Strona Główna Parzone Karpatka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Sałatka śledziowa (31 Mar 2015)
Chipsy z selera (12 Feb 2015)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Karpatka Drukuj Email
wtorek, 10 maja 2011 22:03

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #262 gosia 2015-04-16 17:09
Właśnie zabieram się za karpatke :) jednak z tego co wiem to ciasto parzone należy piec w temp 200-220 °c
Cytować
 
 
0 #261 Natalia 2015-04-08 13:06
Właśnie robię karpatkę. Ciasto mi wyszło szalenie górzyste. Masa bosko słodziutka...teraz tylko wszystko połączyć i do lodóweczki!!!
Dziękuję za przepis!!! Genialny.
Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #260 Kasia 2015-04-07 09:24
Jestem bardzo zadowolona z tej karpatki. Wyszla przepyszna:)
Wczesniej robilam z opakowania(z lenistwa),ale zawsze ciasto wychodzilo mi surowe:(
Ten przepis jest idealny:) rodzina zadowolona.
Cytować
 
 
0 #259 marta 2015-04-04 19:04
pierwszy raz robiłam karpatkę, rece się trzesly, robiłam bardzo dokładnie i powoli według przepisu i.............rewelacja, pekam z dumy:) może proponowałabym 200 gram masla do kremu;) zdecydowanie:)
Cytować
 
 
0 #258 Byrzyk 2015-04-04 12:33
Najważniejsze aby do budyniu dodawać masło STOPNIOWO
Nie odwrotnie! A wtedy wyjdzie idealna masa :)
Cytować
 
 
+1 #257 Marek 2015-04-03 21:27
Najlepszy przepis I w efekcie najlepsza Karpatka jaka kiedykolwiek jadlem. Caly czas ja robie I kazdemu bardzo smakuje I do kremu wystarczy 200g masla.
pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #256 Majster_Budowlany 2015-04-03 08:38
Witam
Jak czytam te gorzkie żale o tym jak to nie wyszło PANIOM ciasto to tracę wiarę w prawdziwe kobiety. Nie wyjść to może karpatka z pudełka ale ta robiona według przepisu mamy czy babci musi wyjść. Jestem FACETEM więc nie piekę na co dzień albo raczej nawet rzadziej niż trzy razy w roku. Po namowach córki i jednej nieudanej karpatce Delecty znalazłem ten przepis i postanowiłem użyć. Swoją drogą dziwne że kupiłem karpatkę z pudełka skoro to tyle samo roboty co z tą od zera?? DO rzeczy, Karpatka wyszła jak marzenie- ciasto górzyste a krem idealny. Nadmienię że dodałem 2 setki masła zamiast 3. Teraz po kilkunastu godz w lodówce pozostało tylko jeść. A drogie panie proszę o odrobinę cierpliwości i uważne stosowanie się do przepisu i ciacho wyjdzie-budowlaniec wam to pisze.:P
Cytować
 
 
0 #255 Kinga 2015-04-01 18:05
Karpatka bardzo dobra, przepis polecam ;)

Porada dla tych,którym ciasto wychodzi surowe:
Trzymamy ciasto pół godziny w piekarniku, po czym wyjmujemy je,obracamy i trzymamy jescze 20 minut. Ciasto wtedy dopiecze się z drugiej strony i będzie ok ;)
Cytować
 
 
0 #254 nat 2015-03-21 14:28
A jakiego masla najlepiej uzyc ? Chodzi dokladnie o nazwe
Cytować
 
 
+1 #253 Lucyna 2015-02-06 10:59
Ciasto wyszło OK. Niestety krem jest niedobry. Za bardzo zbity i ta góra tłuszczu (której i tak dałam mniej). Mam wrażenie, że jem łychę masła z budyniem. Nigdy nie jadłam domowej karpatki, może to typowe nadzienie, nie wiem, ale niesmaczne. Mam wrażenie, że zalega mi na żołądku. Karpatka z cukierni miała zawsze pyszny krem... Następnym razem zrobię z kremem patissiere - pysznym i sprawdzonym.
Cytować
 
 
+2 #252 Basia 2015-01-30 13:10
Witam, chciałabym zapytać czy jeżeli dodam 200g masła zamiast 300g to też wyjdzie gęsta i zbita masa? Nielubię zbyt maślanych kremów...
pozdrawiam
Cytować
 
 
+4 #251 Sylwia Saute.pl 2015-01-19 22:32
Cytuję Sara:
Na zdjęciu widnieją piękne, ładnie upieczone "góry". U mnie zaś wychodzą bardziej pagórki ;)


Ja dodaję odrobinę więcej proszku dopieczenia i wtedy góry wychodzą wyższe.
Cytować
 
 
+1 #250 Goska 2015-01-17 18:36
Witam :D Zawsze balam sie robic to ciasto az raz sprobowalam i wyszlo idealnie.Od tej pory robie caly czas Karpatke. :lol:
Cytować
 
 
+4 #249 Sara 2015-01-01 13:07
Witam. Robiłam tą karpatkę już po raz trzeci i mam problem z ciastem. Na zdjęciu widnieją piękne, ładnie upieczone "góry". U mnie zaś wychodzą bardziej pagórki ;) Ciasto jest wilgotne i nie za grube. Nie wiem co zrobić by sprawić żeby było takie jak na zdjęciu a przynajmniej podobne. Zastanawiam się czy może temperatura nie powinna być wyższa podczas pieczenia. Proszę o radę i serdecznie dziękuje za przepis :D
Cytować
 
 
+1 #248 Magdalena 2014-12-31 12:46
Cytuję Mariusz:
kilka mi nie wyszło . Ciasto wychodzi lux za to z kremem miałem kilka razy problem . Podejrzewam że jest to wina złej jakości produktów , jajek ? mąki ?


jeżeli krem Ci się waży to wg. mnie to kwestia używania masła z dodatkami. Masło musi być prawdziwe, wtedy nie waży się przy robieniu kremów. Szukaj 82% no chyba, że masz dojścia do prawdziwego masła ze wsi. Co do mąki czy żółtek - wydaje mi się, ale to tylko przypuszczenie, że różne typy mąk pszennych mogą w różnym stopniu "ściągać". Jeśli więc wychodzi Ci budyń za rzadki lub za gęsty to trzeba pokombinować z ilością/rodzajem mąki (za dużo też lepiej nie dawać). Problem też może wynikać z innych rzeczy, ale dokładne wskazówki jak robić krem są w przepisie. Jakość i ilość żółtek będzie miała wpływ na smak i kolor. Polecam użyć wanilii zamiast cukru waniliowego (ew. cukier waniliowy, a nie wanilinowy - w sklepach zazwyczaj jest ten drugi).

Tak w ogóle, robił ktoś karpatke bez proszku? Osobiście nie używam go nawet do biszkoptu (jajkami da się tą sprawę załatwić), ale nie wiem co z tą karpatką.
Cytować
 
 
+1 #247 Mariusz 2014-12-29 11:18
Witam. Nie wiem od czego to zależy, ale na 20 ( lub nawet więcej )już zrobionych karpatek z tego przepisu kilka mi nie wyszło . Ciasto wychodzi lux za to z kremem miałem kilka razy problem . Podejrzewam że jest to wina złej jakości produktów , jajek ? mąki ? Nie zniechęcam się bo jest smaczna nawet jak krem wyjdzie ciut wodnisty . Jak dojde co jest powodem to napisze. Pozdrawiam
Cytować
 
 
-1 #246 Ewa 2014-12-14 13:52
Wlasnie zrobilam pierwsza karpatke w zyciu zgodnie z powyzszym przepisem - rewelacyjna! Do kremu dodoalam aromatu cytrynowego, jest przepyszny!
Cytować
 
 
+1 #245 aga 2014-12-06 13:55
witam,juz ktorys raz z kolei robie karpatke z Pani przepisu I musze robic wieksze blachy a I tak znika w 2 dni hahaha.ale przepis jest super.pozdrawiam
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+