Strona Główna Inne Szarlotka sypana
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Szarlotka sypana Drukuj Email
niedziela, 27 marca 2011 14:57

szarlotka sypana

Szarlotkę zrobiłam z przepisu Ewy Wachowicz: „Szarlotka bez jajek”.  Szarlotka jest łatwa do przygotowania. Składa się z jabłek i samych sypkich składników takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki i zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z góry. Szarlotka jest smaczna i prosta.

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ¾ szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 150g masła (dałam 200g)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć!). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
  3. Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60min. w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

szarlotka sypana

szarlotka sypana

szarlotka sypana

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #63 Aga 2014-09-10 12:04
Dziękuję.
Cytować
 
 
0 #62 Joanna 2014-09-10 09:55
Aga jabłka powinny być świeże. Chodzi o to, że jabłka puszczą sok, który nada wilgotności suchym składnikom. Chyba, że te uprażone jabłka są dość rzadkie to możesz spróbować ich użyć lub dodaj do nich trochę soku jabłkowego. Jeśli jest to jednak mus to nie polecam.
Cytować
 
 
0 #61 Aga 2014-09-10 09:37
Czy zamiast tartych jabek mogę dać uprażone wcześniej na gadką masę?
Cytować
 
 
0 #60 Jean 2014-04-05 11:38
:P Mój ulubiony przepis i zawsze wychodzi smacznie i właśnie wyszedł z piekarnika i pachnie cudnie , teraz czas na popołudniowych gości :-) bon week-end :-)
Cytować
 
 
0 #59 Jagoda 2014-03-01 21:43
Jutro z rana lece po produkty i zaraz pieke :-) w związku z tym,że mam dwie lewe wykręcone do pieczenia słodkiego pójdę na łatwizne i skorzystam z tego przepisu,bo przynajmniej z tego ciasta nie zrobię zakalca hehe
Cytować
 
 
0 #58 Joanna 2014-01-20 09:38
Nano nie dopiekł się spód. Może uda się go dopiec właśnie na samej grzałce dolnej.
Cytować
 
 
0 #57 nana 2014-01-18 10:38
pierwsza warstwa suchych składników się nie upiekła do końca dlaczego?wstawić jeszcze do piekarnika samą dolną grzałkę?podpiecze się jeszcze?
Cytować
 
 
+3 #56 teresa 2014-01-11 11:53
Upiekłam dzis pierwszy raz i smakuje wyśmienicie. Sugerowałam się komentarzami i postanowiłam też coś zmienić.Otóż dolne suche warstwy polewałam roztopioną margaryną. Bardzo ładnie sie skleiło podczas pieczenia.
Cytować
 
 
+3 #55 Monika 2013-11-13 15:51
To samo ciasto, ale nie z jabłkami tylko z wiśniami, u nas w domu nazywane ciastem kawalerskim, lub ciastem "trzy szklanki" bo w naszym przepisie było sporo cukru ze względu na kwaśność wiśni... Absolutna rewelacja!!! Na gorąco i na zimno!!!
Dziękuję za przypomnienie przepisu.
Cytować
 
 
+2 #54 Katarzyna 2013-11-06 15:00
Kurcze wydawalo sie ze jablkasa wystarczajaco mokre a tu zonk, nieupieczone obie dolne warstwy :P
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl