Strona Główna Inne Tęczowy tort z galaretek
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tęczowy tort z galaretek Drukuj Email
wtorek, 09 lipca 2013 11:02

Tęczowy tort z galaretek

Tęczowy tort zrobiony z sześciu galaretek w kolorach tęczy i cienkich blatów ciasta, tych samych co w torcie Księcia Regenta. Tort jest nie za słodki, kolorowy i stabilny. Dzięki różnokolorowym galaretkom bardzo ładnie się prezentuje. Całość pokryta jest bitą śmietaną zabarwioną barwnikiem spożywczym na niebiesko. Barwnik można pominąć i zrobić klasyczną bitą śmietanę.

Składniki:
Ciasto:

  • 8 jajek
  • 140g cukru
  • 140g mąki pszennej
  • 50g masła

Nadzienie:

  • 6 galaretek w kolorze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony

Dodatkowo:

  • ok. 700ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ewentualnie barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 70g cukru na puszystą masę. Białka ubić z 70g cukru. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Dodać stopniowo mąkę. Na końcu dodać roztopione masło.
  2. Zamkniętą obręcz tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę ciasta i rozsmarować cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik). W ten sposób przygotować 7 krążków.

2

  1. Piec krążki jeden po drugim w nagrzanym piekarniku około 8- 10min. w temperaturze 180°C. Upieczone placki powinny być jasne i ewentualnie przyrumienione na bokach.

3

  1. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.
  2. Fioletową galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na pierwszy krążek.
  3. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki.
  4. Niebieską galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na drugi krążek. Przykryć trzecim krążkiem i wstawić do lodówki.
  5. Analogicznie przygotować galaretkę zieloną, żółtą, pomarańczową i czerwoną. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aby wszystkie galaretki dobrze stężały. (Można przyśpieszyć cały proces robiąc po dwie galaretki jednocześnie, gdy ostygną jedną chłodzić w lodówce, a drugą włożyć na chwilę do zamrażalnika).

4

  1. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ewentualnie trochę barwnika spożywczego. Śmietaną posmarować górę i bok tortu. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić kwiatki (kręcąc ślimaki od środka na zewnątrz).

Smacznego.

zegarek

Całkowity czas przygotowania:

około 3- 4godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tęczowy tort z galaretek

tort tęczowy z galaretek

tort tęczowy z galaretek

tort tęczowy z galaretek

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #20 Janina 2014-08-09 14:02
super przepis ;) ciasto przepyszne :D
Cytować
 
 
-3 #19 Joanna 2014-03-15 20:08
Sylwuniu piekę przy ustawieniach góra- dół.
Cytować
 
 
-3 #18 Sylwunia 2014-03-15 16:19
Jak piec gora ?
Cytować
 
 
-2 #17 Klaudia 2014-01-08 17:23
Witam. Czy którejś Pani przy krojeniu tego torta galaretka i ciasto rozlatywały się ?
Cytować
 
 
+1 #16 Joanna 2013-11-04 19:03
Kasiu musiałaś piec za długo te cienkie placki. One powinny być lekko rumiane po bokach, a w środku miękkie, a chrupiące ewentulanie po bokach. Powinny wyglądać tak jak na zdjęciu.
Galaretkę wylewałam lekko tężejącą. Tort najlepiej składać nie w tortownicy, a przy użyciu specjalnej obręczy do tortu. Obręcz do tortu można zacisnąć dokładnie wokół placka, natomiast w tortownicy mogą być luki i galaretka tak, jak piszesz będzie uciekać.
Cytować
 
 
-2 #15 Kasia 2013-11-04 16:53
dziś piekłam na próbę z 1/2 porcji. Placki piekłam o różnych grubościach żeby sprawdzić które mi najlepiej będą pasowały - takie całkiem cienkie kruszyły się i mocno spiekły na bokach. czy dno formy wykładać folią przed składaniem tortu? i czy galaretka ma być bardzo mocno ścięta przed wylaniem na pierwszy krążek - bo moja podeszła pod placek i trochę przez to zmiękł.pozdrawiam Kasia
Cytować
 
 
+2 #14 Sylwia 2013-10-27 17:04
świetnie wygląda i świetnie smakuje :) Robi się go dłużej niż potem je, tak szybko się rozszedł w moim mieszkaniu :)
Ciasta wystarczyło mi tylko na 6 placków, bo robiłam je po kolei, gdyż bałam się, że jak zostawię ciasto bez formy to może się z nim coś stać pod wpływem ciepła. Jednak nie zrobiło to większej różnicy, po prostu galaretka kończyła stos :) Polecam, bo jest do wykonania nawet przez początkującą panią domu, jestem tego przykładem.
Cytować
 
 
+2 #13 Joanna 2013-09-03 21:30
Angeliko można, ale jaki miałoby to sens. Jeśli chciałabyś piec jeden placek po drugim to dokładnie nie wiesz ile ciasta nałożyć, a według przepisu rozkładasz całe ciasto na 7 placków. Poza tym za każdym razem musiałabyś odczekać, aż tortownica przestygnie, żeby nałożyć kolejną porcję, a jeśli masz przygotowane placki na papierze do pieczenia to tylko jeden ściągasz z blachy i nakładasz drugi i od razu wkładasz do piekarnika. Tak, że nie widzę zalet pieczenia w tortownicy.
Cytować
 
 
+2 #12 Angelika 2013-09-03 21:13
Joasiu, a nie można piec placków po kolei w tortownicy?
Cytować
 
 
+2 #11 Agnieszka 2013-07-17 09:42
Szkoda, że za bardzo się zasugerowałam opisem, a nie zdjęciem - placki cienkie jak naleśnik dla mnie są... bardzo cienkie (mój mąż robi cieniusieńkie). I wtedy faktycznie przy zdejmowaniu rwą się strasznie. Kolejne zrobiłam grubsze i już było lepiej. Na szczęście to tylko próbne z połowy porcji, zobaczymy jak wyjdzie ostateczne :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl