Strona Główna Parzone Karpatka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Karpatka Drukuj Email
wtorek, 10 maja 2011 22:03

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #252 Basia 2015-01-30 13:10
Witam, chciałabym zapytać czy jeżeli dodam 200g masła zamiast 300g to też wyjdzie gęsta i zbita masa? Nielubię zbyt maślanych kremów...
pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #251 Sylwia Saute.pl 2015-01-19 22:32
Cytuję Sara:
Na zdjęciu widnieją piękne, ładnie upieczone "góry". U mnie zaś wychodzą bardziej pagórki ;)


Ja dodaję odrobinę więcej proszku dopieczenia i wtedy góry wychodzą wyższe.
Cytować
 
 
+1 #250 Goska 2015-01-17 18:36
Witam :D Zawsze balam sie robic to ciasto az raz sprobowalam i wyszlo idealnie.Od tej pory robie caly czas Karpatke. :lol:
Cytować
 
 
+1 #249 Sara 2015-01-01 13:07
Witam. Robiłam tą karpatkę już po raz trzeci i mam problem z ciastem. Na zdjęciu widnieją piękne, ładnie upieczone "góry". U mnie zaś wychodzą bardziej pagórki ;) Ciasto jest wilgotne i nie za grube. Nie wiem co zrobić by sprawić żeby było takie jak na zdjęciu a przynajmniej podobne. Zastanawiam się czy może temperatura nie powinna być wyższa podczas pieczenia. Proszę o radę i serdecznie dziękuje za przepis :D
Cytować
 
 
0 #248 Magdalena 2014-12-31 12:46
Cytuję Mariusz:
kilka mi nie wyszło . Ciasto wychodzi lux za to z kremem miałem kilka razy problem . Podejrzewam że jest to wina złej jakości produktów , jajek ? mąki ?


jeżeli krem Ci się waży to wg. mnie to kwestia używania masła z dodatkami. Masło musi być prawdziwe, wtedy nie waży się przy robieniu kremów. Szukaj 82% no chyba, że masz dojścia do prawdziwego masła ze wsi. Co do mąki czy żółtek - wydaje mi się, ale to tylko przypuszczenie, że różne typy mąk pszennych mogą w różnym stopniu "ściągać". Jeśli więc wychodzi Ci budyń za rzadki lub za gęsty to trzeba pokombinować z ilością/rodzajem mąki (za dużo też lepiej nie dawać). Problem też może wynikać z innych rzeczy, ale dokładne wskazówki jak robić krem są w przepisie. Jakość i ilość żółtek będzie miała wpływ na smak i kolor. Polecam użyć wanilii zamiast cukru waniliowego (ew. cukier waniliowy, a nie wanilinowy - w sklepach zazwyczaj jest ten drugi).

Tak w ogóle, robił ktoś karpatke bez proszku? Osobiście nie używam go nawet do biszkoptu (jajkami da się tą sprawę załatwić), ale nie wiem co z tą karpatką.
Cytować
 
 
0 #247 Mariusz 2014-12-29 11:18
Witam. Nie wiem od czego to zależy, ale na 20 ( lub nawet więcej )już zrobionych karpatek z tego przepisu kilka mi nie wyszło . Ciasto wychodzi lux za to z kremem miałem kilka razy problem . Podejrzewam że jest to wina złej jakości produktów , jajek ? mąki ? Nie zniechęcam się bo jest smaczna nawet jak krem wyjdzie ciut wodnisty . Jak dojde co jest powodem to napisze. Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #246 Ewa 2014-12-14 13:52
Wlasnie zrobilam pierwsza karpatke w zyciu zgodnie z powyzszym przepisem - rewelacyjna! Do kremu dodoalam aromatu cytrynowego, jest przepyszny!
Cytować
 
 
0 #245 aga 2014-12-06 13:55
witam,juz ktorys raz z kolei robie karpatke z Pani przepisu I musze robic wieksze blachy a I tak znika w 2 dni hahaha.ale przepis jest super.pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #244 Barbara 2014-12-04 09:22
Witam ,wczoraj robiłam z córeczką karpatkę z tego przepis i muszę powiedzieć że wyszłam nam przepyszna.
Masa jest rewelacyjna . Polecam ten przepis i łatwy w zrobieniu .
Cytować
 
 
+1 #243 Magdalena18Raj 2014-12-01 12:23
Wszystko wyszło idealnie!! Ciasto: mega góry :) krem jeszcze lepszy! przepis jest rewelacyjny!! :)
Cytować
 
 
0 #242 Joanna 2014-11-24 13:53
Paulino należy dodawać po kolei po jednym jajku cały czas miksując. (Dodać jedno jajko i wmiksować do masy, następnie dodac drugie wmiskować itd aż wmiksujesz 5 jajek).
Cytować
 
 
-4 #241 Paulina 2014-11-24 13:50
nie rozumiem stwierdzenia "dodać po jednym jajku"...czy autorka może sprostować?
Cytować
 
 
-1 #240 basia 2014-11-16 19:37
Cytuję zuzanna:
Masakra! Dokładnie to samo, nic nie wyszło, nie wiem czemu innym wychodzi, chyba z innego przepisu robią :-\


mi też ciasto się nie upiekło. trzymałam trzymałam w piekarniku i na koniec i tak było surowe. masa niestety same grudy, chociaż mąkę dobrze wymieszałam. do tego w smaku czuć strasznie mąkę ziemniaczaną. grudy rozbiłam blenderem, ale ciasto i tak wylądowało całe w koszu bo ani ciasta ani masy nie dało się jeść. bedę miała nauczkę i na przyszłość będę zapisywała przepisy. jeszcze nigdy nie popsułam karpatki. a dzisiaj chciałam się popisać ciastem a ciasto skończyło w koszu.
Cytować
 
 
0 #239 monia 2014-11-15 18:55
witam nie wiem dlaczego środek ciasta nie upiekł się jest po prostu surowy a wierzch piękny
więc lipa
Cytować
 
 
0 #238 Joanna 2014-11-13 20:39
Norbercie tak.
Cytować
 
 
0 #237 norbert 2014-11-13 10:56
witam, mam małe pytanko w przepisie "dodawać po jednym jajku" czyli mam dodać 5 po kolei ?
Cytować
 
 
0 #236 AGA 2014-11-07 09:46
Ciasto rośnie mi pięknie same góry :) ale ja dałam 1 łyżeczkę proszku do pieczenia :) a krem zrobiłam tradycyjnie z budyniu i nie mam problemu z grudami ;D
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+