straci na smaku ciasto? Chciałam zrobić z brzoskwiniami i zamiast śmietanki z masłem zrobić kruszonkę
Cytować
 
 
0 #16 Joanna 2013-09-18 21:05
Magdo konieczne nie jest. Śmietana z masłem nadaje ciastu większej wilgotności. Jeśli chcesz zaoszczędzić na kaloriach to możesz oczywiście to pominąć.
Cytować
 
 
0 #15 Magda 2013-09-18 17:38
Czy konieczne jest dodanie śmietanki z masłem?
Cytować
 
 
0 #14 renata 2013-08-20 13:26
upiekłam godzinę temu, już nie ma pół blachy, cudowne ciasto proste i szybkie w przygotowaniu a jakie pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne /chyba dzięki tej śmietance z masełkiem/ zrobiłam z wiśniami i jagodami które wcześniej rozmroziłam i odcisnęłam sok, przed wyłożeniem na ciasto przesypałam też mąką, nic nie opadło ,żaden zakalec się nie zrobił i wielkim dodatkowym plusem jest fakt że ciasto dokładnie tyle się musiało piec ile podaje przepis a miałam już przypadki że czas pieczenia trzeba było podwójnie wydłużyć, polecam gorąco
Cytować
 
 
0 #13 Dorota 2013-07-22 16:06
Ciasto jest przepyszne. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika, zjadłam dwa kawałki :) Pachnie pysznie :)
Cytować
 
 
0 #12 Iza 2013-05-25 21:57
Kolejny udany wypiek z Twoich przepisów! Masz doskonale opisy, są dokladne. Bardzo to sobie cenie!
Cytować
 
 
0 #11 Joanna 2012-09-04 21:42
Marzeno nie jestem pewna. Może w tym przypadku powinna być raczej maślanka, a nie jogurt. Bardzo ważne jest także, aby po dodaniu mąki nie miksować za długo, tylko do połączenia składników.
Cytować
 
 
0 #10 Marzena 2012-09-04 17:58
Upieklam ciasto tylko zamiast rabarbaru dalam sliwki. Wyszedl mi zakalec. Ciasto w smaku jest pyszne. Nie mialam maslanki dalam jogurt. Co moglo byc przyczyna takiego efektu koncowego.
Cytować
 
 
0 #9 ewelina 2012-08-10 21:15
pyszności właśnie upiekłam rabarbar zastąpiłam śliwkami i ok :P
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl