Tort dinozaur

Torcik zrobiłam do przedszkola, dla synka na 4 urodziny. Robiąc tort do przedszkola nie chciałam użyć bitej śmietany, ani za dużo masy. Dlatego też do dekoracji tortu postanowiłam wykorzystać marcepan. Miałam obawy, czy dzieci zjedzą marcepan, ale jak się okazało całkiem niepotrzebnie. Na 25 dzieci tylko 2 zostawiły go na talerzyku. Do zrobienia tortu wykorzystałam bardzo smaczne, wilgotne ciasto ucierane, które pokryłam masą budyniową i marcepanem. Masy budyniowej jest na tyle, że można spokojnie (jeśli chcecie) przekroić dodatkowo ciasto na pół i przełożyć go masą.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ok. 450g masy marcepanowej
  • trochę cukru pudru
  • barwniki spożywcze: zielony, ewentualnie czerwony

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić na ok. 10 minut w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwie połówki. Z jednej wyciąć głowę i ogon, a z drugiej tułów i nogi (tak, jak na poniższych zdjęciach. Dla ułatwienia można wcześniej przygotować szablony z papieru). Z resztek ciasta wyciąć jajka. 

02

03

  1. Części poskładać na desce.

04

  1. Ciasto posmarować masą budyniową (nie za grubo). Tort wstawić do lodówki.

05

  1. Troszeczkę marcepana odłożyć na bok. (Będzie potrzebny na zęby, pazury i oko). Masę marcepanową zagnieść z zielonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Marcepan ułożyć na torcie. Z resztek obłożyć jajka. Z odłożonego marcepana zrobić zęby, pazury i oko. Można dodać też trochę czerwonej farby i zrobić język.

Smacznego.

Tort dinozaur

Tort dinozaur

Powiązane przepisy