Strona Główna Miodowe Stefanka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Naleśniki (5 Jun 2016)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Stefanka Drukuj Email
poniedziałek, 09 grudnia 2013 12:59

stefanka

Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi. Znane również pod nazwą grysikowiec, ciasto czeskie, czy miodownik z kaszą manną. Jeśli kogoś przeraża dodatek kaszy manny, to mogę spokojnie uspokoić, że jest ona w kawałku niewyczuwalna. Całość bardzo smaczna. Stefanka jest bardzo podobna do miodownika zamieszczonego na stronie.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy całość przejdzie smakiem, a placki miodowe zmiękną. Najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu. Gdy placki zmiękną należy ciasto przechowywać w lodówce. Polecam na święta i inne okazje.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła lub margaryny
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa grysikowa:

  • 500ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny (grysiku)
  • 150g cukru
  • 200g masła

Polewa czekoladowa:

  • 100g margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400- 450g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło (lub margarynę) i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 części.
  3. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę grysikową. Mleko wlać do garnka. Dodać kaszę mannę i gotować, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby nie zrobiły się grudki). Pozostawić do ostygnięcia. (Po ostygnięciu masa powinna być gęsta).
  6. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, dodawać po łyżce zimny grysik.
  7. Do formy przełożyć pierwszy placek. Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć trzecim plackiem.
  8. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  9. Polać ciasto polewą czekoladową.
  10. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Następnie przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

stefanka

Stefanka

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #29 Joanna 2015-12-19 20:30
Janie piekę przy ustawieniach góra/ dół, jeśli inaczej nie podaję.
Cytować
 
 
0 #28 Jan 2015-12-19 16:07
Witam serdecznie :)
Czy ciasto należy piec na termoobiegu czy góra/dół? Za odpowiedź z góry dziękuję:)
Cytować
 
 
0 #27 Joanna 2015-12-18 14:05
Karolino tak.
Cytować
 
 
0 #26 karolina 2015-12-18 12:10
Asiu bardzo dziękuję za odpowiedz! blaty upiękę dzisiaj, przełożę w poniedziałek i na czwartek/piątek powinno być super? pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #25 Joanna 2015-12-17 20:23
Karolino tak, oczywiście. Należy zwiększyć proporcjonalnie.
Cytować
 
 
+1 #24 Karolina 2015-12-17 11:42
mam pytanie dot. masy grysikowej, zwiększając ilość mleka do litra, pozostałe składniki tęż powinnam podwoić? bardzo dziękuję za odpowiedż.
Cytować
 
 
0 #23 Joanna 2015-12-14 21:33
Anka to zrób już całe ciasto tydzień wcześniej. Niech blaty miękną od masy.
Cytować
 
 
0 #22 anka 2015-12-14 09:44
czy można blaty upiec już tydzień wcześniej?
Cytować
 
 
0 #21 Oksa 2015-04-20 19:36
Super przepis!!!polecam, ciasto pycha.Dziękuję i pozdrawiam.
Cytować
 
 
+3 #20 Ruda 2014-12-28 17:41
Ciasto Upieklam wlasnie na te swieta wyszlo rewelacyjne. Przepis jest bardzo dobry. Chcialam aby ciasto wyszlo wyzsze wiec zwiekszylam skladniki o polowe. Jak najbardziej polecam. To ciasto jest naprawde przepyszne :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+