Strona Główna Parzone Karpatka
de

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Karpatka Drukuj Email
wtorek, 10 maja 2011 22:03

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #294 Ania 2016-07-29 14:31
Robiłam już trzy razy i za każdym razem się udało, smakuje rewelacyjne
Mama i teściowa poprosiły o przepis.
Pozdrawiam serdeczne
Cytować
 
 
-1 #293 Paulina 2016-07-07 10:43
Cytuję Basia:
Ten przepis nie nalezy do najlepszych,krem,adokladniej budyn totalna porazka. Za duzo maki pszennej i kartoflanej za malo zoltek i cukru.Zgubilam swoj przepis i z internetu weszlam na pierwszy jaki mi sie pojawil i z przykroscia stwierdzam,ze kaszana.

Witam Ja do kremu dodaje jedynie budyn (musi byc dosc mocno poslodzony w trakcie gotowania), kostke masla i odrobine soku z cytryny zawsze wychodzi jak marzenie.
Cytować
 
 
+1 #292 Basia 2016-05-15 01:49
Ten przepis nie nalezy do najlepszych,krem,adokladniej budyn totalna porazka. Za duzo maki pszennej i kartoflanej za malo zoltek i cukru.Zgubilam swoj przepis i z internetu weszlam na pierwszy jaki mi sie pojawil i z przykroscia stwierdzam,ze kaszana.
Cytować
 
 
0 #291 wiola 2016-03-06 16:05
ja właśnie zrobiłam i tak pyszne że już połowy niema jak mąż z córą sie dorwali ja osobiście tak dla ciekawosci dodałam rodzynki do kremy.Polecam
Cytować
 
 
+1 #290 KAMIL 2016-02-11 15:57
wyglada apetycznie nigdy nie robilem karpatki ale sie skusze na nia dla tesciowej zrobie :lol:
Cytować
 
 
+1 #289 Ania 2016-02-10 21:13
Pierwszy raz robiłam karpatkę i to wg tego przepisu i wyszła cudownie! Blacha ciasta zniknęła w oka mgnieniu! Poproszę więcej takich pysznych przepisów. Pozdrawiam.
Cytować
 
 
0 #288 JolaWS 2016-02-01 21:22
Ciasto wyszło świetnie, dzieki za przepis. Na pewno dodaje do ulubionych.
Cytować
 
 
0 #287 BASIA 2016-01-30 15:22
Super..karpatke dzis robiłam z 1.5 porcji i wyszla wielka mnie cala blacha na duza rodzine ..polecam
Cytować
 
 
0 #286 Kasia 2016-01-17 21:24
Jednak niepotrzebnie wyrzuciłam tamto ciasto! Zrobiłam drugie i też mi tak zgęstniało przy mieszaniu, odpuściłam sobie ponowne postawienie na ogień po dodaniu mąki... pięknie wyrosło... pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #285 Ola 2016-01-17 16:02
Najlepszy przepis na karpatkę!!!! Rewelacja wyszła wyśmienicie. Polecam wszystkimi!
Cytować
 
 
-1 #284 Joanna 2016-01-17 14:24
Kasiu nie czekaj, aż Ci się ciasto zagotuje :eek: Nie powstaną pęcherzyki powietrza, jak np. przy budyniu. Należy zagotować wodę z margaryną, a po dodaniu mąki to już Twoim zadaniem jest energiczne mieszanie przez 2- 3min, aż składniki się połączą, będą ładnie odchodzić od garnka, a na dnie utworzy się jasna warstwa.
Cytować
 
 
0 #283 Kasia 2016-01-17 11:43
ja mam problem na samym poczatku, po wsypaniu maki do garnka z woda i magraryna ciasto jest tak geste ze nie da sie go zagotowac, po prostu sie przypala, i czarno widze przyszlosc tego ciasta
Cytować
 
 
0 #282 iwona 2016-01-16 21:45
poleam dziś robiłam wyszła super :roll:
Cytować
 
 
0 #281 Tomasz 2016-01-06 15:49
Witam. Ciasto rosnie jak szalone. Tylko proszku dalem łyzeczke... Ale krem kiepski... za gesty i grudki sie robią...
Cytować
 
 
+2 #280 Kasia 2015-11-29 12:56
Karpatka wyszła przecudowna!
Fale były mega duże! a krem... poezja (dodałam trochę mniej masła)
Jak najbardziej POLECAM!
Cytować
 
 
0 #279 ewa 2015-11-13 17:50
Cytuję Natalia:
Zawsze robię karpatkę z tego przepisu! Wychodzi nieziemsko pyszna i zawsze zadowoli nawet tych wymagających gości :)

Jednak mam mały problem. Gdy oprószam karpatkę cukrem pudrem, po kilku minutach cukier wsiąka mi w ciasto. Jakieś pomysły, dlaczego? :)

Pozdrawiam


POSYP CUKREM PUDREM, GDY KARPATKA BEDZIE OSTUDZONA ;)
Cytować
 
 
+2 #278 Paulina 2015-10-24 21:02
Zdecydowanie za dużo mąki do kremu, zdecydowanie!
Cytować
 
 
+1 #277 Daga 2015-10-17 15:29
Przepis super, już kilka razy z niego korzystałam i zawsze wychodzi, a mój mąż powiedział,że to jest smak z jego dzieciństwa i nawet moje dziecko je karpatkę (chociaż synek nie lubi słodkości). Polecam wszystkim aby spróbowali...
Cytować
 
 
+1 #276 Justyś 2015-10-15 17:28
Już nie raz piekłam karpatkę wg tego przepisu i wychodzi zawsze wyśmienita! Nawet mój chłopak (smakosz karpatek) powiedział, że lepsza niż jego mamy ;P a to już coś! Ja daje tylko mniej masła do masy ok. 150 - 180 g, tak na oko ;) pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #275 jola 2015-10-09 20:34
...robiłam wszystko wg przepisu, nie jestem amatorką w kulinarnym świecie ale niestety masa wyszła jakaś taka rzadka,dlaczego? Na ciasto wręcz ją wylewałam a nie wykładałam, teraz wszystko wstawiłam do lodówki z nadzieją, że jakoś zastygnie i będzie ok choć troche wątpię, jestem niepocieszona bo ciasto miało byś dla Męza, który jutro wraca z delegacji. Ale już kupiłam produkty na nową karpatke-)))może za drugim razem wyjdzie
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+