Miodownik z masą budyniową

Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta pokrywa przepyszna, miodowo- orzechowa polewa. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można je trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka (rozmiar M), schłodzone
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 120 g masła (lub margaryny)
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto miodowe: Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło i całość posiekać nożem. Dodać cukier puder i jajka. Dodać ostudzone mleko z miodem i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym).

2

  1. Ciasto podzielić na 3 równe części.
  2. Dno formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. (Ciasto jest dość klejące. Ręce obsypać mąką). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż ciasto się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Trzecią część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)

3

  1. Przygotować masę orzechową: Masło roztopić w rondelku z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć, mieszając, na małej mocy palnika ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.

41

42

  1. Przygotować masę budyniową: Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400 ml mleka i z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucierać przez ok. 10 minut, na wysokich obrotach, na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niższych obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników.

5

  1. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.

6

7

  1. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24 godzinach, a może to trwać do 3 dni.
  2. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Miodownik z masą budyniową Miodownik z masą budyniową Miodownik z masą budyniową