Strona Główna Na krakersach i herbatnikach Rafaello z adwokatem
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Rafaello z adwokatem Drukuj Email
czwartek, 27 stycznia 2011 16:18

Rafaello z adwokatem

Pyszne, proste ciasto i bardzo lubiane. To taki przekładaniec z herbatników i masy budyniowej, bardzo adwokatowej z dodatkiem dużej ilości kokosu. Jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jedyna trudność to ugotowanie budyniu. Polecam zatem szczególnie tym osobom, które boją się piec ciast i poszukują dobrych ciast bez pieczenia. Ciasto powinno poleżeć do dnia następnego, aby herbatniki zmiękły od masy. Przepis dostałam od kuzynki, ale z tego, co znalazłam w necie jest to przepis Siostry Anastazji.

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300g masła
  • 250g kokosu + do posypania z góry (można również pomieszać kokos z płatkami migdałowymi)
  • 1 szklanka adwokata
  • ok. 500g herbatników (64 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń. W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. ½ szklanki mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
  2. Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać stopniowo adwokat. Wyłączyć mikser i wmieszać kokos (lub kokos z migdałami).
  3. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4 (Można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. Ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). Na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto kokosem.

02

  1. Wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

rafaello z adwokatem

rafaello z adwokatem

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #63 Halina 2014-06-03 10:06
Prezentuje się bardzo smacznie :)))
Cytować
 
 
0 #62 rossi 2014-05-29 15:17
Właśnie skończyłam robić te ciasto, zaryzykowałam z większą blachą, ewentualnie miały wyjść po 3 warstwy (blacha ok.20x27) W efekcie końcowym ciasto sięgało do brzegów blachy (4 warstwy herbatników i 4 masy) uff a tak się bałam, że wyjdzie cieniutkie. Trzymajcie kciuki jutro wielkie testowanie przez rodziców w przedszkolu, mam nadzieję, że wyszło smacznie!
Cytować
 
 
+1 #61 justyna 2014-04-17 19:40
Robie juz chyba z 5 raz to ciasto, jest pyszne, kazdy je uwielbia iza kazdym razem wychodzi :) super
Cytować
 
 
0 #60 Paulina 2014-04-07 22:34
a czy można użyć budyniu z proszku - takiego gotowego, zamiast robić samodzielnie? Jeśli tak, to ile użyć - 1, 2 torebki? I czy gotować na normalnej ilości mleka, wg przepisu, czy na zmniejszonej?
Cytować
 
 
0 #59 Monika 2014-01-24 21:45
Zrobiłam według przepisu, niestety nie zwróciłam uwagi że tutaj było podane na mniejsza blaszke i wyszło bardzo cienkie :( no ale zobaczymy może też będzie smaczne. Sama masa była przepyszna więc bardzo gratuluje tak prostego i pysznego przepisu
Cytować
 
 
+4 #58 Anna 2014-01-12 01:27
Zrobiłam to ciacho na święta i tak...
- użyłam większej blaszki a i tak dla mnie kremu troszkę za dużo więc następnym razem blaszka będzie jeszcze troszeczkę większa,
-użyłam 2 warstwy krakersów i 2 warstwy herbatników które dodatkowo nasączyłam adwocatem :D,
- dla mnie alkohol nie był jakoś mocno wyczuwalny natomiast rodzina czuła go dosyć wyraźne hm...;)
- z każdym dniem alkohol był mniej wyczuwalny,
- ciacho proste do zrobienia, masa trochę luźna ale w lodówce fajnie tężeje, nie można natomiast trzymać długo w temperaturze pokojowej bo się ciasto rozpływa, co nie znaczy że nie jest dobre ;)
- ciacho z każdym dniem zyskuje na smaku więc można spokojnie przygotować wcześniej.
Podsumowując: rodzina na święta była zachwycona rafaello. Pochwał nie było końca więc nie pozostaje mi nic innego jak polecić ciasto do zrobienia :)
Cytować
 
 
+2 #57 Lida 2014-01-06 00:51
Robiłam to ciasto już kilka razy. Przepyszne!!! Wszyscy się zajadają.
Cytować
 
 
0 #56 Joanna 2014-01-05 18:43
magzimie robisz domowy budyń z podanych składników.
Cytować
 
 
+1 #55 magzim 2014-01-03 13:42
Czy z powstałej masy wychodzi domowy budyn czy trzeba go jeszcze dodać do owej masy? Niby w podanych skladnikach nie ma budyniu w proszku, ale lepiej się upewnić:-)
Cytować
 
 
+1 #54 Joanna 2014-01-02 21:59
Joasiu nie trzeba.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl