Strona Główna Ciasta ucierane Fale Dunaju
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Fale Dunaju Drukuj Email
poniedziałek, 28 lutego 2011 21:33

fale dunaju

Jedno z klasycznych ciast. Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim wiśniami, masą budyniową i polewą czekoladową na górze. To dzięki wiśniom powstaje charakterystyczna fala. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 3 jajka
  • 170g cukru
  • 175ml oleju
  • 175ml mleka + 1 łyżka (temp. pokojowa)
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • wiśnie z kompotu (waga samych wiśni 350g)

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 250g masła

Polewa czekoladowa:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremu czekoladowego Nutella
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie odsączyć na sitku.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do ubitej masy na przemian z 175ml mleka (ucieram mikserem na małych obrotach).
  3. Połowę ciasta przełożyć do prostokątnej formy (o wymiarach ok. 35x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i łyżkę mleka. Wymieszać. Ciemne ciasto rozłożyć na jasnym cieście.
  4. Na ciemnym cieście ułożyć wiśnie. (Można je lekko wcisnąć w ciasto).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Ok. 350ml mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i cukrem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Masę budyniową rozsmarować na zimnym cieście. Ciasto wstawić do lodówki.
  4. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać Nutellę i olej i wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto. Można zrobić dodatkowo falisty wzorek na polewie.

Smacznego Smile. 

Przepis pochodzi z tej strony, „Donauwelle-super easy”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

fale dunaju

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
-1 #30 ania 2014-09-23 12:48
Nie polecam zakalec masa tragedia kompletnie bez smaku ogolnie fujjjj szkoda czasu i produktow :-x
Cytować
 
 
0 #29 Joanna 2014-07-22 19:30
Natalio tak, można.
Cytować
 
 
0 #28 natalia 2014-07-22 17:58
Witam, od jakiegoś czasu odwiedzam i korzystam z Pani przepisów. I mam pytanie czy wiśnie w falach dunaju muszą być z kompotu czy można skorzystać ze świeżych? Jest teraz sezon i pomyślał, że może było było dobrze...
Cytować
 
 
+2 #27 Monika8507 2014-07-20 10:13
Rewelacja! Wypróbowałam wiele przepisów na Fale Dunaju ale z żadnego nie byłam do końca zadowolona. Żałuję że od razu nie wpadłam na to żeby sprawdzić czy przepis jest na DW. Wczoraj robiłam to ciasto po raz drugi, tym razem z podwójnej porcji w większej blaszce, pominęłam warstwę budyniową, ciasto oblalam polewą czekoladową. W tej oszczędnej wersji ciasto też jest przepyszne, puszyste, miękkie i bardzo szybkie do wykonywania. Gorąco polecam! :)
Cytować
 
 
0 #26 Joanna 2014-03-30 21:38
Elu mogą być mrożone. Proszę ich nie rozmrażać.
Cytować
 
 
0 #25 Ela 2014-03-30 17:25
Czy wiśnie mogą być mrożone? I czy wtedy przed ułożeniem na ciasto trzeba je rozmrozić?
Cytować
 
 
0 #24 Joanna 2013-10-02 08:35
Dorko wydaje mi się, że tak. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem, szczególnie właśnie w środku ciasta. Jeśli jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Cytować
 
 
0 #23 Dorka 2013-10-01 18:34
Nie wiem dlaczego, ale u mnie cały środek się zapadł :sad: . Czy mogło być za wcześnie wyjęte z pieca? Hmm, może z następnym będzie inaczej :-)
Cytować
 
 
0 #22 kaska 2013-08-28 19:19
A mi sie margaryna sciela i raczej mi ten krem budyniowy nie wyjdzie tak wiec na przyszlosc dziewczyny dobrze zmiksujcie margaryne i powolutku dodawajcie budyn:-) pzdr p.s ale i tak na pierwszy raz to git:-)
Cytować
 
 
0 #21 Joanna 2013-07-17 19:52
Kinio od razu wylej ciepłą polewę na zimną masę. Jak zrobisz to sprawnie i szybko to nic się nie wtopi ;-) Polewa nie jest gorąca, raczej lekko ciepła i szybko zastyga na zimnej masie.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+