Ciasto malinowo- waniliowe bez pieczenia

Lekkie, orzeźwiające ciasto malinowe bez pieczenia. Mocno malinowa, nie za słodka, kwaskowa warstwa na herbatnikach, pokryta warstwą jogurtu waniliowego i pokruszonymi ciasteczkami.

1 szklanka= 250ml

Składniki:
Spód:

  • 150g herbatników
  • 60g masła

Warstwa malinowa:

  • 700g malin
  • 8 łyżek cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 1 galaretka malinowa
  • 200g śmietany 30- 36%

Warstwa jogurtowa:

  • 400g jogurtu waniliowego
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • 40- 50g herbatników

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
  3. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Przygotować warstwę malinową. Do garnka włożyć maliny i zasypać je cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko.
  5. Odmierzyć 1 szklankę musu malinowego i zagotować. Ściągnąć garnek z pieca, dodać galaretkę w proszku i mieszać trzepaczką, aż galaretka się rozpuści.
  6. Odmierzyć 1 szklankę musu malinowego i zagotować. Resztę musu (powinno pozostać ok. 100ml) wymieszać trzepaczką z budyniem w proszku. Do gotującego się musu malinowego dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Od zagotowania gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i od razu do gorącego budyniu dodać gorącą galaretkę. Wymieszać trzepaczką do połączenia. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Gdy masa malinowa będzie chłodna, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  8. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała, na co najmniej 1 godzinę.
  9. Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać, mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny. (Uważać, aby nie zagotować). Dodać ok. 3 łyżek jogurtu waniliowego i dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę jogurtu i wymieszać. Jogurt wylać na stężałą warstwę malinową. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  10. Resztę herbatników pokruszyć i posypać nimi ciasto.

Smacznego.

Ciasto malinowo- waniliowe bez pieczenia

Ciasto malinowo- waniliowe bez pieczenia

Ciasto malinowo- waniliowe bez pieczenia

Ciasto malinowo- waniliowe bez pieczenia