Strona Główna Ciasta ucierane Ciasto marchewkowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Ciasto marchewkowe Drukuj Email
czwartek, 17 lutego 2011 22:52

Ciasto marchewkowe

Lekkie ciasto marchewkowe, szybkie i łatwe do przygotowania. Przy przygotowaniu nie powinno sprawić problemu. W smaku bardzo migdałowe. W szybkiej wersji bez dekoracji, ale jeśli macie ochotę i czas polecam przygotowanie "Marcepanowych marchewek". Dodadzą cieście uroku.

Składniki:

  • 450g marchewki (ok. 4- 5 średniej wielkości marchewki)
  • 9- 11 łyżek soku z cytryny (sok z ok. 2 cytryn)
  • 250g miękkiego masła lub margaryny
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 8 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g zmielonych migdałów
  • 100g pokrojonych drobno migdałów
  • 250g cukru pudru
  • do zrobienia marchewek: 200g masy marcepanowej; 50g cukru pudru; barwnik spożywczy: czerwony, żółty i zielony.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobno na tarce. Polać 3 łyżkami soku z cytryny.
  2. Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na gładką masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały wymieszać w osobnej miseczce. Dodać do masy jajecznej. Kolejno dodać marchewki i pokrojone migdały.
  4. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (około 35 x 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  6. 250g cukru pudru wymieszać z 6- 8 łyżkami soku z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Pozostawić do zastygnięcia.
  7. Ewentualnie udekorować ciasto marcepanowymi marchewkami.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi z gazety: Rezepte pur, „Rüeblikuchen vom Blech”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja): 380 kcal, Białko: 8g, Tłuszcz: 21g, Węglowodany: 40g

Ciasto marchewkowe

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #7 Joanna 2014-04-19 18:13
Marto możesz go pominąć. Marchewka nie musi być koniecznie skropiona sokiem, a lukier na wierzch możesz zrobić ucierając cukier puder z małą ilością wrzątku.
Cytować
 
 
0 #6 Marta 2014-04-19 11:00
Czy można czymś zastąpić sok z cytryny? Niestety jestem uczulona na cytrusy, a marzy mi się takie ciasto...
Cytować
 
 
+1 #5 Janisia 2013-07-22 10:24
Upiekłam i nie nazwałabym tego ciasta ani lekkim ani w ogóle marchewkowym :) To znaczy mi wyszło dość ciężkie i bardziej migdałowe niz marchewkowe (a dałam nieco mniej migdałów niż w przepisie), ale PRZEPYSZNE! Jest dość słodkie, bardzo sycące i BARDZO smakowało absolutnie wszystkim. Rewelacja :) (fotki umieściłam w Galerii Zdjęć Czytelników. Dziękuję, Joanno, za kolejny świetny przepis :)
Cytować
 
 
+4 #4 Joanna 2011-02-22 19:56
deeba I've added the google translation select box on the top of my page. I know the automatic translation is not very good (sometimes really funny :) but I hope it's better than nothing :)
Hope you enjoy my website!
Cytować
 
 
+2 #3 Izaa 2011-02-21 10:15
ślicznie wygląda to ciasto...;)
Cytować
 
 
+1 #2 deeba 2011-02-19 10:23
Love it! Do you have a translation in English.
Cytować
 
 
+2 #1 ewena 2011-02-18 19:17
Bardzo mi się podoba ten przepis:)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+