Strona Główna Kruche Mazurek czekoladowy
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Mazurek czekoladowy Drukuj Email
sobota, 09 kwietnia 2011 22:38

mazurek czekoladowy

Nie będę zachwalać. Nie lubię mazurków i chyba się już do nich nie przekonam. Dla mnie to za proste ciasto i zazwyczaj za słodkie. Jednak tradycja jest tradycją i mazurki piecze się na Wielkanoc. W związku z tym i ja upiekłam, bo przecież gusta są różne i są na pewno tacy, co bez mazurka nie wyobrażają sobie świąt. Poniższy przepis jest na mazurek czekoladowy. Ciasto jest proste, bardzo kruche z polewą czekoladową. Najładniej wygląda mazurek ozdobiony ładnie zawiniętym brzegiem z ciasta. Polewę możecie ozdobić według gustu. Ja wykorzystałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i migdały.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 4 żółtka
  • 150g cukru pudru
  • 400g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 50g masła
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50g cukru

Do dekoracji:

  • np. migdały bez skórki, kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 60 min.
  2. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek, większy od wielkości formy (użyłam formy o wymiarach 30x 40cm). Placek przyciąć do wymiarów formy. Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy.

02

  1. Z resztek zrobić ozdobny brzeg. (Podzieliłam ciasto na 4 części: dwie większe i dwie mniejsze. Z każdej części uformowałam po 2 wałeczki, które skręciłam ze sobą. Skręcone wałeczki ułożyłam na brzegach ciasta.)

03

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować polewę czekoladową. Masło, śmietanę, połamaną na kawałki czekoladę i cukier przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia składników.
  3. Polewę wylać na ciasto. (Można odłożyć łyżkę polewy na bok i przeznaczyć ją do dekoracji bazich kotków, zanurzając w niej grubsze końcówki migdałów).
  4. Udekorować mazurka według uznania.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

mazurek czekoladowy

mazurek czekoladowy

mazurek czekoladowy

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+1 #11 Natalia 2013-03-30 07:20
Mmmmmmmmmmm ,place lizać! :) ;)
Cytować
 
 
+2 #10 ula 2013-03-27 19:51
no nie dość że robie dokladnie wedlug przepisów to jeszcze mi literka l (eu) nie wchodzi. przepraszam. zrobilam spód jutro będzie polewa. wygląda dobrze tylko mi się wszystko zlalo w jedno tzn. te waleczki nie wyszly. ale się nie przejmuję. pozdrawiam.
Cytować
 
 
+1 #9 Joanna 2013-03-26 22:48
Ulo a faktycznie, masz rację. Możesz dać masło lub margarynę do ciasta :-)
Cytować
 
 
0 #8 ula 2013-03-26 21:24
pytanie techniczne: w skadnikach jest margaryna w opisie przygotowania utrzeć maso. to jak mam dac maso czy margarynę bo ja naprawdę początkująca i robie wedug przepisów. pozdrawiam.
Cytować
 
 
+2 #7 Wiki 2013-03-26 13:23
jest pyszne ! robiłam je w zeszłym roku i w tym roku też zrobię :)
Cytować
 
 
-3 #6 Joanna 2012-04-01 21:48
Sylwio użyj 100ml śmietany, czyli mniej niż połowę szklanki.
Cytować
 
 
+1 #5 sylwia 2012-04-01 19:11
Witam! jestem niezmiernie zadowolona że odkryłam tę stronę. zamierzam wykorzystać parę przepisów w niedługim czasie. mam pytanie odnośnie ilości śmietany użytej do masy. 100g to tak na oko ile w szklance to będzie bo się średnio orientuję? wolę na ml. Z góry dziękuję za podpowiedź:) Pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #4 ola bantkowska 2012-01-28 17:04
ale pyszny i wyglada normalnie jak czekoladka i mam nadzieje ze dobre to jest ;-)
Cytować
 
 
+4 #3 Gość 2011-04-10 14:20
Cudownie ozdobiony ten Twój mazurek :)
Cytować
 
 
0 #2 Gość 2011-04-10 09:33
Pięknie ozdobiony:)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+