Strona Główna Kruche Pleśniak
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Pleśniak Drukuj Email
środa, 13 kwietnia 2011 21:54

Pleśniak

Pleśniak to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju, kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, kwaśnego dżemu, jabłek i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne. Znam to ciasto od dzieciństwa. Przepis godny polecenia.

Składniki:

  • 250g margaryny
  • 1 ¼  szklanki cukru + 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 4 jajka
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony, albo czerwony kisiel)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 ½ kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • rodzynki
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. (Pozostałe 2 żółtka pozostają niewykorzystane). Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
  3. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.
  4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok z jabłek. Dodać 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki według uznania.
  5. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć jabłka.
  6. Ciasto kakaowe zetrzeć na jabłka (lub pokruszyć na kawałki).
  7. Ubić 4 białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe ¾ szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.
  8. Na białka zetrzeć jasne ciasto (lub pokruszyć na kawałki).
  9. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Pleśniak

 Pleśniak

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #61 Joanna 2014-10-16 07:38
Karolino tak, tej dolnej części ciasta jest mało. Trzeba czasu i cierpliwości, aby wykleić dno formy, ale się da 8) Mnie się bardzo dobrze kroi to ciasto, ale czekam, aż będzie zimne.
Cytować
 
 
0 #60 Karolina 2014-10-10 15:58
Witam, ciasto pycha. Połączenie dżemu z porzeczki i antonówek - marzenie:) Robiłam je pierwszy raz, i mam pytanie. Ciasta wyszło mi dość mało, z trudem wykleiłam spód. Po upieczeniu spód miał ok. 0,5 cm i trudno było ukroić i wyjąć kawałek, żeby się nie rozleciał. Wszystkim bardzo smakowało, ale nie wiem czy taki urok tego ciasta, czy może następnym razem zrobić z większej porcji? Będę wdzięczna za wskazówki.
Cytować
 
 
0 #59 Agnieszka 2014-07-24 17:45
Witam ciasto upieczone (60 minut termoobieg), niestety czekoladowy środek jest wyczuwalnie surowy, góra i dół OK. Pierwszy raz zrobiłam ciasto z margaryną, niestety nie ma tego smaku i kruchości co ciasto z masłem, może to przyzwyczajenie. Dla mnie jest za słodkie, ale to kwestia gustu.
Cytować
 
 
0 #58 Jurek 2014-06-25 10:22
Bardzo dobry ten "pleśniak", mimo dziwnej nazwy smak wspaniały. Ja nie miałem dżemu, ani powideł i kupiłem w sklepie fantazję śliwkową z Pińczowa. Ta "fantazja" robiona jest z dodatkiem kakao i wanilii co daje jej bardzo ciekawy smak. Dziękuję za bardzo dobry przepis i polecam moją modernizację.
Cytować
 
 
0 #57 krystyna 2014-03-02 20:03
Pragne podziekowac za ten przepis,ciasto wyszlo bardzo smaczne,jestem z siebie zadowolona ze cos mi wyszlo!Trzymalam sie scisle receptury tylko zmiejszylam ilosc cukru-wyszlo super
Cytować
 
 
+1 #56 Joanna 2014-01-02 21:56
Miko może, ale uważam, że starte jabłka będą tutaj lepsze.
Cytować
 
 
+2 #55 mika 2014-01-02 14:29
może być mus jabłkowy?
Cytować
 
 
0 #54 Joanna 2013-12-30 19:02
Piecuch może w Twoim piekarniku wystarczy 45min. Ważne jest, aby ciasto dobrze się dopiekło od dołu i w środku. Jeśli ciasto za bardzo się rumieni z góry możesz je przykryć folią aluminiową.
Cytować
 
 
0 #53 piecuch 2013-12-30 17:46
A czy 60 min w piekarniku to nie za dużo?
Mi już po 15 min ciasto zaczyna nabierać rumieńców. Więcej jak 45 nie wytrzyma.
Cytować
 
 
+1 #52 Paweł 2013-12-23 18:40
Super ciasto polecam!! ;-)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+