Strona Główna Kruche Pysznotka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Pysznotka Drukuj Email
środa, 23 lutego 2011 14:20

pysznotka

Pysznotka, pychotka, czy Pani Walewska? Różne nazwy, a ciasto to samo. Chodź pewnie znacie różne jego wersje. Jedni pieką bezę z orzechami, inni z migdałami. Jedni przekładają powidłami, a drudzy kwaśnym dżemem. Moja „Pysznotka” jest z orzechami i powidłami śliwkowymi. Ciasto nie jest tak pracochłonne jakby się mogło wydawać. Należy zagnieść ciasto kruche, następnie podzielić je na pół i upiec dwa placki posmarowane powidłami i pokryte cienką warstwą piany z białek posypaną orzechami. W środku ciasto przełożone jest masą budyniową. Ciasto jest pyszne. Polecam.

 Składniki:
Ciasto kruche:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 3 żółtka
  • 70g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła

Masa bezowa:

  • 4 białka
  • 150g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych (450g)
  • ok. 50g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie posiekać.
  2. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wykleić lub rozwałkować w formie prostokątnej (o wymiarach około 35 x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę powideł.
  3. Przygotować masę bezową. Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Połowę bezy wyłożyć na powidłach i z góry posypać połową posiekanych orzechów włoskich.
  4. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku na drugiej szynie od dołu około 30 min. w temperaturze 180°C. (Uwaga, Jeśli beza będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć ją z góry folią aluminiową. Podczas pieczenia, drugą połowę ciasta i bezy trzymać w lodówce). Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  5. Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec drugie ciasto.
  6. Przygotować masę budyniową. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem pudrem. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  8. Masę budyniową wyłożyć na jeden placek. Przykryć drugim plackiem.
  9. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godz.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

pysznotka

pysznotka

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze