Strona Główna Miodowe Ciasto krówka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Ciasto krówka Drukuj Email
sobota, 26 listopada 2011 21:18

ciasto krówka

Ciasto miodowe przełożone masą budyniową i krówkową oraz posypane orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, poza lodówką (szybciej zmięknie). Później można już włożyć ciasto do lodówki. Przepis dostałam od koleżanki Ani.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • ½ szklanki cukru (= 100g)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody

Masa budyniowa:

  • 3 niepełne szklanki mleka (dałam 550ml)
  • ¾ szklanki cukru (= 150g)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 żółtko
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
  • 250g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • 300g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  4. Orzechy włoskie posiekać.
  5. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Ciasto krówka

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+1 #44 Joanna 2014-08-27 12:04
Kingo tak, możesz użyć masła.
Cytować
 
 
0 #43 Kinga 2014-08-27 09:54
Witam, czy do ciasta miodowego zamiast margaryny mogę użyć masła? Staram się całkowicie zrezygnować z margaryny w swoich wypiekach więc jest to dla mnie ważne .
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Cytować
 
 
0 #42 Sylwia 2014-05-02 15:26
Witam! Chciałam zrobić to pięknie wyglądające ciasto, ale nie mam budyniu bez cukru co mogę zrobić?
Cytować
 
 
0 #41 beata 2013-12-23 20:15
ciasto zwilzam w naparze kawy inki lub jakim kolwiek wtedy juz jest super.
Cytować
 
 
0 #40 Joanna 2013-12-02 22:32
Edyto wydaje mi się, że można tak zrobić. Tylko masa budyniowa będzie miała inną konsystencję. Nie będzie taka puszysta, będzie bardziej budyniowa (tak jak w królewcu). Nawet jeśli wyłożysz ciepłą masę na masę krówkową to ciasto nie zmięknie szybciej, bo jest warstwa z masy krówkowej i orzechów.
Cytować
 
 
0 #39 Edyta 2013-11-29 19:59
Mam pytanko co do masy...a mianowicie, czy zamiast ucierać masło z ostudzonym budyniem mogę 'wmieszać' masło od razu w gorący budyń? robiłam tak już w Królewcu i ciasto było bardzo bardzo delikatne i gotowe już następnego dnia :)
Cytować
 
 
+1 #38 Joanna 2013-07-05 11:24
Kamilo tak, całe ciasto musi tyle leżeć. Placki miękną z czasem od masy.
Miękka masa szybkiej nawilży placki niż twarda w lodówce. Możesz potrzymać przez pewien czas ciasto na blacie i później włożyć do lodówki. Przy upałach większość czasu spędzi w lodówce ;-)
Cytować
 
 
+2 #37 Kamila 2013-07-05 08:52
rozumiem ze to całe ciasto ma czekać 3 dni na konsumpcję, nie że np placki upiec kilka dni wczesniej. teaz latem to chyba tylko w lodówce prawda? a pytam o te czekanie bo szukam placków które najlepsze są właśnie na 3 dzień (bo muszę wcześniej upiec)
Cytować
 
 
+1 #36 aga 2013-05-20 08:44
Dziękuję, w końcu znalazłam na pani blogu tort idealny (Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami)i wyszedł świetnie-przepyszny!!!
Cytować
 
 
+1 #35 Joanna 2013-05-15 18:15
Aga możesz (tylko przelicz sobie proporcje). Zarówno masa budyniowa jak i polewa czekoladowa będą tutaj pasować.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl