Strona Główna Inne Szarlotka sypana
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Szarlotka sypana Drukuj Email
niedziela, 27 marca 2011 14:57

szarlotka sypana

Szarlotkę zrobiłam z przepisu Ewy Wachowicz: „Szarlotka bez jajek”.  Szarlotka jest łatwa do przygotowania. Składa się z jabłek i samych sypkich składników takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki i zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z góry. Szarlotka jest smaczna i prosta.

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ¾ szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 150g masła (dałam 200g)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć!). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
  3. Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60min. w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

szarlotka sypana

szarlotka sypana

szarlotka sypana

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #67 Anna 2015-01-17 17:59
Ciasto to piekłam już kilka razy.Trzeba zwrócić uwagę ,żeby kasza manna nie była błyskawiczna tylko taka najzwyklejsza.Piekłam raz z błyskawiczną i nie urosło.Jabłka daję słodkie i soczyste i ich nie odciskam ,do jabłek nie dodaję ani grama cukru.Wierzch ciasta na masło posypuję dodatkowo wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest pyszne Polecam !!!
Cytować
 
 
-1 #66 Joanna 2014-11-19 20:08
Bogusławo lepiej użyć kaszy kukurydzianej.
Cytować
 
 
0 #65 Boguslawa 2014-11-17 21:42
mam pytanie, czy kaszę mannę można zastąpić kaszą jaglaną?
Cytować
 
 
0 #64 Karolina 2014-10-31 11:18
Szarlotka wyszła idealnie! Polecam każdemu, przepis łatwy, przyjemny i niedrogi (a to ważne, jestem studentką, sami rozumiecie ;))
Cytować
 
 
0 #63 Aga 2014-09-10 12:04
Dziękuję.
Cytować
 
 
0 #62 Joanna 2014-09-10 09:55
Aga jabłka powinny być świeże. Chodzi o to, że jabłka puszczą sok, który nada wilgotności suchym składnikom. Chyba, że te uprażone jabłka są dość rzadkie to możesz spróbować ich użyć lub dodaj do nich trochę soku jabłkowego. Jeśli jest to jednak mus to nie polecam.
Cytować
 
 
0 #61 Aga 2014-09-10 09:37
Czy zamiast tartych jabek mogę dać uprażone wcześniej na gadką masę?
Cytować
 
 
0 #60 Jean 2014-04-05 11:38
:P Mój ulubiony przepis i zawsze wychodzi smacznie i właśnie wyszedł z piekarnika i pachnie cudnie , teraz czas na popołudniowych gości :-) bon week-end :-)
Cytować
 
 
0 #59 Jagoda 2014-03-01 21:43
Jutro z rana lece po produkty i zaraz pieke :-) w związku z tym,że mam dwie lewe wykręcone do pieczenia słodkiego pójdę na łatwizne i skorzystam z tego przepisu,bo przynajmniej z tego ciasta nie zrobię zakalca hehe
Cytować
 
 
+1 #58 Joanna 2014-01-20 09:38
Nano nie dopiekł się spód. Może uda się go dopiec właśnie na samej grzałce dolnej.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+