Strona Główna Na krakersach i herbatnikach 3 Bit
de

Domowe-Gotowanie.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


3 Bit Drukuj Email
czwartek, 09 czerwca 2011 12:25

3 Bit

To kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. 3 Bit jest bardzo podobne do Ciasta balowego. Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Starałam się dlatego, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga). Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu z Wielkiego Żarcia. Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.  

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
  • ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
  2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

Smacznego Smile.

Uwaga:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

3 Bit

3 Bit

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #274 iweona 2016-01-23 22:01
Czy zamiast smietan faxu może być sniezka
Cytować
 
 
0 #273 Joanna 2016-01-14 22:23
Agnieszko co najmniej dwie dziewczyny pisały w komentarzach, że skrapiały herbatniki alkoholem i moczyły w mleku.
Cytować
 
 
0 #272 agnieszka 2016-01-14 20:41
czy można herbatniki czymś namoczyć żeby były miękkie
Cytować
 
 
+1 #271 Iza 2015-12-23 18:31
Pani Joanno jestem w trakcie robienia ciasta zrobilam budyn ale wyszedl mi stasznie gesty w ogole nie lejacy czy taki ma byc? Prosze o szybka odpowiedz
Cytować
 
 
-1 #270 Joanna 2015-12-22 17:53
Moniko możesz, choć łatwiej jest zrobić budyń z mniejszej porcji tak, aby nie powstały w nim grudki. Śmietanę możesz ubić z podwójnej porcji.
Cytować
 
 
+2 #269 Marcin 2015-12-22 16:31
Najlepiej smakuje trzeciego dnia
Cytować
 
 
0 #268 Monika 2015-12-22 14:02
Mam pytanie. Chce zrobić dwa 3bity. Bede robiła je w tym samym czasie. Czy mogę zrobic 2 porcjr budyniu na raz w jednym garnku a pozniej podzielic na pół? I czy tsk samo moge zrobić ze śmietaną na gore ? Czy lepiej zrobic osobno ?
Cytować
 
 
0 #267 Joanna 2015-12-14 21:30
Izo ja kupuję zwykłe herbatniki np. w lidlu. (Tylko, że ja mieszkam w Niemczech, ale może w Polsce są te same? Nie wiem niestety). Do ciast kupuję najzwyklejsze herbatniki, żadnej specjalnej firmy. Bezglutenowe napewno też mogą być.
Cytować
 
 
0 #266 iza 2015-12-14 11:52
Witam. Pani Joanno jakiej firmy herbatnków Pani używa? Chcę ciasto przygotowac na święta i chcę żeby bylo idealna :) Dodatkowo mam pytanie, czy z herbatnikami bezglutenowymi też wyjdzie?
Cytować
 
 
0 #265 Joanna 2015-12-09 14:20
Martyno ocieplone do temperatury pokojowej. Wyciągnij je z lodówki co najmniej godzinę przed przygotowaniem masy.
Cytować
 
 
+1 #264 martyna 2015-12-08 20:08
Jakie to miękkie masło??:)
Cytować
 
 
-1 #263 il 2015-12-05 22:46
Superr przepis. Swietnie wytlumaczony krok po kroku. Napewno zrobie ten placek jeszcze nie raz. Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #262 m.dz.1988 2015-12-05 17:37
To jedno z ciast zrobione wg Twojego przepisu, które po prostu już mi się znudziło przez jego przygotowywanie przy każdej rodzinnej okoliczności... Rodzina nie wyobraża już sobie wspólnego spotkania bez Twojego 3bita w roli głównej!
Cytować
 
 
0 #261 Kinga 2015-12-01 06:55
Dzięki temu przepisowi w końcu znalazłam ulubione ciasto całej rodziny:),trafiłam w najbardziej wybredne gusta:) I mocno zapunktowałam u teściowej i szwagierek:) Dziękuję! :)
Cytować
 
 
+1 #260 Renata 2015-11-14 20:40
Cytuję Adelka:
Ciasto super tylko nie mam cierpliwości do herbatników, gdyż rozsmarowywując masę krówkową przyklejają się. Wszystko się rozlatuje ale może to kiedyś opanuje. I zrymowało się ;-D



wstaw puszkę do gorącej wody masa będzie lepiej się rozsmarowywać
Cytować
 
 
+2 #259 Anita 2015-10-01 12:31
Dolna warstwa herbatnikôw w ogôle nie zmiękła i przez to trochę źle się je,tzn.ciasto całe się rozpada,czy to normalne?Ale smakuje super.
Cytować
 
 
0 #258 Ala 2015-09-08 15:31
Ja miedzy herbatniki wkladam polowe masy krowkowej a druga część wykladam na herbatniki, te które rozdzielają masę budyniowa i śmietankę. Wydaje mi się, ze dzieki temu ciasto nie "zamula".
Przepis super!
Cytować
 
 
+6 #257 Joanna 2015-08-31 15:06
Hanno budyń należy przygotować samemu, według przepisu z mleka, cukru, żółtek i mąk :roll:
Cytować
 
 
+2 #256 HANNA 2015-08-31 11:42
Czy w przepisie na masę budyniową jest budyń? Bo według podanych składników nie ma mowy o budyniu.POMOCY :D
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+