Strona Główna Inne Strudel z jabłkami (Apfelstrudel)
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Strudel z jabłkami (Apfelstrudel) Drukuj Email
wtorek, 21 lutego 2012 09:30

Apfelstrudel

Z podanego przepisu otrzymamy dwa pyszne strudle z jabłkami. Strudel z jabłkami to bardzo popularne ciasto szczególnie w Austrii i Niemczech. Idealne ciasto na jesienno- zimową porę. Smakuje najlepiej na ciepło, podane z sosem waniliowym, bitą śmietaną, lodami wanilinowymi, czy po prostu z cukrem pudrem.

Strudel z tego przepisu jest pyszny. Cała tajemnica w jego przygotowaniu polega na rozwałkowaniu (rozciągnięciu) ciasta tak cienko, jak to jest tylko możliwe. Mówi się, że ciasto powinno być tak cienkie, żeby można było czytać leżącą pod nim gazetę;). Ciasto jest bardzo elastyczne, dobrze się go wyrabia i co najważniejsze bez większych problemów daje się cienko rozciągnąć. Dzięki temu po upieczeniu jest delikatne i chrupiące.

Zazwyczaj do nadzienia, poza jabłkami z rodzynkami, dodaje się podsmażoną na maśle bułkę tartą. Bułka tarta jest wyczuwalna, ale w niczym nie przeszkadza i całość smakuje super. Jeśli komuś taka kombinacja nie odpowiada może albo zmniejszyć jej ilość, albo całkowicie z niej zrezygnować.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g mąki pszennej typu 550
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka octu
  • 100ml mleka

Nadzienie:

  • ok. 1,5kg jabłek (powinny być kwaśne)
  • 100g rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 100g cukru
  • 70g bułki tartej
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • ok. 200g masła
  • olej
  • jako dodatek: cukier puder, sos waniliowy, lody waniliowe, bita śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, sól, miękkie masło, ocet i lekko ciepłe mleko. Zagnieść ciasto. Kolejno przełożyć na blat posypany lekko mąką i zagniatać ciasto ok. 10min. (w razie potrzeby podsypać lekko mąką), aż ciasto będzie sprężyste, jednolite i nieklejące. (W przypadku strudla powinno zrezygnować się z zagniatania ciasta robotem kuchennym i zrobić to ręcznie. W rękach mamy wyczucie, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Ciasto na początku jest lekko klejące, ale z czasem wyrabiania staje się miękkie, gładkie, elastyczne i nieklejące).
  2. Z ciasto uformować kulę. Obtoczyć ją w oleju i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 30min.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie. Rodzynki wymieszać z cukrem i rumem. Odstawić na bok.
  4. 50g masła roztopić, dodać bułkę tartą i przysmażyć na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Jabłka wymieszać z rodzynkami w rumie i cukrze.
  6. 200g masła roztopić. (Najlepiej trzymać garnek na najmniejszym ogniu, aby było ciągle płynne lub gdy zacznie zastygać lekko je podgrzać).
  7. Po 30min. ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wyłożyć na posypaną mąką ściereczkę i rozwałkować jak najcieniej, a kolejno rozciągnąć w rękach, tyle ile się da ;) (Ręce włożyć pod ciasto i delikatnie rozciągać w każdą stronę, zaczynając od środka. U mnie rozciągnięte ciasto miało wymiar 50x 47cm). Przez ciasto musi być widoczny wzór ściereczki. (Jeśli by się zdarzyło, że zrobi nam się gdzieś niechcący dziura, to najlepiej odciąć z brzegu kawałek ciasta i dokładnie ją zakleić, a nie zagniatać i wałkować od początku). Gdyby brzegi były grubsze od reszty ciasta, można je obciąć lub rozwałkować wałkiem.

02

  1. Ciasto posmarować cienko roztopionym masłem, używając pędzelka.
  2. Na cieście rozłożyć połowę bułki tartej, pozostawiając ok. 3cm odstęp od brzegów. Na bułkę wyłożyć połowę jabłek, uważając, aby jabłka były w miarę suche. (Jeśli jabłka będą suche, wtedy upieczone ciasto będzie chrupiące. W przeciwnym wypadku niepotrzebnie namoknie).
  3. Krótsze boki ciasta należy założyć na nadzienie.
  4. Następnie zwinąć ciasto w roladę, wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie ściereczką przy zwijaniu).

03

  1. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować z góry cienko roztopionym masłem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min. w temperaturze 200°C. (Strudel musi się dobrze zarumienić. Najlepiej obserwować go po 30min. pieczenia). Strudel wyciągnąć i ponownie posmarować roztopionym masłem.
  3. W czasie pieczenia przygotować w ten sam sposób drugie ciasto.
  4. Upieczonego strudla pozostawić na ok. 30min., kolejno pokroić w dość grube kawałki i podawać na ciepło z ulubionym  dodatkiem. (Gdy ostygnie, można go jeść również na zimno lub ponownie podgrzać).

Smacznego.

Uwaga: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko należy lekko podgrzać.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

30 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

strudel jablkowy

Tagi:
follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #17 Danusia 2014-08-17 10:03
Witam serdecznie, ja nie piekę ciast, bo nie potrafię. Ale dzisiaj się odważyłam. Będąc w Krakowie na Rynku w kawiarence jadłam strudel ze serem był wyśmienity. A dzisiaj sama go piekę z jabłkami. Nic trudnego. Siedzi już w piekarniku i na pewno będzie wyśmienity. Wygląda cudownie. Pozdrawiam Danusia :roll:
Cytować
 
 
0 #16 Jagodziana 2013-11-09 20:51
Piecze się! I już nie mogę się doczekać efektu! Mam jedno pytanie na przyszłość, w jaki sposób zrobić roladę, żeby jabłka nie dziurawiły cienkiego ciasta? Tym razem wykorzystałam całość porcji na jedną roladę...z jednej części zrobiłam roladę, a z drugiej połowy "kołderkę", która przykryła wszystkie dziury!
Cytować
 
 
-1 #15 Joanna 2012-11-28 18:45
Gryzek&Łyczek tak :-)
Cytować
 
 
0 #14 Gryzek&Łyczek 2012-11-28 16:54
Właśnie szukałam przepis na strudel z jabłkami i go znalazłam :) Już nie mogę się doczekać jak go wypróbuje. Mam tylko pytanie czy to ciasto można też użyć do masy makowej ?

Pozdrawiam
Gryzek&Łyczek
Cytować
 
 
0 #13 azucena 2012-10-26 23:55
Trudne ciasto, czasochłonne, ale nawet początkujący da sobie radę. Strudel to legenda, wyszedł wspaniale. Tylko jabłka puściły wok i zmoczyły spód ciasta. Kawałki podgrzałam każdy osobno na talerzyku. Posypałam pudrem i dodałam kapkę bitej śmietany ułożonej w różyczkę. Piekłam ostatnio strudel Okrasy z kuchni Lidla, był on z marchewką, moim zdaniem jest niedobry, dziwny w smaku i daleko mu na strudla z tego przepisu
Cytować
 
 
+1 #12 Dzoanka 2012-09-30 22:06
strudel uwielbiam jutro robię wlaśnie z tego przepisu
Cytować
 
 
+1 #11 Katka 2012-02-23 23:38
Wyglada pysznie! Ten rodzaj ciasta jest niezwykle poularny rowniez w Słowenii i na Bałkanach. Takie dobre, domowej roboty i cienkie jak pergamin przywozi mi czasami z Macedonii moja sasiadka. Pozdrowienia z Lublany!!!
Cytować
 
 
-2 #10 hania 2012-02-22 09:46
myślę że jest dobre,bo ładnie wygląda.Muszę
sprubować
Cytować
 
 
+2 #9 Joanna 2012-02-21 15:52
Flowerku dziękuję :-) już poprawione ;-)
Veggie o Ty też po tej stronie :-)
Cieszę się, że Wam się strudel podoba :-)
Cytować
 
 
+2 #8 margot 2012-02-21 14:41
wow, perfekcyjny
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl