Strona Główna Na krakersach i herbatnikach 3 Bit
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


3 Bit Drukuj Email
czwartek, 09 czerwca 2011 12:25

3 Bit

To kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. 3 Bit jest bardzo podobne do Ciasta balowego. Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Starałam się dlatego, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga). Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu z Wielkiego Żarcia. Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.  

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
  • ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
  2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

Smacznego Smile.

Uwaga:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

3 Bit

3 Bit

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #208 Kapi 2014-04-20 18:27
Proponuję zamiast ubijać na wierzch śmietanę polać ciasto polewą czekoladową. Jest pyszne!
Cytować
 
 
0 #207 Michalina 2014-04-20 17:39
A jeśli mam mleko skondensowane w kartonie ?
Cytować
 
 
0 #206 Joanna 2014-04-15 09:54
Lo dobrze ubita śmietana nie opadnie. Śmietan- fix usztywnia śmietanę (żelatyna też) i jeśli ktoś się boi, że śmietana mu się dobrze nie ubije to warto je dodać. Natomiast nie jest to konieczne. Ja często nie dodaję i śmietana jeszcze mi nigdy nie opadła.
Cytować
 
 
0 #205 lo 2014-04-15 09:48
Cytuję Joanna:
Agnieszko śmietan- fix to tylko usztywniacz do śmietany (a nie śmietana w proszku). Możesz go pominąć i zrobić bez niego.

jesli nie dasz żelatyny bądż śietan fixu -śmietana opadnie
Cytować
 
 
+1 #204 eleonora 2014-04-14 17:21
Super przepis! Robiłam na urodziny i zrobię na święta. Ciasto pycha!!!!! Polecam wszystkim!!!
Cytować
 
 
+1 #203 Joanna 2014-04-14 09:04
Agnieszko śmietan- fix to tylko usztywniacz do śmietany (a nie śmietana w proszku). Możesz go pominąć i zrobić bez niego.
Cytować
 
 
+2 #202 agnieszka 2014-04-12 20:53
Witam mam pytanie. Czy zamiast smietanyfix moge uzyc zwykla bita smietana . I 2gie czy ta slodka smietana dodaje do tej bitej w proszku i ubijam?
Cytować
 
 
0 #201 Joanna 2014-04-12 16:27
Agnieszko zmiękną, jeśli ciasto poleży co najmniej przez 12 godz w lodówce. Biszkopt też możesz zrobić.
Natalio można.
Cytować
 
 
0 #200 Natalia 2014-04-12 11:26
A czy herbatniki można zastąpić krakersami?
Cytować
 
 
-1 #199 agnieszka 2014-04-12 01:09
chciałabym się dowiedzieć czy te herbatniki zmiękną czy może trzeba je czymś nasączyć? czy zamiast herbatników na spód można dać cienki biszkopt
Cytować
 
 
+1 #198 Monika 2014-04-09 13:21
Dziękuję bardzo za przepis... Wyszedł mi ten oto placek z tego właśnie przepisu. Jest cudowny... Można się w nim rozkochać... Dziękuję jeszcze raz bardzo serdecznie :) Pozdrawiam ;-)
Cytować
 
 
+1 #197 Eleonora 2014-03-25 17:23
Dzisiaj zrobiłam z tego przepisu, czyli sama zrobiłam masę.Nigdy nie robiłam bo jestem antytalent co do takich rzeczy.Mam nadzieję, że wyjdzie bo jutro mam urodziny. Mogłoby tak dobrze wyglądać jak na zdjęciu! Pozdrawiam.
Cytować
 
 
0 #196 anonimowyw 2014-03-22 21:24
Bardzo latwy i dobry pszepis
Cytować
 
 
0 #195 Aniek 2014-03-07 19:25
Bardzo pyszny w tamtym tygodniu robiłam i rodzinka zachwycona.Dzisiaj jestem w trakcie robienia drugieo.Tylko bitą śmietanę robię czekoladową.Polecam. Pyszne.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl