Strona Główna Parzone Karpatka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Karpatka Drukuj Email
wtorek, 10 maja 2011 22:03

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #269 ilona 2015-07-17 07:07
Witam. Za pierwszym razem jak je robiłam byłam śrenio zadowolona ale teraz drugi raz jak zrobiłam poprostu masakra chociaż dostosowałam sie do przepisu i wymagań . Chociaż moje ciasta stale wychodziły pyszne.Średnio polecam.
Cytować
 
 
-1 #268 Justyna 2015-05-31 15:26
Nie pieczcie ciasta na papierze do pieczenia, przykleja się i bardzo ciężko je oderwać.. wyrzuciłam przez to niestety połowę do kosza :/

Ale przepis bardzo fajny :)
Cytować
 
 
+2 #267 Natalia 2015-05-27 16:32
Zawsze robię karpatkę z tego przepisu! Wychodzi nieziemsko pyszna i zawsze zadowoli nawet tych wymagających gości :)

Jednak mam mały problem. Gdy oprószam karpatkę cukrem pudrem, po kilku minutach cukier wsiąka mi w ciasto. Jakieś pomysły, dlaczego? :)

Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #266 Paulina 2015-05-24 12:46
Witam :-) Ciasto karpatko-we wyszło duże i smaczne :lol: Pozdrawiam 8)
Cytować
 
 
+1 #265 Małgorzata 2015-04-29 21:11
Karpatka wyśmienita. Wyszła mi lepsza niż moja teściowa robi:).
Cytować
 
 
0 #264 Sylwia 2015-04-25 07:44
Droga Joanno,
Jestem totalną amatorką, bo moja przygoda z ciastami zaczęła się nie dalej jak rok temu. Bałam się tej karpatki, ale spróbowałam. Ja, która potrafiła zepsuć ciasto z proszku, zrobiłam najlepszą karpatkę, jaką w życiu jadłam. Rodzina się zajadała, a ja wrócę do tego przepisu już za tydzień. Polecam wszystkim, cierpliwie, krok po kroku jak w przepisie. Dodałam tylko więcej proszku do pieczenia, bo bałam się, że mi nie wyjdą góry :) Dziękuję pięknie!!!!!
Cytować
 
 
-3 #263 M_arcinek&Karolcia 2015-04-21 15:36
Witam, ja również z moją ukochana Karolcią robimy sobie Karpatkę, mamy nadzieję ze posmakuje nam tak samo jak wydaje sie byc w przepisie :) Pozdrawiamy goraco!
Cytować
 
 
-7 #262 gosia 2015-04-16 17:09
Właśnie zabieram się za karpatke :) jednak z tego co wiem to ciasto parzone należy piec w temp 200-220 °c
Cytować
 
 
+1 #261 Natalia 2015-04-08 13:06
Właśnie robię karpatkę. Ciasto mi wyszło szalenie górzyste. Masa bosko słodziutka...teraz tylko wszystko połączyć i do lodóweczki!!!
Dziękuję za przepis!!! Genialny.
Pozdrawiam
Cytować
 
 
+3 #260 Kasia 2015-04-07 09:24
Jestem bardzo zadowolona z tej karpatki. Wyszla przepyszna:)
Wczesniej robilam z opakowania(z lenistwa),ale zawsze ciasto wychodzilo mi surowe:(
Ten przepis jest idealny:) rodzina zadowolona.
Cytować
 
 
-2 #259 marta 2015-04-04 19:04
pierwszy raz robiłam karpatkę, rece się trzesly, robiłam bardzo dokładnie i powoli według przepisu i.............rewelacja, pekam z dumy:) może proponowałabym 200 gram masla do kremu;) zdecydowanie:)
Cytować
 
 
-4 #258 Byrzyk 2015-04-04 12:33
Najważniejsze aby do budyniu dodawać masło STOPNIOWO
Nie odwrotnie! A wtedy wyjdzie idealna masa :)
Cytować
 
 
0 #257 Marek 2015-04-03 21:27
Najlepszy przepis I w efekcie najlepsza Karpatka jaka kiedykolwiek jadlem. Caly czas ja robie I kazdemu bardzo smakuje I do kremu wystarczy 200g masla.
pozdrawiam
Cytować
 
 
+4 #256 Majster_Budowlany 2015-04-03 08:38
Witam
Jak czytam te gorzkie żale o tym jak to nie wyszło PANIOM ciasto to tracę wiarę w prawdziwe kobiety. Nie wyjść to może karpatka z pudełka ale ta robiona według przepisu mamy czy babci musi wyjść. Jestem FACETEM więc nie piekę na co dzień albo raczej nawet rzadziej niż trzy razy w roku. Po namowach córki i jednej nieudanej karpatce Delecty znalazłem ten przepis i postanowiłem użyć. Swoją drogą dziwne że kupiłem karpatkę z pudełka skoro to tyle samo roboty co z tą od zera?? DO rzeczy, Karpatka wyszła jak marzenie- ciasto górzyste a krem idealny. Nadmienię że dodałem 2 setki masła zamiast 3. Teraz po kilkunastu godz w lodówce pozostało tylko jeść. A drogie panie proszę o odrobinę cierpliwości i uważne stosowanie się do przepisu i ciacho wyjdzie-budowlaniec wam to pisze.:P
Cytować
 
 
+2 #255 Kinga 2015-04-01 18:05
Karpatka bardzo dobra, przepis polecam ;)

Porada dla tych,którym ciasto wychodzi surowe:
Trzymamy ciasto pół godziny w piekarniku, po czym wyjmujemy je,obracamy i trzymamy jescze 20 minut. Ciasto wtedy dopiecze się z drugiej strony i będzie ok ;)
Cytować
 
 
-2 #254 nat 2015-03-21 14:28
A jakiego masla najlepiej uzyc ? Chodzi dokladnie o nazwe
Cytować
 
 
-6 #253 Lucyna 2015-02-06 10:59
Ciasto wyszło OK. Niestety krem jest niedobry. Za bardzo zbity i ta góra tłuszczu (której i tak dałam mniej). Mam wrażenie, że jem łychę masła z budyniem. Nigdy nie jadłam domowej karpatki, może to typowe nadzienie, nie wiem, ale niesmaczne. Mam wrażenie, że zalega mi na żołądku. Karpatka z cukierni miała zawsze pyszny krem... Następnym razem zrobię z kremem patissiere - pysznym i sprawdzonym.
Cytować
 
 
0 #252 Basia 2015-01-30 13:10
Witam, chciałabym zapytać czy jeżeli dodam 200g masła zamiast 300g to też wyjdzie gęsta i zbita masa? Nielubię zbyt maślanych kremów...
pozdrawiam
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+