Strona Główna Na krakersach i herbatnikach 3 Bit
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


3 Bit Drukuj Email
czwartek, 09 czerwca 2011 12:25

3 Bit

To kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. 3 Bit jest bardzo podobne do Ciasta balowego. Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Starałam się dlatego, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga). Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu z Wielkiego Żarcia. Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.  

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
  • ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
  2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

Smacznego Smile.

Uwaga:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

3 Bit

3 Bit

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
-2 #253 Paweł 2015-07-06 12:48
Monika,w przepisie pisze by ubić słodką śmietan z śmietan-fixem.
Cytować
 
 
0 #252 Elwira 2015-06-25 08:25
Jestem osobnikiem niepiekącym :)...mało tego niejedzącym ciast, więc w ramach testu zrobiłam to ciasto w małej, kwadratowej formie z połowy składników. Oczywiście śmietanka się zwarzyła bo za długo miksowałam :) zrobiłam drugą bitą śmietanę, robiąc budyń przesyraszyłam się po spróbowaniu bo był bardzo słodki jak dla mnie ale po połączeniu z masłem...idealny. Domownicy są wniebowzięci. Ciasto nie za słodkie, nie mdli po zjedzeniu porcji wręcz chce się jeszcze kawałek.
Cytować
 
 
0 #251 Monika 2015-05-17 18:30
W składzie jest zawarta slodka smietanka 30-36% oraz 2 opakowania śmietan fix. Jednak w opisie jest tylko mowa o smietanie fix. Wiec po co jest slodka smietanka? :)
Cytować
 
 
+1 #250 Monika 2015-05-06 21:58
Wlasnie skonczylam ciasto,tzn jeszcze bita smietane musze jutro zrobic,poniewaz nie ubila mi sie dobrze.Narazie wyglada bardzo dobrze.Masa budyn z maslem jest pyszna! Odezwe sie jutro!
Cytować
 
 
+1 #249 Joanna 2015-04-09 18:33
Magdo punkt 5: "Ubić śmietanę ze śmietan-fix."
Cytować
 
 
-4 #248 Magda 2015-04-09 18:12
Gdzie dodaje sie tą śmietane słodką?
Cytować
 
 
+3 #247 Daria 2015-04-06 10:28
Bardzo dobre polecam. :-) :D
Cytować
 
 
+3 #246 Joanna 2015-04-03 22:20
Adrianie nie. Ciasto będzie pyszne :-)
Cytować
 
 
+2 #245 Justa 2015-04-03 16:09
Czy masę budyniowa mozna zastąpić zwykłym budyniem ? Czy to to samo ?
Cytować
 
 
+3 #244 Adrian 2015-04-03 10:59
Czy gdy zrobię ciasto w piątek, to do niedzieli herbatniki nie zmiękną za mocno?
Cytować
 
 
+5 #243 MARTYNA 2015-04-01 21:52
Polecam jedna warstwe herbatnikow zastąpić krakersami :) fajnie się komponuje
Cytować
 
 
+3 #242 Monika8507 2015-04-01 09:16
Cytuję Moni:
ten przepis jest na jaką formę? (wymiary)

Wymiary takie jak podane w punkcie 3.
Cytować
 
 
+3 #241 Moni 2015-03-31 19:11
ten przepis jest na jaką formę? (wymiary)
Cytować
 
 
+2 #240 Joanna 2015-03-17 21:12
Magdaleno proszę przeczytać wcześniejsze komentarze.
Cytować
 
 
-2 #239 Magdalena 2015-03-17 20:23
Witam,
nie mam możliwości użyć śmietanmixa bo mieszkam poza Polską. Co w zamian?
Cytować
 
 
+2 #238 Barbara 2015-03-12 12:26
Właśnie przygotowałam pierwszy raz Twoje ciasto Joanno i myślę, że efekt końcowy jest rewelacyjny. Wszystko robiłam w/g przepisu i wygląda smacznie. Jeszcze nie wiem jak w środku ponieważ nie kroiłam. Ciasto przygotowywałam dla swojej córeczki na chrzciny. Mam nadzieję, ze będzie smakować:D Pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #237 Kasia 2015-03-09 15:24
Ciasto przepyszne, cała rodzinka zajadała ze smakiem
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+