Tort miodowy z masą chałwową

Tort składający się z czterech miodowych ciast kruchych przełożonych budyniową masą o smaku chałwy. Jeden blat przełożony jest powidłami śliwkowymi dla przełamania słodyczy tortu i wzbogacenia go nowym smakiem. Cały obsypany jest prażonymi orzechami laskowymi. Tort powinien być przygotowany co najmniej 3 dni przed spożyciem. Tort jest bardzo smaczny, stabilny i długo utrzymuje świeżość (swój trzymałam ponad tydzień w lodówce).

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 70g cukru
  • 90g miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa chałwowa:

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • 200g chałwy waniliowej
  • 250g masła

Dodatkowo:

  • ok. 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 200g orzechów np. laskowych

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) roztopić z miodem i cukrem. Ostudzić.
  2. W misce wymieszać mąkę z sodą. Wlać do niej ostudzoną masę miodową. Dodać jajka. Na początku wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 4 równe części. (Najlepiej jest użyć wagi, aby wszystkie części wyszły równe).

2

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta wykleić w formie (tak jak ciasto kruche).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 11 minut w temperaturze  180°C, aż ciasto delikatnie się zarumieni. (Pozostałe części ciasta przykryć ściereczką, aby nie obsychały).
  3. W ten sam sposób upiec pozostałe trzy blaty. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Chałwę pokruszyć. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Kolejno dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Posmarować powidłami śliwkowymi i przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować 1/3 masy chałwowej. Przykryć trzecim blatem. Blat posmarować połową z pozostałej masy i przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą.
  3. Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 minut w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie). Orzechy posiekać i obsypać boki i wierzch tortu. (Boki najłatwiej obsypać nabierając orzechy na dłoń i dociskając ją do boków ciasta).
  4. Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego.

Tort miodowy z masą chałwową

Tort miodowy z masą chałwową

Tort miodowy z masą chałwową