Strona Główna Na krakersach i herbatnikach 3 Bit
de

Domowe-Gotowanie.pl

Chipsy z selera (12 Feb 2015)
Kluski na parze (12 Aug 2014)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


3 Bit Drukuj Email
czwartek, 09 czerwca 2011 12:25

3 Bit

To kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. 3 Bit jest bardzo podobne do Ciasta balowego. Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Starałam się dlatego, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga). Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu z Wielkiego Żarcia. Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.  

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
  • ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
  2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

Smacznego Smile.

Uwaga:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

3 Bit

3 Bit

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
+1 #234 Joanna 2015-02-11 11:20
Kasiu śmietana nie opadnie, jeśli będzie ubita na sztywno.
Cytować
 
 
+1 #233 Kasia 2015-02-11 09:24
Witam, ciasto wygląda pysznie, biorę się za wykonanie :) Zastanawiam się tylko jak długo utrzyma się śmietana, czy nie opadnie do jutrzejszego wieczora
Cytować
 
 
0 #232 Joanna 2015-02-10 15:09
Zosiu Ty chyba piszesz o śmietanie w proszku typu śnieżka. W przepisie jest zwykła śmietanka 30- 36%, którą należy ubić ze śmietan-fix (usztywniacz do śmietany). Śmietan-fix można również pominąć.
Cytować
 
 
+1 #231 Zosia 2015-02-10 12:28
Czy ta śmietanka potrzebna jest do zrobienia bitej śmietany? W przepisie na torebce jest mleko, ale w tym tutaj nie widzę innego zastosowania dla śmietanki. Dziękuję za odpowiedź. ;)
Cytować
 
 
+2 #230 Joanna 2015-01-21 00:49
Martyno tak, jeśli nie przeszkadza Ci łamanie i układanie herbatników w tortownicy. Nie zapomnij przeliczyć składniki z podanej formy na tortownicę, którą chcesz użyć według przelicznika:
http://www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia
Cytować
 
 
+1 #229 Martyna 2015-01-19 22:15
Mam takie pytanie. Czy mogę zrobić to ciasto w tortownicy? :)
Cytować
 
 
0 #228 MeG 2015-01-06 20:44
Ciasto bardzo szybko się robi trzeba tylko poczekać aż stężeje więc najlepiej je robić po wieczór, jest pyszne!!
Cytować
 
 
+3 #227 Sandra 2015-01-03 17:07
Ciasto rewelacyjne, proste w wykonaniu i co najważniejsze jeśli robi się według instrukcji wszystko musi się udać:) wszystkim którym smakowało polecam także ciasto balowe (również przepis z tej strony) bo jest jeszcze lepsze:)
Cytować
 
 
+2 #226 Wanda 2014-12-24 01:50
Masę budyniową robię inaczej i jest: 0 ,5 litra mleka,2 budynie waniliowe lub śmietankowe,1 galaretka cytrynowa, 1 kostka masła.

Budyń gotuję i do ugotowanego wsypuję cytrynowa galaretkę,którą należy dobrze wymieszać.Odstawiam do ostygnięcia i następnie miksuję miękkie masło i po łyżczce dodaję budyń aż do wyczerpania.
Ta masa jest zdecydowanie lepsza!
Cytować
 
 
+3 #225 Monika8507 2014-11-27 17:46
Kasia-nożem wygładzam żeby masy były równo rozłożone, resztę robią już herbatniki. Właśnie sobie uświadomiłam, że nie robiłam tego ciasta już z jakieś 2 lata a powstrzymuje się tylko dla tego, że to jedyny wypiek, który działa na mnie tak, że mogła bym wsunąć całe sama :D
Cytować
 
 
+2 #224 KASIA 2014-11-27 09:03
Czym i jak wyrównujecie te warstwy.Mnie sie tak nie udaje,a zależy mi na takim pięknym wyglądzie tego pysznego ciasta :)
Cytować
 
 
+6 #223 Iwona 2014-11-14 12:33
pyszny placek ja dodaję na masę krówkową herbatniki na nie daję dżem z czarnej porzeczki warstwa herbatników i resztę składników, pozdrawiam
Cytować
 
 
+4 #222 Marcela 2014-10-27 19:12
Ciasto bardzo pyszne - ale też bardzo słodkie ...
Cytować
 
 
+8 #221 Beata 2014-10-15 01:07
A ja zamiast budyniu daję krem karpatkę ( w 3 min )ciasto jest pyszne i szybciej się robi :lol: pozdrawiam
Cytować
 
 
+4 #220 Joanna 2014-10-10 10:42
Marleno tak, wszytko dobrze. Rób dalej ;-)
Cytować
 
 
+2 #219 Marlena 2014-10-10 09:21
Witam!
Właśnie zrobilam masę budyniową. Wyszła bardzo gęsta, wgl nie lejaca się. Pierwszy raz robię sama budyń, czy tak powinno byc? Proszę o szybka odp. :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+