Strona Główna Na krakersach i herbatnikach 3 Bit
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


3 Bit Drukuj Email
czwartek, 09 czerwca 2011 12:25

3 Bit

To kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. 3 Bit jest bardzo podobne do Ciasta balowego. Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Starałam się dlatego, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga). Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu z Wielkiego Żarcia. Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.  

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
  • ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
  2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

Smacznego Smile.

Uwaga:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

3 Bit

3 Bit

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #217 Joanna 2014-07-24 20:27
Aniu wydaje mi się, że tak. Z tym, że konsystencja takiej masy jest inna niż jak utrzesz miękkie masło i dopiero dodasz chłodny budyń.
Cytować
 
 
0 #216 Ania 2014-07-24 19:34
Witam. . Będę robić jutro 3 bit Z korzystam z szybkiej wersji masy budyniowej. I mam pytanie. Czy zamiast miksowania budyniu z masłem mogę to masło zagotować z mlekiem jak będę robic budyn. I ciepła masę wyłożyć naherbatniki ?
Cytować
 
 
0 #215 Gosia 2014-07-11 21:51
ja masę budyniową robie w inny sposób:) gotuje 0,5 l mleka (odlewam z tego pół szklanki) 2 budynie śmietankowe mieszam w odstawionym mleku i dodaje to do gotującego się mleka, dodatkowo do mleka daje 1 galaretke cytrynową i gotuje. Pozostawiam do ostygnięcia. Potem ucieram masło z tym budyniem i gotowa masa. Przekładam tez troszke inaczej - herbatniki+masa budyniowa+herbatniki+masa krówkowa+herbatniki+śmietana (ubijam smietane kremową i dodaje tężącą galaretke najlepiej cytrynową) a na koniec robie szlaczki widelcem. Smakuje rewelacyjnie :)
Cytować
 
 
0 #214 Joanna 2014-06-25 06:41
Martyno najpierw trzeba dobrze rozrobić mąki i żółtka z częścią odlanego mleka. Następnie wlewamy to cienkim strumieniem do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką. Gdyby po ugotowaniu w budyniu powtały mimo wszytko grudki, od razu ciepły budyń można przetrzeć przez sitko do czystej miski i w niej pozostawić do ostygnięcia. (Trochę zabawy, ale grudek nie będzie).
Cytować
 
 
+1 #213 Martyna 2014-06-24 12:34
Kochana ciasto palce lizać!
tylko niezdarnej gospodyni nie wyszedł krem budyniowy - tzn. wyszedł ale nie idealny.
Jak Ty go robisz że nie masz grudek???
Cytować
 
 
0 #212 Agata 2014-06-21 21:08
ja gotuję 2 budynie (najlepiej niemieckie- nie są takie gęste i są smaczniejsze) w 750 ml mleka i twardość budyniu w schłodzonym cieście jest dostateczna. polecam pycha
Cytować
 
 
0 #211 Lila 2014-05-10 10:05
Zrobiłam to ciasto na spotkanie z rodziną(przed komunią)jest bardzo dobre:nie za sodkie idealne:)Dziękuję bardzo za przepis. :)
Cytować
 
 
+3 #210 Lila 2014-05-08 17:47
Dziekuję bardzo za przepis,po zrobieniu ciasto wygląda pięknie ale teraz czekam
aż zmiękną herbatniki.....
Cytować
 
 
0 #209 Tusia 2014-05-04 18:36
Dla osób bojących się używania żelatyny do śmietany polecam tężejącą galaretkę.1 galaretka na szkl. wody..
Cytować
 
 
0 #208 Kapi 2014-04-20 18:27
Proponuję zamiast ubijać na wierzch śmietanę polać ciasto polewą czekoladową. Jest pyszne!
Cytować
 
 
+1 #207 Michalina 2014-04-20 17:39
A jeśli mam mleko skondensowane w kartonie ?
Cytować
 
 
0 #206 Joanna 2014-04-15 09:54
Lo dobrze ubita śmietana nie opadnie. Śmietan- fix usztywnia śmietanę (żelatyna też) i jeśli ktoś się boi, że śmietana mu się dobrze nie ubije to warto je dodać. Natomiast nie jest to konieczne. Ja często nie dodaję i śmietana jeszcze mi nigdy nie opadła.
Cytować
 
 
+1 #205 lo 2014-04-15 09:48
Cytuję Joanna:
Agnieszko śmietan- fix to tylko usztywniacz do śmietany (a nie śmietana w proszku). Możesz go pominąć i zrobić bez niego.

jesli nie dasz żelatyny bądż śietan fixu -śmietana opadnie
Cytować
 
 
0 #204 eleonora 2014-04-14 17:21
Super przepis! Robiłam na urodziny i zrobię na święta. Ciasto pycha!!!!! Polecam wszystkim!!!
Cytować
 
 
0 #203 Joanna 2014-04-14 09:04
Agnieszko śmietan- fix to tylko usztywniacz do śmietany (a nie śmietana w proszku). Możesz go pominąć i zrobić bez niego.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl