Strona Główna Miodowe Ciasto krówka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Ciasto krówka Drukuj Email
sobota, 26 listopada 2011 21:18

ciasto krówka

Ciasto miodowe przełożone masą budyniową i krówkową oraz posypane orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, poza lodówką (szybciej zmięknie). Później można już włożyć ciasto do lodówki. Przepis dostałam od koleżanki Ani.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • ½ szklanki cukru (= 100g)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody

Masa budyniowa:

  • 550ml mleka
  • ¾ szklanki cukru (= 150g)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 żółtko
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
  • 250g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • 300g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  4. Orzechy włoskie posiekać.
  5. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Ciasto krówka

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
-1 #51 ryfka 2014-12-31 17:22
Przepyszne ciasto, upiekłam na święta, a na początku grudnia piekłam miodownik z masą budyniową z tej strony. Tamten miał genialny karmel z orzeszkami na wierzchu, a w tym przepisie genialny jest krem. Chyba zrobię kiedyś miksa :) Dziękuję za przepisy i pozdrawiam!
Cytować
 
 
0 #50 Joanna 2014-12-30 23:12
Anka podałam tak, jak było w przepisie, który dostałam, a w nawiasie napisałam ile ja faktycznie użyłam. Mogę to zmienić w przepisie pozostawiając tylko 550ml. Dzięki za wskazówkę. Na pewno odmierzyłaś dobrze ilość mąki, bo może dałeś jej za mało? Faktycznie ilość mleka ma znaczenie dla gęstości masy, ale żeby się aż wylewała to budyń musiał być rzadki.
Cytować
 
 
-1 #49 Anka 2014-12-30 22:57
Nie wiem co jest nie tak, bo placki wyszły pyszne, ale masa to totalna klapa. Doszłam do wniosku, że to chyba przez mleko, bo dałam niecałe 3 szklanki jak napisane, ale przecież 550 ml to dwie szklanki i troszkę. Myślę że należałoby to zmienić w przpisie, bo ja się zamachnełam i dałam prawie 3 szklanki, no ale to widać za dużo, bo masa się rozpłyneła i wylała bokami :( a tak się cieszyłam na ten placek...:(((
Cytować
 
 
0 #48 Joanna 2014-11-30 22:48
Anno 1 opakowanie na 500ml mleka, około 37g.
Cytować
 
 
0 #47 Anna 2014-11-30 18:40
mam pytanie o budyn, ile gram go dac?
Cytować
 
 
0 #46 Joanna 2014-11-29 20:33
bszwaju tak, masy krówkowej należy dodać też 500g.
Cytować
 
 
+1 #45 bszwaj 2014-11-29 18:26
Jak duża ma być ta puszka masy krówkowej, przy słodkim mleku podałaś gramaturę 500 g czy dotyczy to też masy krówkowej?
Cytować
 
 
+3 #44 Joanna 2014-08-27 12:04
Kingo tak, możesz użyć masła.
Cytować
 
 
+1 #43 Kinga 2014-08-27 09:54
Witam, czy do ciasta miodowego zamiast margaryny mogę użyć masła? Staram się całkowicie zrezygnować z margaryny w swoich wypiekach więc jest to dla mnie ważne .
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Cytować
 
 
+1 #42 Sylwia 2014-05-02 15:26
Witam! Chciałam zrobić to pięknie wyglądające ciasto, ale nie mam budyniu bez cukru co mogę zrobić?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+