Strona Główna Miodowe Ciasto krówka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Ciasto krówka Drukuj Email
sobota, 26 listopada 2011 21:18

Ciasto krówka

Ciasto miodowe przełożone masą budyniową i krówkową oraz posypane orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej nie trzymać go w lodówce tylko w chłodnym miejscu (szybciej zmięknie). Później można już go włożyć do lodówki. Przepis dostałam od koleżanki Ani.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • ½ szklanki cukru (= 100g)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody

Masa budyniowa:

  • 3 niepełne szklanki mleka (dałam 550ml)
  • ¾ szklanki cukru (= 150g)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 żółtko
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
  • 250g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • 300g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  4. Orzechy włoskie posiekać.
  5. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto krówka

Ciasto krówka

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #41 beata 2013-12-23 20:15
ciasto zwilzam w naparze kawy inki lub jakim kolwiek wtedy juz jest super.
Cytować
 
 
0 #40 Joanna 2013-12-02 22:32
Edyto wydaje mi się, że można tak zrobić. Tylko masa budyniowa będzie miała inną konsystencję. Nie będzie taka puszysta, będzie bardziej budyniowa (tak jak w królewcu). Nawet jeśli wyłożysz ciepłą masę na masę krówkową to ciasto nie zmięknie szybciej, bo jest warstwa z masy krówkowej i orzechów.
Cytować
 
 
0 #39 Edyta 2013-11-29 19:59
Mam pytanko co do masy...a mianowicie, czy zamiast ucierać masło z ostudzonym budyniem mogę 'wmieszać' masło od razu w gorący budyń? robiłam tak już w Królewcu i ciasto było bardzo bardzo delikatne i gotowe już następnego dnia :)
Cytować
 
 
+1 #38 Joanna 2013-07-05 11:24
Kamilo tak, całe ciasto musi tyle leżeć. Placki miękną z czasem od masy.
Miękka masa szybkiej nawilży placki niż twarda w lodówce. Możesz potrzymać przez pewien czas ciasto na blacie i później włożyć do lodówki. Przy upałach większość czasu spędzi w lodówce ;-)
Cytować
 
 
+2 #37 Kamila 2013-07-05 08:52
rozumiem ze to całe ciasto ma czekać 3 dni na konsumpcję, nie że np placki upiec kilka dni wczesniej. teaz latem to chyba tylko w lodówce prawda? a pytam o te czekanie bo szukam placków które najlepsze są właśnie na 3 dzień (bo muszę wcześniej upiec)
Cytować
 
 
+1 #36 aga 2013-05-20 08:44
Dziękuję, w końcu znalazłam na pani blogu tort idealny (Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami)i wyszedł świetnie-przepyszny!!!
Cytować
 
 
+1 #35 Joanna 2013-05-15 18:15
Aga możesz (tylko przelicz sobie proporcje). Zarówno masa budyniowa jak i polewa czekoladowa będą tutaj pasować.
Cytować
 
 
+1 #34 aga 2013-05-15 10:47
Upiekłam kiedyś to ciasto jest przepyszne,teraz mam upieć tort urodzinowy,czy dałoby się to ciasto upiec w formie tortu na tortownicy?a do ozdobienia masa budyniowa na górze?....a może polać czekoladą?jak Pani radzi?
Cytować
 
 
+1 #33 Madlen 2013-05-09 09:42
Ciasto wyszło przepyszne;) Placek był miękki już na drugi dzień rano (nasączyłam go kawą: pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 1/4 szklanki wody. Do ciasta dodałam mniej orzechów niż jest podane w przepisie. Wszystkim smakowało. Mój mężczyzna najchętniej zjadłby je całe sam;)Polecam.
Cytować
 
 
+1 #32 Ula 2013-03-29 17:27
Cześć,
piekę to ciasto po raz kolejny. Zawsze się udaje. Goście zadowoleni, moja córka je uwielbia. Waśnie skończyam je robic na te święta.
Kilku osobom poleciam tę stronę po skosztowaniu mojego wypieku.
Polecam.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl