Strona Główna Na krakersach i herbatnikach 3 Bit
de

Domowe-Gotowanie.pl

Bulion warzywny (20 May 2016)
Zupa ogórkowa (12 May 2016)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


3 Bit Drukuj Email
czwartek, 09 czerwca 2011 12:25

3 Bit

To kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. 3 Bit jest bardzo podobne do Ciasta balowego. Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Starałam się dlatego, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga). Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu z Wielkiego Żarcia. Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.  

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
  • ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
  2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

Smacznego Smile.

Uwaga:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

3 Bit

3 Bit

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
+1 #286 Joanna 2016-05-06 11:23
Aga podejrzewam, że za długo miksowałaś po dodaniu budyniu. Należy dobrze utrzeć masło, a budyń dodaje się stopniowo i miksuje tylko do połączenia się składników. Albo za szybko dodałaś budyń. Poczytaj artykuł o masie budyniowej. Może coś Ci się przyda: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-masy/762-przepis-na-masa-budyniowa
Cytować
 
 
0 #285 aga 2016-05-06 11:19
zwazył mi się krem- dlaczego..masło i budyń miały temp.pokojową :-?
Cytować
 
 
0 #284 Mika 2016-04-30 22:07
Hej, robię już któryś raz i mam nadzieję ze wyjdzie super.....jednak, zawsze ten ostatni, dolny herbatnik jest twardy (nawet po 2 dniach). Co robić?
Cytować
 
 
+1 #283 Asia 2016-04-30 08:19
Przetarlam budyn i w koncu masa byla taka jak powinna. A dzis kolejny raz robie.... na urodziny meża :) zasmakowalo mu tak jak i wszystkim domownikom;) Dziękuje za fantastyczny przepis !
Cytować
 
 
+2 #282 Joanna 2016-04-24 19:45
Paulino szukaj "Sahnesteif" lub "Sahnefest" (po 3 paczuszki wielkości proszku do pieczenia). Dostaniesz raczej wszędzie, a na pewno w większych marketach.

Śmietana niemiecka ubija się bez problemu. Ja już dawno nie dawałam do niczego usztywniacza i też się ładnie trzyma ;-)
Cytować
 
 
0 #281 Paulina 2016-04-24 14:12
Pani Joanno! Również mieszkam w Niemczech i w jakim sklepie kupuje pani ten śmietan-fix? Ja dzisiaj zrobiłam to ciasto i użyłam Schlagsahne i dodałam żelatynę, ale wolałabym z tym śmietan-fixem ;)
Cytować
 
 
+2 #280 Joanna 2016-04-18 17:21
Asiu przetrzyj przez sitko.
Cytować
 
 
+2 #279 Asia 2016-04-18 15:17
nie wyszla mi masa budyniowa... w kremie porobily sie grudki z budyniu :( da sie to uratowac?
Cytować
 
 
+3 #278 Joanna 2016-03-24 11:08
Gaby będzie dobre :)
Cytować
 
 
+3 #277 gaby 2016-03-23 23:28
Potrzebuje to ciasto na środę,jeśli zrobię go w poniedziałek to będzie ok.?czy to za długo i herbatniki będą za mokre?
Cytować
 
 
+1 #276 Beata 2016-03-18 16:20
Polecam jedną warstwę herbatników posmarować kwaśnym dżemem np z czarnej porzeczki i na to wyłożyć budyń,ja tak robię bo co roku jakiem modyfikacje wprowadzam, tak samo zamieniam jedną warstwę herbatników na krakersy, po złożeniu w całość nie czuć soli smaki łagodnie przechodzą
Cytować
 
 
+2 #275 Monika 2016-02-12 22:31
Przepis jest super...a ciasto boskie :)Zrobilam je na swieta i teraz i znowu bede robic.Cala blacha zniknela w ciagu dnia.Pyszne.....Dziekuje za tak cudowne przepisy.Monika z Kevelaer.
Cytować
 
 
+6 #274 iweona 2016-01-23 22:01
Czy zamiast smietan faxu może być sniezka
Cytować
 
 
+5 #273 Joanna 2016-01-14 22:23
Agnieszko co najmniej dwie dziewczyny pisały w komentarzach, że skrapiały herbatniki alkoholem i moczyły w mleku.
Cytować
 
 
+6 #272 agnieszka 2016-01-14 20:41
czy można herbatniki czymś namoczyć żeby były miękkie
Cytować
 
 
+1 #271 Iza 2015-12-23 18:31
Pani Joanno jestem w trakcie robienia ciasta zrobilam budyn ale wyszedl mi stasznie gesty w ogole nie lejacy czy taki ma byc? Prosze o szybka odpowiedz
Cytować
 
 
+2 #270 Joanna 2015-12-22 17:53
Moniko możesz, choć łatwiej jest zrobić budyń z mniejszej porcji tak, aby nie powstały w nim grudki. Śmietanę możesz ubić z podwójnej porcji.
Cytować
 
 
+5 #269 Marcin 2015-12-22 16:31
Najlepiej smakuje trzeciego dnia
Cytować
 
 
+3 #268 Monika 2015-12-22 14:02
Mam pytanie. Chce zrobić dwa 3bity. Bede robiła je w tym samym czasie. Czy mogę zrobic 2 porcjr budyniu na raz w jednym garnku a pozniej podzielic na pół? I czy tsk samo moge zrobić ze śmietaną na gore ? Czy lepiej zrobic osobno ?
Cytować
 
 
+3 #267 Joanna 2015-12-14 21:30
Izo ja kupuję zwykłe herbatniki np. w lidlu. (Tylko, że ja mieszkam w Niemczech, ale może w Polsce są te same? Nie wiem niestety). Do ciast kupuję najzwyklejsze herbatniki, żadnej specjalnej firmy. Bezglutenowe napewno też mogą być.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+