Strona Główna Na krakersach i herbatnikach Ciasto malinowe na herbatnikach
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Ciasto malinowe na herbatnikach Drukuj Email
poniedziałek, 25 lipca 2011 14:02

Ciasto malinowe na herbatnikach

Przepis na warstwowe ciasto malinowe bez pieczenia. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające i delikatne. Gdy herbatniki zmiękną, ciasto będzie rozpływać się w ustach. Polewa kokosowa bardzo dobrze pasuje do malin. Użyłam kokosu czerwonego, bo taki akurat miałam w domu, ale możecie oczywiście użyć zwykłego.

Składniki:

  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)

Masa budyniowa:

  • 1 budyń malinowy (waniliowy lub śmietankowy; opakowanie na 500ml mleka)
  • 400ml mleka
  • 100g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Bita śmietana:

  • 150g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa kokosowa:

  • 100g cukru
  • 50g masła
  • 100g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 50g kokosu (czerwony lub zwykły)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml mleka. (Jeśli budyń jest bez cukru, dodać cukier). Do gorącego budyniu, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
  2. 100g malin umyć, osuszyć i przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki. Maliny wmieszać do lekko ciepłego budyniu (najlepiej trzepaczką). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Ubić śmietanę i wmieszać delikatnie do budyniu.
  4. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  5. Na herbatnikach rozsmarować masę budyniową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki.
  6. W tym czasie przygotować kolejną warstwę. 150g malin umyć, osuszyć i zmiksować. (Można przetrzeć przez sitko. Ja tego nie robiłam). Śmietanę ubić razem ze śmietan-fix, dodając na końcu cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Następnie wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki.
  7. Przygotować polewę kokosową. Śmietanę, masło i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać kokos i chwilę podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. (ale nie za bardzo. Musi pozostać lekko płynna, aby dało się ją rozprowadzić na herbatnikach).
  8. Polewę kokosową wyłożyć na herbatniki.
  9. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto malinowe na herbatnikach

Ciasto malinowe na herbatnikach

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #38 Joanna 2014-07-24 20:11
Anno tak, możesz.
Cytować
 
 
0 #37 Anna 2014-07-24 14:17
Mam pytanko czy do ciasta mogę użyć mrożonych truskawek ?
Cytować
 
 
0 #36 Małgorzata 2014-04-19 08:49
Dziękuję bardzo, zabieram się właśnie za ciasto, na święta:)
Cytować
 
 
0 #35 Joanna 2014-04-15 09:32
Małgorzato bezpośrednio na blaszkę, ale można również podłożyć papier.
Cytować
 
 
0 #34 Małgorzata 2014-04-15 07:14
pytanko - herbatniki układałaś na jakimś papierze czy bezpośrednio na blaszkę?
Cytować
 
 
0 #33 Joanna 2014-03-15 20:21
Szymonie mikser potrzebny jest jedynie do ubicia śmietany. Możesz użyć trzepaczki i ubić śmietanę ręcznie.
Cytować
 
 
0 #32 Szymon 2014-03-15 14:47
Witam,
Mam problem, ponieważ mikser mi się zepsuł, czy mogę zrobić coś, by efekt był identyczny ( ewentualnie bardzo podobny )?
Cytować
 
 
0 #31 Joanna 2014-01-17 10:36
Ago tak, mogą być mrożone.
Cytować
 
 
0 #30 Aga 2014-01-17 01:30
a czy próbowałas kiedyś zrobić to ciasto z mrożonymi malinami? mam zamiar je zrobić , ale w tej chwili moge użyć tylko mrożonych i zastanawiam sie czy po rozmrożeniu będą tak samo dobre jak świeże...
Cytować
 
 
0 #29 Joanna 2013-10-23 18:46
Ago w zimnej wodzie żalatyna się nie rozpuści tylko napęcznieje. Rozpuści się w gorącym budyniu. Należy dobrze wymieszać, żeby nie zrobiły się grudki.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl