Strona Główna Parzone Karpatka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Karpatka Drukuj Email
wtorek, 10 maja 2011 22:03

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #223 Magda 2014-09-11 21:28
Robię kapatkę po raz kolejny i jestem zachwycona efektami. Ciasto delikatne, masa idealna, gładka, rozpływająca się w ustach.
Polecam
Cytować
 
 
-1 #222 danka 2014-09-11 10:34
ale rosna karpaty swietny proste ciasto
Cytować
 
 
0 #221 Joanna 2014-08-27 11:47
Elżbieto możesz dodać skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną. Mąka kukurydziana się nie nadaje lub lepszy budyń.
Cytować
 
 
0 #220 Elzbieta 2014-08-26 16:19
Pani Joanno, karpatke wedlug tego przepisu pieke juz bardzo dlugo. Jest rewelacyjna. Teraz jestem jednak daleko od Polski i moim jutrzejszym zadaniem jest upiec ciasto. Padlo na karpatke, bo zawsze wychodzi. Ale tu nie ma maki ziemniaczanej. Co dodac zamiast niej? Make kukurydziana? Budyn smietankowy? W jakich ilosciach? Prosze o pomoc, bo tlum glodnych karpatkowo cudzoziemcow czeka. :-)
Cytować
 
 
0 #219 Aga 2014-08-18 13:45
Super przepis! Karpatka wyszła znakomita!
Cytować
 
 
0 #218 ewka30018 2014-07-21 18:00
Karpatka idealna :-) Nawet nie zdążyła postać dłużej w lodówce bo poszła w całości :lol:
Cytować
 
 
-1 #217 aga 2014-06-23 08:30
Cytuję Danka:
Przepis na ciasto parzone jest bardzo dobry,placki wyrosły złote,kruche i pofałdowane,ale niestety krem jest bez smaku i zbyt sztywny do ciasta parzonego.ja bym zmniejszyła ilość mąki pszennej i zamiast mąki ziemniaczanej dodała budyń waniliowy lub śmietankowy.mojemu mężowi smakowało :)

Ja właśnie nie mam mąki ziemniaczanej i zastanawiam się czy mogę w tym przepisie zastąpić ją budynkiem w proszku. Ile go dodać? Mąkę pszenna wtedy też?
Cytować
 
 
-1 #216 Danuta 2014-06-08 14:05
Cytuję kinga:
Co zrobić żeby ciasto nie opadło?

Ciasto nie opadnie jeżeli w czasie pieczenia nie będziemy otwierać piekarnika. Należy poczekać aż się upiecze.
Cytować
 
 
0 #215 Karolina 2014-05-12 18:10
Karpatka wyszla znakommicie!!! Zawsze balam sie tego ciasta, bo ma reputacje trudnego i pracochlonnego. Troche pracy, ale efekt jest naprawde genialny!Dziekujemy za ten przepis...
Cytować
 
 
-2 #214 Mamalena 2014-05-10 13:40
Witam!
ciasto jest super,ale zrobilam cos nie tak chyba,bo masa jest zadka i wylewa sie z ciasta:( :lol:
Cytować
 
 
+4 #213 cucinare 2014-05-08 08:09
Bardzo dziękuję za przepis - ciasto robi się szybko a smakuje cudownie i przypomina mi karpatkę, którą w dzieciństwie robiła mama na rodzinne przyjęcia :)
Cytować
 
 
+4 #212 Krzysztof 2014-04-19 19:56
24 porcje? Z życiowego doświadczenia wiem, że karpatka w najlepszym wypadku dzieli się na cztery porcje, a dokładnie dwa podejścia po dwie. ;-) Wesołych Świąt! Przepis wydrukowany (żona użyje ciasta do ptysiów do sałatki warzywnej). Lecę do kuchni
Cytować
 
 
+1 #211 cianek 2014-04-19 07:57
Póki co robiłem 2 razy z tego przepisu i wychodzi wspaniale. Wszyscy są pod wrażeniem, że mężczyźnie mogą tak wychodzić ciasta ;) Jedynie co to daję połowę mniej masła.
Super przepis.
Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #210 Sylwek 2014-04-18 08:47
Wspanialy przepis Karpatka wyszla mi jak ze zdjecia :lol:
Cytować
 
 
+2 #209 Danuta 2014-04-17 15:46
Pieklam ciasto 45 minut i wyszlo mi super! Ma zloty kolor i fajowe gory! Teraz zrobie krem i gotowa uczta. Juz teraz widze ze ciasto jest udane i pieknie wyglada. Dziekuje bardzo za przepis. Mam nadzieje ,ze mojemu mezowi (narodowosc niemiecka) bedzie smakowac. Zycze Zdrowych i wesolych Swiat Wielkanocnych, smacznego jajka i obfitego Dyngusa. Danuta
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl