
Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z lekkiego ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i kremowej masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Ciasto parzone:
- 1 szklanka wody (250 ml)
 - 150 g masła (lub margaryny)
 - 1 szklanka mąki pszennej (= 150 g)
 - 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - szczypta soli
 - szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)
 
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka (750 ml)
 - 300 g masła, temperatura pokojowa (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy).
 - ¾ szklanki cukru (= 150 g)
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 4 kopiate łyżki mąki pszennej (lub 80 g)
 - 4 kopiate łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
 - 2 żółtka
 
Do posypania:
- cukier puder
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto parzone: Wodę zagotować z masłem. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie).
 

- Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
 
Wmiksowane pierwsze i drugie jajko:

Wmiksowane trzeci i czwarte jajko:

Wmiksowane piąte jajko (po lewej) i dodatkowo wymieszane szpatułką (po prawej):

- Ciasto podzielić na 2 części.
 - Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
 

- Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
 

- Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę. (Budyń będzie gęsty). Garnek ściągnąć z pieca. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając bardzo często energicznie trzepaczką, aby budyń, który jest bardzo gęsty, pozostał w miarę gładki.
 

- Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.
 

- Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny (lub do dnia następnego).
 - Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
 
Uwaga:
- Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.
 
| 
 Kuchnia:  | 
 Polska  | 
|
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 24  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni | 
 
 