Strona Główna Kruche Mazurek kajmakowy – najprostszy
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Mazurek kajmakowy – najprostszy Drukuj Email
poniedziałek, 02 kwietnia 2012 15:46

mazurek kajmakowy

Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodkim lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej dodałam dodatkowo kwaskowatego dżemu.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • ok. 150g dżemu, najlepiej kwaskowatego
  • 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • migdały, czekolada, suszone morele itp. do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą).
  2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  3. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Placek przyciąć do wymiarów formy (u mnie przycięty placek miał wymiar 35x 32cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy.
  4. Z resztek uformować wałeczki i zrobić brzeg.
  5. Dżem rozsmarować na cieście.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 25 min. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Kolejno rozsmarować masę krówkową i udekorować mazurka według uznania.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

min. 60 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

mazurek kajmakowy

mazurek kajmakowy

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #27 Marta 2015-04-08 06:40
Świetny wyszedł! Naprawdę przepyszny :D Wspomnę jeszcze że mam 15 lat i moje pieczenie zaczelo sie od jakiegoś roku i czesto korzystam z Pani przepisów :)
Cytować
 
 
0 #26 Joanna 2015-04-04 20:37
Martyno masa krówkowa była "normalna", a na zdjęciach to odbicie światła dziennego 8)
Cytować
 
 
0 #25 martyna 2015-04-03 23:21
Witam :) Chcialabym zapytac jak sprawic zeby masa kajmakowa tak ladnie sie blyszczala jak u Pani? :)
Cytować
 
 
+2 #24 Angelika 2014-04-17 17:25
Witam,

dziękuje za przepis, bardzo dobry :)

Wesołych Świąt,
Angelika
Cytować
 
 
0 #23 Joanna 2013-04-16 10:00
Mauo można, ale z mniejszej porcji. Polecam jednak papier do pieczenia.
Cytować
 
 
0 #22 Maua 2013-04-15 22:50
Czy ciasto można zrobić w foremce do tarty smarując ją zamiast używać papieru?
Cytować
 
 
0 #21 Joanna 2013-03-29 20:22
Yrciu właściwie to obojętne, ale jak już gotujesz mleko do użyj ciepłego, będzie się lepiej rozsmarowywać.
Cytować
 
 
0 #20 Yrcia 2013-03-29 16:11
Czy temperatura kajmaku jest istotna? Tzn. czy lepiej rozsmarowuje się ostygły, czy jeszcze ciepły? Nie mam masy krówkowej, gotuję puszkę z mlekiem. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Moja rodzina składa się w większości z pierwiastka męskiego, poźre wszystko, ale zależy mi na jednej sztuce wypieku reprezantycyjnego. Jeszcze raz DZIĘKI za przepis.
Cytować
 
 
+1 #19 Maua 2013-03-28 22:42
Oj ale i tak nie wiem jak Ty to robisz, że Twoje wychodzi idealnie. Gładka masa, bielutkie migdały.. Przyznaj się fotoshop? :P
Cytować
 
 
0 #18 Joanna 2013-03-28 22:37
Maua super Ci wyszedł. Dziękuję za zdjęcie ;-)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+