Strona Główna Miodowe Królewiec
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Królewiec Drukuj Email
piątek, 18 czerwca 2010 12:49

Królewiec

Królewiec to dość popularny przekładaniec miodowy. Na pewno większość z Was zna to ciasto. Dawniej moja mama często robiła je na święta. Ważne jest, aby ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zaraz po jej przygotowaniu i pozostawieniu go na noc, a najlepiej na całą dobę w chłodnym miejscu. Wtedy twarde miodowe blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 150g margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płynnego miodu

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy:

  • 0,5l  mleka
  • 200g  masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

  • 100g margaryny,
  • 50g kakao,
  • 120 g cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka.

dodatkowo:

  • 100g orzechów włoskich

    Sposób przygotowania:

    1. Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości (Najlepiej wziąć formę prostokątną  o wymiarach około 35cm x 24cm. Spód formy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.
    2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec w tej samej lub takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C.
    3. Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać (albo zmiksować).
    4. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
    5. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
    6. Polać ciasto polewą czekoladową. Udekorować orzechami włoskimi.

    Smacznego Smile.

    zegarek

    Czas przygotowania:

    około 50 min.
    zegarek3

    Czas pieczenia:

    około 60 min.
    trudnosc Trudność: średnie
    koszt Koszt: średni

    Królewiec

    Tagi:
    follow_bird-b
     
    Batycki torebki Image Banner 468 x 60
    DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
     

    Komentarze  

     
    +1 #39 ewelina 2014-05-02 14:23
    właśnie skączyłam:)budyń zrobił mi się grutkowaty więc pociągłam blederem,troche się wylewało ale to nic nie szkodz
    Cytować
     
     
    +1 #38 Marzena 2014-04-19 13:47
    Ciasto pyszne ale masa za bardzo rozlewająca sie dodajcie łyżkę więcej maki ziemniaczanej i wtedy nie będzie sie wylewać . Ciasto rewelka pozdrawia
    Cytować
     
     
    +1 #37 Joanna 2014-01-09 10:03
    Kasiu albo dałaś za mało mąki, albo za krótko gotowałaś budyń. Następnym razem daj pełniejsze łyżki mąk i budyń gotuj od zagotowania co najmniej 1 min., aż zgęstnieje.
    Cytować
     
     
    +2 #36 kasia 2014-01-08 12:02
    pisałam że masa wyszła mi za rzadka i ciasto pływa ale po paru godzinach w lodówce wszystko jakoś ładnie się ułożyło:) Było pyszne, a myślałam, że nic z tego, mimo wszystko masa i tak wyszła za rzadka czyżby przez to że na długo/krótko gotowałam, za szybko dodałam masło? czemu tak?
    Cytować
     
     
    0 #35 Joanna 2014-01-08 10:06
    ew nie.
    Cytować
     
     
    +1 #34 ew 2014-01-07 22:19
    Czy mozna biszkopta zastąpic herbatnikami?
    Cytować
     
     
    +1 #33 kasia 2014-01-03 19:48
    masa wyszła mi za rzadka, wylałam ją jak było napisane i ciasto mi pływa.. a placki wyszły takie idealne..
    Cytować
     
     
    +2 #32 Joanna 2013-10-15 20:23
    Natalio podobna rozmiarowo byłaby najlepsza. Jak będzie za duża to możesz mieć problem z rozłożeniem ciasta miodowego.
    Cytować
     
     
    +3 #31 natalia 2013-10-15 14:12
    mam oytanko bo wlasnie bede sie jutro brała z apieczenie tego ciasta tylko niewiem czy moze byc troszke wieksza forma na to ciasto czy taka jak tutaaj pisze 35na 24???
    Cytować
     
     
    +5 #30 Agnieszka 2013-04-22 14:56
    Wspaniałe ciasto! Jestem antytalentem jeśli chodzi o pieczenie ciast a to jednak mi wyszło. Doskonały opis i cudowny rezultat. Godne polecenia.
    Cytować
     

    Przepisy Thermomix

    Reklama

    DARMOWA dostawa i zwrot!
     
     
     

    GRATIS dostawa i zwrot!

     
    Statyczny_300x250
     
     
    NewSeasonWoman 250x250
     
     

    ububu

     

    Fani na Facebook'u

    Fani na Google+

    follow_bird-b

    pinterest

    www.Domowe-Wypieki.pl