Strona Główna Kruche Pysznotka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Żurek wielkanocny (17 Mar 2016)
Zakwas na żurek (16 Mar 2016)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Pysznotka Drukuj Email
środa, 23 lutego 2011 14:20

Pysznotka

Pysznotka, pychotka, czy Pani Walewska? Różne nazwy, a ciasto to samo. Choć pewnie znacie różne jego wersje. Jedni pieką bezę z orzechami, inni z migdałami. Jedni przekładają powidłami, a drudzy kwaśnym dżemem. Moja „Pysznotka” jest z orzechami i powidłami śliwkowymi. Ciasto nie jest tak pracochłonne, jakby się mogło wydawać. Należy zagnieść ciasto kruche, następnie podzielić je na pół i upiec dwa placki posmarowane powidłami i pokryte cienką warstwą piany z białek posypaną orzechami. W środku ciasto przełożone jest masą budyniową. Ciasto jest pyszne. Polecam.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 3 żółtka
  • 70g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła

Warstwa bezowa:

  • 4 białka
  • 150g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych (450g)
  • ok. 50g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie posiekać.
  2. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wykleić lub rozwałkować w formie prostokątnej (o wymiarach około 35 x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę powideł.
  3. Przygotować warstwę bezową. Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Połowę bezy wyłożyć na powidłach i z góry posypać połową posiekanych orzechów włoskich.
  4. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku na drugiej szynie od dołu ok. 30 minut w temperaturze 180°C. (Jeśli beza będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć ją z góry folią aluminiową. Podczas pieczenia, drugą połowę ciasta i bezę trzymać w lodówce). Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  5. Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec drugie ciasto.
  6. Przygotować masę budyniową. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem pudrem. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  8. Masę budyniową wyłożyć na jeden placek. Przykryć drugim plackiem.
  9. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pysznotka

Pysznotka

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #33 Agnieszka 2016-03-20 10:29
Wczoraj piekłam ciasto - wyszło przepyszne ! jedyną rzeczą którą zmieniłam, to krem-użyłam gotowego kremu do karpatki,pozdr ;-)
Cytować
 
 
0 #32 Ewelina 2016-02-17 21:01
Dziękuję za ten przepis na Pysznotkę. Ja dostałam w "kultowej" wersji od mojej siostry - ciężko się w nim połapać ;) Ciasno mojego dziecińswa :)
Cytować
 
 
0 #31 Joanna 2015-12-04 23:31
Melo tak, dwa blaty takie same.
Cytować
 
 
0 #30 Mela 2015-12-04 16:30
Mam pytanie, czy ten spód ma wyglądać tak jak góra ze; ciasto konfitura beza i orzechy?? i później przełożyć masą i górnym ciastem ?? z góry dziękuję za odpowiedź :)
Cytować
 
 
+1 #29 monika milewska 2015-08-21 22:27
Ciasto wychodzi mi zawsze. I smakuje wspaniale. Zwłaszcza z dżemem wiśniowym własnej roboty. Polecam.
Cytować
 
 
+1 #28 anna 2015-02-04 14:58
Pysznosci!♡ ja dodalam orzechy pod koniec jak ubilam bialka polecam.
Cytować
 
 
+2 #27 Joanna 2015-01-05 20:53
Natalio piekłam jedną blachę po drugiej na ustawieniach góra/ dół. Możesz również piec dwie blachy równocześnie w termoobiegu.
Cytować
 
 
+1 #26 Natalia 2015-01-05 13:26
Właśnie zabrałam się za robienie ciasta i tak sie zastanawiam... piec ciasto w 180'C z termoobiegiem czy z grzałka góra dół?
Cytować
 
 
+1 #25 Patrycja 2014-09-09 14:41
Bardzo, bardzo dobry przepis na Pychotkę! Nie raz go jeszcze powtórzę :)
Cytować
 
 
0 #24 Joanna 2014-06-10 15:13
Justyno dobrze się kroi i dobrze smakuje. Polecam
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+