Strona Główna Parzone Karpatka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Karpatka Drukuj Email
wtorek, 10 maja 2011 22:03

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #212 Krzysztof 2014-04-19 19:56
24 porcje? Z życiowego doświadczenia wiem, że karpatka w najlepszym wypadku dzieli się na cztery porcje, a dokładnie dwa podejścia po dwie. ;-) Wesołych Świąt! Przepis wydrukowany (żona użyje ciasta do ptysiów do sałatki warzywnej). Lecę do kuchni
Cytować
 
 
0 #211 cianek 2014-04-19 07:57
Póki co robiłem 2 razy z tego przepisu i wychodzi wspaniale. Wszyscy są pod wrażeniem, że mężczyźnie mogą tak wychodzić ciasta ;) Jedynie co to daję połowę mniej masła.
Super przepis.
Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #210 Sylwek 2014-04-18 08:47
Wspanialy przepis Karpatka wyszla mi jak ze zdjecia :lol:
Cytować
 
 
0 #209 Danuta 2014-04-17 15:46
Pieklam ciasto 45 minut i wyszlo mi super! Ma zloty kolor i fajowe gory! Teraz zrobie krem i gotowa uczta. Juz teraz widze ze ciasto jest udane i pieknie wyglada. Dziekuje bardzo za przepis. Mam nadzieje ,ze mojemu mezowi (narodowosc niemiecka) bedzie smakowac. Zycze Zdrowych i wesolych Swiat Wielkanocnych, smacznego jajka i obfitego Dyngusa. Danuta
Cytować
 
 
0 #208 Ania 2014-04-17 13:05
Może budyń Ci nie ostygł - przed dodaniem do masła/margaryny musi być całkowicie zimny.

Cytuję Ania:
Cześć,

zrobiłam dziś karpatkę, niestety zwarzył mi się krem. Kto mi może powiedzieć, co zrobiłam źle? :(
Cytować
 
 
0 #207 Graza 2014-04-08 12:21
Jedno z najlepszych ciast, jakie w zyciu zrobilam. 100 razy lepsze i o polowe tansze niz z paczki. Dziekuje za przepis i pozdrawiam.
Cytować
 
 
0 #206 Magdalena 2014-04-01 18:08
Witam, wlasnie pieke karpetke wg tego przepisu :) pychota :) polecam goraca
Cytować
 
 
0 #205 Ania 2014-03-28 22:40
Cześć,

zrobiłam dziś karpatkę, niestety zwarzył mi się krem. Kto mi może powiedzieć, co zrobiłam źle? :(
Cytować
 
 
+1 #204 Marta 2014-03-20 19:06
Z braku margaryny zastosowałam masło...wyszło pokazowo!!! A zaznaczam ,ze perfekcyjną panią domu nie jestem:)
Przepis fantastyczny, bez niedomówień, po prostu wychodzi rewelacyjna karpatka. Stronę dodaję do ulubionych- dziękuję!
Cytować
 
 
0 #203 Emily 2014-03-16 16:24
ciasto wyszło świetne, ale musiałam podwoić przepis, bo wyszło go stanowczo za mało ( piekłam nawet na mniejszej blasze)
Cytować
 
 
0 #202 cinnamon_girl 2014-03-13 08:21
Cytuję Marta:
ulubione cisto mojego męża :) właśnie piekę mu na urodziny. zawsze robiłam "z torebki", ale postanowiłam podnieść poprzeczkę :) trzymajcie kciuki!

NO JA WŁAŚNIE TAK SAMO ! :lol:
Oby mi wyszło, bo mąż jest wybredny :o
Cytować
 
 
+1 #201 ewelina 2014-02-23 18:29
Ciasto rewelacja:)
Cytować
 
 
0 #200 Agnieszka 2014-02-21 17:12
Ciasto cudowne:) Mój mąż stwierdził że od pięciu lat nie jadł takiej dobrej karpatki. Dziękuje za przepis teraz będę piec ją częściej
Cytować
 
 
+2 #199 Marta 2014-02-18 16:43
ulubione cisto mojego męża :) właśnie piekę mu na urodziny. zawsze robiłam "z torebki", ale postanowiłam podnieść poprzeczkę :) trzymajcie kciuki!
Cytować
 
 
+3 #198 Monika 2014-02-15 21:27
Piekłam karpatkę pierwszy raz w życiu. Wg tego przepisu wyszła rewelacyjna:)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl