Strona Główna Inne Tort orzechowo- karmelowy
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tort orzechowo- karmelowy Drukuj Email
piątek, 05 października 2012 21:35

Tort orzechowo- karmelowy

Super smaczny tort z karmelem i mnóstwem orzechów włoskich. Orzechy znajdziecie wszędzie- począwszy od ciasta orzechowego, poprzez masę budyniową z orzechami w karmelu, a kończąc na dekoracji zrobionej z karmelowych orzechów. Dominujący smak orzecha uzupełnia nuta karmelu.

Składniki:
Ciasto orzechowe (składniki na dwa krążki):

  • 300g orzechów włoskich
  • 260g cukru
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 8 jajek

Masa budyniowa:

  • ok. 120g orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • 250g masła

Dekoracja:

  • orzechy (u mnie ok. 30 połówek)
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • ok. 8 łyżek amaretto lub rumu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować dekoracje. Duży kawałek (lub dwa mniejsze) styropianu ułożyć na krawędzi blatu (stołu). Styropian obciążyć czymś z góry, żeby był stabilny. Na podłodze, pod styropianem, rozłożyć gazety. W połówki orzechów wbić ostrożnie wykałaczki. 100g cukru wsypać do niedużej patelni. Rozpuścić na średnim ogniu i następnie skarmelizować za jasno- brązowy kolor. (Uważać, aby cukier się nie przypalił). Orzechy zanurzać w karmelu, wykałaczki wbijać w odstępach w styropian i pozostawić, aż karmel całkowicie zaschnie.

2

  1. Przygotować ciasto orzechowe. Z czterech jajek oddzielić żółtka od białek. 150g orzechów posiekać. 

03

  1. Orzechy wymieszać w miseczce z 2 łyżkami bułki tartej.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać orzechy z bułką, 130g cukru i 4 żółtka. Całość wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. (Miksujemy tylko białka, a resztę mieszany łyżką lub szpatułką).
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 180°C.
  5. W ten sam sposób upiec drugi krążek orzechowy. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować masę budyniową. 100g cukru skarmelizować. Dodać orzechy i wymieszać. Orzechy z karmelem wyłożyć na papier do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. 

04

  1. Kolejno potłuc na małe kawałki (najłatwiej tłuczkiem do mięsa).

05

  1. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać potłuczone orzeszki w karmelu i wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką.

06

  1. Jeden krążek ciasta orzechowego ułożyć na paterze. Ciasto skropić 4 łyżkami amaretto. Wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim krążkiem i skropić 4 łyżkami amaretto. Cały tort (góra i bok) posmarować pozostałą masą. 
  2. Tort wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  3. Ściągnąć z wykałaczek orzechy w karmelu i ułożyć je na torcie.
  4. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #35 ciastOlina 2014-03-10 17:41
Witam serdecznie,
to już drugi tort z Pani strony, który zrobiłam (pierwszy był toffifee).
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/t1/1794521_615456681867748_313235963_n.jpg
W linku jest zdjęcie - wyszedł bardzo elegancki i efektowny :)
Smak mi akurat nie do końca pasuje, bo całość jest za słodka (wolę kwaskowe lub czekoladowe smaki), ale wszyscy jedzący byli zachwyceni :)
Dziękuję za przepis, na pewno jeszcze niejeden wykorzystam!
Cytować
 
 
0 #34 Agnieszka 2014-02-20 17:28
Tort jest rewelacyjny, wypróbowałam go rok temu z okazji urodzin męża, i nawet teść nie mógł uwierzyć, że nie jest kupiony w cukierni ! wygląda pięknie, smakuje wspaniale, za chwilę zabieram się za jego pieczenie bo już jutro kolejne urodziny mojego M. :) dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam :)
Cytować
 
 
+2 #33 Joanna 2014-02-14 20:59
Madzia jest podane w opisie pkt. 5.
Cytować
 
 
0 #32 Madzia 2014-02-14 14:16
mam pytanie . na jaką forme ( chodzi o wielkość ) jest ten przepis? :)
Cytować
 
 
0 #31 Patrycja 2013-12-26 19:03
Tort przepyszny :) Robiłam go w drugi dzień świąt na chrzciny synka. Starczył akurat na 12 osób. Do kremu nie dodałam orzechów, bo mąż mi zjadł:) ale i tak tort wyszedł bardzo dobry. Polecam wszystkim i dziękuje za przepis.
Cytować
 
 
0 #30 Joanna 2013-12-22 11:48
Olu samym budyniem masy nie zastąpisz. Może to być ewentualnie ugotowany na gęsto budyń utarty z miękki masłem.
Cytować
 
 
0 #29 Ola 2013-12-21 21:32
Czy robioną masę budyniową mozna zastapic gotowym budyniem z torebki? Jezeli tak to ile nalezy go zrobić 1 czy dwie torebki?
Cytować
 
 
0 #28 Natii 2013-07-28 17:54
Bałam się,że przez margarynę popsułam Tort :) ale nieee Tort wszystkim smakował.
Następnym razem nie będę eksperymentować i zrobię z MASŁEM pewnie bedzie smakował jeszcze lepiej :D
Cytować
 
 
0 #27 Joanna 2013-07-26 07:35
Natii ja wyczuwam margarynę w masach i mi taka osobiście nie smakuje. Preferuję tylko i wyłącznie prawdziwe masło. Skoro jednak ktoś nie lubi masła to nie widzę rozwiązania poza margaryną.
Cytować
 
 
0 #26 Natii 2013-07-25 22:33
zamiast masła użyłam margaryny i w dodatku zwykłej :/
myślisz ,że przez dwie noce i dzień masa przejdzie wszystkimi dodatkami i nie będzie czuć tej margaryny?
Nie mogłam użyć masła bo domownik nie lubi.
Pozdrawiam
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl