Strona Główna Miodowe Miodownik z masą budyniową
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Miodownik z masą budyniową Drukuj Email
piątek, 07 grudnia 2012 09:15

miodownik

Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można go trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.

Przepis dostałam od kuzynki męża.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 200g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 200g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 120g margaryny
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 250g masła
  • 100g cukru pudru (lub zwykły)
  • 400ml mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 części.
  3. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
  6. Przygotować masę orzechową. Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 5min. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka i z dodatkiem 100g cukru pudru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  8. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
  9. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24godz, a może to trwać do 3 dni.
  10. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

miodownik z masą budyniową

miodownik

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #39 Gosia 2014-01-13 13:08
Joanno, dziękuję. Kolejny wypiek z Twoich przepisów, który za pierwszym razem wyszedł wspaniale. Taka nauka pieczenia mi się podoba:)
Cytować
 
 
0 #38 toska 2014-01-01 13:28
Ciasto wyszło mi idealnie. Przepyszne i łatwe. W sumie nie wymaga żadnych cukierniczych umiejętności, co dla mnie jest istotną zaletą ;)
Gorąco polecam ten przepis!
Cytować
 
 
0 #37 Magda 2013-12-31 16:03
Niebo w gębie! Świetne z powidłami - dzięki nim jest bardziej wyraziste. Piekłam wczoraj późnym wieczorem i bałam się, że placki nie będą wystarczająco miękkie, ale już rano wręcz rozpływały się w ustach. Polecam! i dziękuję za przepis.
Przy okazji życzę Autorce bloga i wszystkim Czytelniczkom wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku, udanych...miodowników!
Cytować
 
 
0 #36 ANNA 2013-12-27 19:44
ZROBIŁAM NA ŚWIĘTA .PYCHOTA.POLECAM
Cytować
 
 
0 #35 JUdyta 2013-12-25 12:21
Witam Serdecznie. Robiłam ciasto z tego przepisu wyszło świetne. Mąz jak i pozostali , którzy kosztowali ciasto byli zachwyceni.Polecam ten przzepis i zycze Udanych Świąt !:)
Cytować
 
 
0 #34 MALWINA 2013-12-22 00:11
Wspaniały przepis akurat skończyłam robić ,ciasto wyszło ślicznie no i te orzeszki uwieńczenie całej pracy. Jeszcze nie smakowałam czekam na swięta ;-) Pozdrawiam i Polecam Wesołych świąt !!!
Cytować
 
 
0 #33 milenasy 2013-12-20 13:19
Nieskromnie powiem, że wyszło mi ładniejsze niż to na zdjeciu :lol: Zrobiłam w blaszce 24x30 i wyszedł baaaardzo wysoki. Nieco też zmieniłam przepis, bo górny placek podpiekłam najpierw przez 5 minut, a dopiero potem dałam masę orzechowa,żeby uniknąć niedopieczonego placka. Ciasto rewelacaja, wyjdzie nawet największemu amatorowi
Cytować
 
 
+2 #32 Joanna 2013-12-17 16:57
Karolino nie. W pkt. 5 masz wykleić w formie trzecie ciasto surowe. Pieczesz dopiero gdy nałożysz masę orzechową. (pkt 6).
Dwa pierwsze blaty czekają na boku.
Cytować
 
 
-1 #31 Karolina 2013-12-17 12:18
Nie rozumiem 5 punktu. Mam do formy włożyć dwa upieczone już części ciasta razem z trzecią częścią upieczoną? I potem wraz z orzechami wszystkie 3 części piec razem?
Cytować
 
 
+1 #30 Monika 2013-12-10 10:56
piekłam w sobote w nidziele już nie było, jest pyszne
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl