Strona Główna Inne Szarlotka sypana
de

Domowe-Gotowanie.pl

Bulion warzywny (20 May 2016)
Zupa ogórkowa (12 May 2016)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Szarlotka sypana Drukuj Email
niedziela, 27 marca 2011 14:57

szarlotka sypana

Szarlotkę zrobiłam z przepisu Ewy Wachowicz: „Szarlotka bez jajek”.  Szarlotka jest łatwa do przygotowania. Składa się z jabłek i samych sypkich składników takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki i zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z góry. Szarlotka jest smaczna i prosta.

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ¾ szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 150g masła (dałam 200g)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć!). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
  3. Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60min. w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

szarlotka sypana

szarlotka sypana

szarlotka sypana

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
+1 #73 Joanna 2015-11-07 15:02
Beato możesz je również obrać.
Cytować
 
 
+1 #72 Beata 2015-11-07 09:56
Witam czy jablka maja byc koniecznie starte ze skórką? Czy nie mozna obrac?
Cytować
 
 
0 #71 Oliwia 2015-10-29 18:10
Super przydało mi się do zadania domowego i moja mama robiła i jest super smaczna ! :P :)
Cytować
 
 
0 #70 Woseba 2015-10-21 08:21
Wczoraj znalazłam ten przepis :) i wieczorkiem zrobiłam :) wyszło idealne :) pyszna :) dziś już nie ma pół blachy ;) a mężowi tak smakowało że chce żebym na weekend zrobiła jeszcze raz :)
Cytować
 
 
0 #69 Joanna 2015-08-30 21:51
Izo tak. Myślę, że lepszym rozwiązaniem jest grzałka góra/ dół, żeby już upieczonego ciasta niepotrzebnie nie wysuszać.
Cytować
 
 
0 #68 Iza 2015-08-25 12:04
Chciałabym podać tą szarlotkę na ciepło z lodami i bitą śmietaną, więc mam takie pytanie: czy wyjdzie coś z tego jeżeli spróbuję odgrzać taką już upieczoną i wystudzoną szarlotkę parę minut w piekarniku np. z termoobiegiem?:) Pozdrawiam, Iza
Cytować
 
 
0 #67 Anna 2015-01-17 17:59
Ciasto to piekłam już kilka razy.Trzeba zwrócić uwagę ,żeby kasza manna nie była błyskawiczna tylko taka najzwyklejsza.Piekłam raz z błyskawiczną i nie urosło.Jabłka daję słodkie i soczyste i ich nie odciskam ,do jabłek nie dodaję ani grama cukru.Wierzch ciasta na masło posypuję dodatkowo wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest pyszne Polecam !!!
Cytować
 
 
0 #66 Joanna 2014-11-19 20:08
Bogusławo lepiej użyć kaszy kukurydzianej.
Cytować
 
 
+1 #65 Boguslawa 2014-11-17 21:42
mam pytanie, czy kaszę mannę można zastąpić kaszą jaglaną?
Cytować
 
 
0 #64 Karolina 2014-10-31 11:18
Szarlotka wyszła idealnie! Polecam każdemu, przepis łatwy, przyjemny i niedrogi (a to ważne, jestem studentką, sami rozumiecie ;))
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+