Strona Główna Inne Torcik z płatkami kukurydzianymi
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Torcik z płatkami kukurydzianymi Drukuj Email
wtorek, 19 czerwca 2012 08:09

Torcik z płatkami kukurydzianymi

Delikatny, lekki i pyszny torcik w sam raz na ciepłe dni. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady pokryty jest pyszną, kremową warstwą jogurtowo- śmietanową, do tego świeże owoce sezonowe i galaretka.

Jest to przepis bezglutenowy, jeśli wybierzemy płatki kukurydziane i czekoladę bez dodatku glutenu. 

Składniki:
Spód:

  • 100g płatków kukurydzianych (corn flakes)*
  • 50g migdałów w płatkach
  • 250g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)*

Warstwa jogurtowa:

  • 300g jogurtu greckiego
  • 70g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 listki żelatyny (= 2 ¼ płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Dekoracja:

  • 20g migdałów w płatkach
  • 20g płatków kukurydzianych (corn flakes)*
  • 50g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)*

Dodatkowo:

  • truskawki ok. 300g (lub inne owoce sezonowe)
  • galaretka (u mnie truskawkowa)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód ciasta. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki i migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Masę ugnieść i wyrównać w formie. Wstawić do lodówki.
  2. Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki i migdały i dokładnie wymieszać. Przy pomocy dwóch łyżek (lub rąk) zrobić kleksy z płatków i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
  3. Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Jogurt wymieszać dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki.
  4. Truskawki umyć, odszypułkować i osuszyć. Pokroić na plasterki i ułożyć na warstwie jogurtowej.
  5. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretką zalać truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. Kolejno na galaretce ułożyć przygotowane kleksy z płatków.

Smacznego. 

W wersji bezglutenowej należy upewnić się, że płatki kukurydziane i czekolada nie zawierają glutenu. Należy wybrać płatki kukurydziane bez dodatku słodu jęczmiennego. 

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Torcik z płatkami kukurydzianymi

Torcik z płatkami kukurydzianymi

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #25 Maja 2014-05-15 09:46
Ciasto super, polecam:)Spód rzeczywiście twardy i ciężko się kroi, ale wystarczy trochę siły i dobry nóż. Ja zamiast truskawek użyłam borówek i galaretki z owoców leśnych-pycha!:)
Cytować
 
 
0 #24 Kokosanka 2014-04-01 21:21
Zrobiłam. REWELACJA! Rodzinka zachwycona. Polecam ten przepis.
Cytować
 
 
0 #23 Ola 2013-10-14 09:47
Nie wiem dlaczego, ale ciasto mi nie stężało. Nie da sie go pokroic, jest niezastygniete. Ktos mi powie dlaczego ? Zelatyny dodalam zgodnie z przepisem
Cytować
 
 
+1 #22 Joasia 2013-08-09 20:44
Jutro przyjeżdża teściowa...zgadnijcie jakie robię ciacho?!;P Po raz kolejny...UWIELBIAM!
Cytować
 
 
-1 #21 Karolina 2013-02-06 10:34
Ok. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam. :D
Cytować
 
 
-1 #20 Joanna 2013-02-05 20:17
Karolino mieszasz wszystkie składniki na spód: roztopioną czekoladę+ corn flakes+ migdały w płatkach.
Cytować
 
 
-1 #19 Karolina 2013-02-05 19:29
Nie rozumiem. Tam jest napisane w składnikach, żeby dodać " 50 g migdałów w płatkach" , a w przygotowaniu " dodać płatki i migdały". To mam dodać płatki cornflakes i płatki z migdałami czy płatki cornflakes i same migdały. Proszę o w miarę szybką odp.
Cytować
 
 
+1 #18 Joanna 2012-10-30 17:37
Asiu spód jest trwardy. To przecież płatki kukurydziane sklejone czekoladą, ale kawałki da się pokroić. Trzeba tylko mocniej nacisnąć nożem. Może to też zależy od płatków.
Cytować
 
 
-1 #17 Asia 2012-10-30 17:15
Bardzo ciekawy przepis. Probowalam go ale spodek byl za twardy ze nie moglam go przekroic. a robilam wszystko wedlug przepisu hmm?
Cytować
 
 
0 #16 Bożena 2012-09-30 10:20
Robiłam wczoraj ten tort na urodziny syna. Bardzo spodobał mi się pomysł ze spodem z płatków kukurydzianych, ponieważ mieliśmy gości na diecie bezglutenowej. Niestety jednak tort nam nie zasmakował. Spód był zdecydowanie za słodki. Biała czekolada nie chciała się rozpuścić, a po zrobieniu spód był twardy, a płatki gumowe. I też nie mogłam odkleić ich od papieru. Masa natomiast była smaczna, choć uważam, że powinna być mniej słodka ze względu na bardzo słodki spód. Niemniej, dziękuję za ciekawy przepis. Pozdrawiam
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+