Strona Główna Kruche Mazurek czekoladowy
de

Domowe-Gotowanie.pl

Sałatka śledziowa (31 Mar 2015)
Chipsy z selera (12 Feb 2015)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Mazurek czekoladowy Drukuj Email
sobota, 09 kwietnia 2011 22:38

mazurek czekoladowy

Prosty mazurek na bardzo kruchym cieście z polewą czekoladową. Najładniej wygląda mazurek ozdobiony ładnie zawiniętym brzegiem z ciasta. Polewę możecie ozdobić według gustu. Ja wykorzystałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i migdały.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 4 żółtka
  • 150g cukru pudru
  • 400g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 50g masła
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50g cukru

Do dekoracji:

  • np. migdały bez skórki, kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 60 min.
  2. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek, większy od wielkości formy (użyłam formy o wymiarach 30x 40cm). Placek przyciąć do wymiarów formy. Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy.

02

  1. Z resztek zrobić ozdobny brzeg. (Podzieliłam ciasto na 4 części: dwie większe i dwie mniejsze. Z każdej części uformowałam po 2 wałeczki, które skręciłam ze sobą. Skręcone wałeczki ułożyłam na brzegach ciasta.)

03

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować polewę czekoladową. Masło, śmietanę, połamaną na kawałki czekoladę i cukier przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia składników.
  3. Polewę wylać na ciasto. (Można odłożyć łyżkę polewy na bok i przeznaczyć ją do dekoracji bazich kotków, zanurzając w niej grubsze końcówki migdałów).
  4. Udekorować mazurka według uznania.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

mazurek czekoladowy

mazurek czekoladowy

mazurek czekoladowy

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #15 Joanna 2015-04-04 20:59
Jadziu spokojnie do poniedziałku wytrzyma. Możesz go trzymać w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Cytować
 
 
0 #14 Jadzia 2015-04-04 16:13
Dziękuję za odpowiedź - mazurek gotowy, co prawda inny spód, ale polewa ze zmienionymi składnikami cudownie mleczna!
Mam jeszcze pytanie dot. przechowywania - w piekarniku najlepiej? Czy jednak z taką polewą warto w lodówce? No i jaki czas będzie zjadliwy? Dziś zrobiony, do Poniedziałku wytrzyma? No, chyba że nie wytrzyma bo go zjemy ;) Pozdrawiam!
Cytować
 
 
+2 #13 Joanna 2015-03-28 09:10
Jadziu możesz zrobić z mleczną, ale zrób z takich proporcji: 200g czekolady mlecznej, 75g śmietany, 30g masła i bez cukru.
Cytować
 
 
+2 #12 Jadzia 2015-03-27 15:53
Zamierzam się do zrobienia tego mazurka :) tylko mam pytanie - słodka czekolada może być? Lub chociaż pół na pół? Nie lubię gorzkiej czekolady ani gorzkich czekoladowych polew, chyba, że ta jest inna? Pozdrawiam :)
Cytować
 
 
+2 #11 Natalia 2013-03-30 07:20
Mmmmmmmmmmm ,place lizać! :) ;)
Cytować
 
 
+3 #10 ula 2013-03-27 19:51
no nie dość że robie dokladnie wedlug przepisów to jeszcze mi literka l (eu) nie wchodzi. przepraszam. zrobilam spód jutro będzie polewa. wygląda dobrze tylko mi się wszystko zlalo w jedno tzn. te waleczki nie wyszly. ale się nie przejmuję. pozdrawiam.
Cytować
 
 
+2 #9 Joanna 2013-03-26 22:48
Ulo a faktycznie, masz rację. Możesz dać masło lub margarynę do ciasta :-)
Cytować
 
 
+1 #8 ula 2013-03-26 21:24
pytanie techniczne: w skadnikach jest margaryna w opisie przygotowania utrzeć maso. to jak mam dac maso czy margarynę bo ja naprawdę początkująca i robie wedug przepisów. pozdrawiam.
Cytować
 
 
+4 #7 Wiki 2013-03-26 13:23
jest pyszne ! robiłam je w zeszłym roku i w tym roku też zrobię :)
Cytować
 
 
-4 #6 Joanna 2012-04-01 21:48
Sylwio użyj 100ml śmietany, czyli mniej niż połowę szklanki.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+