Strona Główna Miodowe Stefanka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Stefanka Drukuj Email
poniedziałek, 09 grudnia 2013 12:59

stefanka

Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi. Znane również pod nazwą grysikowiec, ciasto czeskie, czy miodownik z kaszą manną. Jeśli kogoś przeraża dodatek kaszy manny, to mogę spokojnie uspokoić, że jest ona w kawałku niewyczuwalna. Całość bardzo smaczna. Stefanka jest bardzo podobna do miodownika zamieszczonego na stronie.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy całość przejdzie smakiem, a placki miodowe zmiękną. Najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu. Gdy placki zmiękną należy ciasto przechowywać w lodówce. Polecam na święta i inne okazje.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła lub margaryny
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa grysikowa:

  • 500ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny (grysiku)
  • 150g cukru
  • 200g masła

Polewa czekoladowa:

  • 100g margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400- 450g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło (lub margarynę) i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 części.
  3. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę grysikową. Mleko wlać do garnka. Dodać kaszę mannę i gotować, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby nie zrobiły się grudki). Pozostawić do ostygnięcia. (Po ostygnięciu masa powinna być gęsta).
  6. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, dodawać po łyżce zimny grysik.
  7. Do formy przełożyć pierwszy placek. Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć trzecim plackiem.
  8. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  9. Polać ciasto polewą czekoladową.
  10. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Następnie przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

stefanka

Stefanka

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #17 Irena 2014-06-19 18:42
Ja piekę to ciasto już od wielu lat.Daję tylko 25 dkg masła, tak aby ciasto kleiło się do rąk, wtedy szybciej zmięknie i będzie wspaniałe.A kasza musi być zwykła, nie błyskawiczna.Ugotować ją na gęsto pamiętając , że łyżka łyżce nierówna.Pozdrawiam Irena
Cytować
 
 
0 #16 Aga 2014-04-16 09:06
Witam, Pani ciacho robię drugi raz w sam raz na Święta :) Wyszło mi za pierwszym razem, świetnie smakuje i się prezentuje, domownicy zachwyceni. Pozdrawiam serdecznie
Cytować
 
 
+2 #15 Justyna 2014-02-11 20:39
Witam serdecznie!
To pierwsze ciasto, które zrobiłam z Pani strony- wyszło rewelacyjne - a dodam,że jestem debiutantką w pieczeniu słodkości;)
No i wpadłam "jak śliwka w kompot","zakochałam" się w tej stronie, od tamtej pory odkryłam swoją cukierniczą smykałkę i chciałam podziękować za wszystkie rewelacyjne przepisy, tak prosto opisane!!!
Rodzinka się śmieje,że przeze mnie przytyją... Mega bomba do zjedzenia!!!
Dziękuję i pozdrawiam!
Cytować
 
 
0 #14 Tonieja 2014-01-06 23:18
Ciasto cudowne, wielkie dzięki za kolejny przepis. Niewiele jest ciast,które robię kilka razy z rzędu, jednak na to zapotrzebowanie jest ogromne. Wszyscy wydają się móc świętować jedynie ze Stefanką :)....a po świętach kolejna okazja do pieczenia. Z jednej paczki kupionej kaszy manny, to może wyjść wiele Stefanek, zatem się nie martwię :)Pozdrawiam gorąco i życzę wszystkiego co najlepsze w 2014 roku.
Cytować
 
 
0 #13 Kasia 2014-01-06 18:30
Właśnie jestem po wypieku i moim zdaniem masy grysikowej powinno być więcej. Następnym razem zrobię na 1 litrze mleka i zobaczymy.
Cytować
 
 
+1 #12 monika30 2014-01-03 19:30
Ciacho wygląda fantastycznie :-) Niestety mi masa się zważyła :sigh:
Cytować
 
 
-1 #11 Janisia 2013-12-27 21:30
to dziwne, bo mi wyszły nawet 4 warstwy formie o takich wymiarach :) Chyba tylko mamy inny grysik, bo u mnie 4 łyżki prawie nie zagęściły mleka i musiałam dodać 2 x tyle :D Ciacho PYCHA!
Cytować
 
 
+2 #10 Aneta 2013-12-19 20:22
Zrobiłam. Jak dla mnie lepiej piec z taką ilością składników ciasto w mniejszej formie. Mi w każdym bądź razie nie starczyło ciasta na 3 spody, więc zrobiłam dwa. Jednak w smaku ciasto moim zdaniem dobre, jednak szkoda, że nie ma tej 3 warstwy :(
Cytować
 
 
+3 #9 Joanna 2013-12-12 20:25
Karolino ja formę wylepiłam ciastem, ale można je również rozwałkować. Zrób jak wolisz. Możesz trzymać ciasto w lodówce. Najwyżej zmięknie troszkę później. Ewentualnie możesz potrzymać je trochę na blacie w kuchni i następnie włożyć do lodówki.
Cytować
 
 
+1 #8 karolina 2013-12-12 16:33
a można przetrzymywać ciasto w lodówce (chłodne miejsce) by zmiękło? i potem dalej w lodówce? nie mam w domu takiego miejsca...
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl