Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z lekkiego ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i kremowej masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Ciasto parzone:
1 szklanka wody (250 ml)
150 g masła (lub margaryny)
1 szklanka mąki pszennej (= 150 g)
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka (750 ml)
300 g masła, temperatura pokojowa (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy).
4 kopiate łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
2 żółtka
Do posypania:
cukier puder
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto parzone: Wodę zagotować z masłem. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie).
Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Wmiksowane pierwsze i drugie jajko:
Wmiksowane trzeci i czwarte jajko:
Wmiksowane piąte jajko (po lewej) i dodatkowo wymieszane szpatułką (po prawej):
Ciasto podzielić na 2 części.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę. (Budyń będzie gęsty). Garnek ściągnąć z pieca. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając bardzo często energicznie trzepaczką, aby budyń, który jest bardzo gęsty, pozostał w miarę gładki.
Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.
Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny (lub do dnia następnego).
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
6 lat temu
Karpatka przepyszna. Rodzina radosna. Dziękuję i pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 dni temu
Przepyszna...ciasto pięknie wyrosło z wielkimi falami, krem w końcu pierwszy, który wyszedł gęsty i cudowny w smaku. Polecam bardzo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
28 dni temu
Przepis świetny. Karpatka idealna. Robiłam z 1 1/2 porcji na większą blachę. Mąkę najlepiej zważyć u mnie 4 łyżki kopiaste ważyły 120g. Stąd zapewne komentarze, że krem za gęsty. Podane w przepisie proporcje są idealne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MAGDALENA·
1 miesięcy temu
Pycha, wszystko się udało. Przepis 1 klasa. 😎
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
9 miesięcy temu
I czy można zamoast tego kremu do środka dać krem z krówko, też budyniowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 miesięcy temu
Tak, krem można zrobić dowolny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
9 miesięcy temu
Jeśli chciałabym okrągłą to jaka średnicę blachy najlepiej wybrać? Tudzież rantu? I wtedy czas pieczenia może się różnić prawda? Piec wtedy do zrumienienia? W podobnym czasie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 miesięcy temu
Można przeliczyć składniki na dowolną formę, według przelicznika form znajdującego się na stronie. Czas będzie podobny, do zarumienienia, najlepiej obserwować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
DOROTA·
1 lat temu
Karpatka wyszła idealna z tego przepisu. Ważne żeby budyń był zimny jak dodajemy do masła:-) pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
yvonne·
1 lat temu
Uwielbiam karpatkę ,ostatnią zrobiłam z kremem rumowym była przepyszna .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
1 lat temu
Karpatka przepyszna, najlepszy przepis. dziękuję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Meg·
1 lat temu
Czy budyń można ugotować poprzedniego dnia żeby przez noc przestygł?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Tak, ale przed przygotowaniem kremu powinien mieć temperaturę pokojową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Meg·
1 lat temu
Będzie stygł w temperaturze pokojowej więc powinno być ok
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
1 lat temu
Właśnie zrobiłam moją pierwszą karpatkę, wyszła pięknie! Przyznam, że nie spodziewałam się sukcesu za pierwszym podejściem, a tu jednak ;) Widocznie przepis jest naprawdę doskonały:) Dziękuję za niego, jednak muszę powiedzieć, że jak na mój smak w kremie jest za dużo masła - czy gdyby zmniejszyć nieco jego ilość np. o połowę, to wówczas trzeba by jakoś modyfikować masę budyniową?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Nie trzeba jej modyfikować. Można dać mniej masła.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
1 lat temu
Ciasto pyyycha. Już dawno nie robiłam karpatka bo nie wychodziły mi placki. Z tego przepisu to poprostu petarda!!! Krem zrobiłam inaczej ze wzgledu na zróżnicowane opinie. Pabi od przepisu używa obu rodzajów mąki po 80g to nie jest błąd ? Na drugi raz wypróbuję również krem z przepisu😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jurek·
1 lat temu
a gdzie jest budyn???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Należy go ugotować zgodnie z punktem 6.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Szymek·
1 lat temu
Moja pierwsza karpatka. Zrobiłem na kiermasz szkolny. Super pyszna i kremowa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
1 lat temu
Ja właśnie robię tę karpatkę 3 raz. Wcześniej robiłam z gotowych budyniów i krem czasem miał grudki po schłodzeniu. Odkad robię budyń id podstaw nie ma tego problemu. Ten krem jak i sam budyń jest przepyszny! No i z tych proporcji kremu jest idealna ilość. Z innych przepisów,gdzie trzeba było zrobić 2 budynie gotowe, musiałam robić z podwójnej porcji.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
1 lat temu
To prawda. Mi z gotowych proszków też masa nie wychodzi. Są grudki albo w ogóle waży się. Jak robię sama budyń od podstaw jest zawsze idealnie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ostatni raz·
1 lat temu
Nigdy więcej nie skorzystam przepisu z Domowe Wypieki - jakim trzeba być dyletantem, żeby podać takie proporcje mąki do mleka w kremie: 2 x80g mąki na 3 szklanki mleka, czy to jest jakiś żart?!!! W każdym innym przepisie jest max 80 na taką ilość mleka tu 2 razy więcej, przecież z tego wychodzi jakiś glut a nie krem, nawet po dodaniu masła jest to twarda mączna masa! Jakim cudem w ogóle publikujecie przepisy, wstyd!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
1 lat temu
Ja robię zgodnie z przepisem i krem wychodzi idealny ale nie każdemu dogodzisz!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Milena ·
1 lat temu
To prawda, właśnie robię drugi krem, bo w tym z przepisu czuć tylko mąkę
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
1 lat temu
Jak czuje Pani wyłącznie mąkę, to radzę na drugi raz dłużej pogotować budyń 😆
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
1 lat temu
Dla dzieci kolor dodany
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Madzia·
1 lat temu
Dzień dobry, może ktoś mi podpowie dlaczego nie wyszły mi "fale" na cieście?Dwa tygodnie temu robilam z tego przepisu i wyszły idealne.
A teraz Robilam wszystko wg przepisu , piekarnik dobrze nagrzany, Piekarnika nie otwierałam w trakcie pieczenia, temperatura 185 stopni z termoobiegiem
Mąka ta sama, margaryna ta sama, nawet brytfanny te same😅Jedynie jajka tym razem nie ze swojego kurnika ale też "swojskie"
Mam taką zagwozdkę jak nigdy, bo ciasta pieke od wielu lat i nigdy nie mialam takiego przypadky🤭
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
1 lat temu
Ja dodaję trochę więcej proszku do pieczenia i wychodzą fale, ciasto wykładam na papier do pieczenia bo zrobiłam raz zgodnie z przepisem to nie chciało się oderwać...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
1 lat temu
Ile ma u Ciebie ml - 1 szklanka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamil·
1 lat temu
Pierwszy raz piekłem cokolwiek i wyszło naprawdę dobrze. Nie powiedziałbym że to najlepsza karpatka jaką jadłem ale moja żona Greczynka zachwycona 😅
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kris·
1 lat temu
Dodać mąki tu dodać tam ale jaką do czego? To ważne ktoś wie?