Strona Główna Inne Szarlotka sypana
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Szarlotka sypana Drukuj Email
niedziela, 27 marca 2011 14:57

szarlotka sypana

Szarlotkę zrobiłam z przepisu Ewy Wachowicz: „Szarlotka bez jajek”.  Szarlotka jest łatwa do przygotowania. Składa się z jabłek i samych sypkich składników takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki i zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z góry. Szarlotka jest smaczna i prosta.

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ¾ szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 150g masła (dałam 200g)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć!). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
  3. Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60min. w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

szarlotka sypana

szarlotka sypana

szarlotka sypana

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #60 Jean 2014-04-05 11:38
:P Mój ulubiony przepis i zawsze wychodzi smacznie i właśnie wyszedł z piekarnika i pachnie cudnie , teraz czas na popołudniowych gości :-) bon week-end :-)
Cytować
 
 
0 #59 Jagoda 2014-03-01 21:43
Jutro z rana lece po produkty i zaraz pieke :-) w związku z tym,że mam dwie lewe wykręcone do pieczenia słodkiego pójdę na łatwizne i skorzystam z tego przepisu,bo przynajmniej z tego ciasta nie zrobię zakalca hehe
Cytować
 
 
0 #58 Joanna 2014-01-20 09:38
Nano nie dopiekł się spód. Może uda się go dopiec właśnie na samej grzałce dolnej.
Cytować
 
 
0 #57 nana 2014-01-18 10:38
pierwsza warstwa suchych składników się nie upiekła do końca dlaczego?wstawić jeszcze do piekarnika samą dolną grzałkę?podpiecze się jeszcze?
Cytować
 
 
+3 #56 teresa 2014-01-11 11:53
Upiekłam dzis pierwszy raz i smakuje wyśmienicie. Sugerowałam się komentarzami i postanowiłam też coś zmienić.Otóż dolne suche warstwy polewałam roztopioną margaryną. Bardzo ładnie sie skleiło podczas pieczenia.
Cytować
 
 
+3 #55 Monika 2013-11-13 15:51
To samo ciasto, ale nie z jabłkami tylko z wiśniami, u nas w domu nazywane ciastem kawalerskim, lub ciastem "trzy szklanki" bo w naszym przepisie było sporo cukru ze względu na kwaśność wiśni... Absolutna rewelacja!!! Na gorąco i na zimno!!!
Dziękuję za przypomnienie przepisu.
Cytować
 
 
+2 #54 Katarzyna 2013-11-06 15:00
Kurcze wydawalo sie ze jablkasa wystarczajaco mokre a tu zonk, nieupieczone obie dolne warstwy :P
Cytować
 
 
0 #53 Iwona 2013-05-11 06:04
Dzięki za odpowiedź, żyłam więc masła i jeszcze przed pracą włożyłam szarlotkę do piekarnika :lol:
Cytować
 
 
+1 #52 Joanna 2013-05-10 19:44
Iwono lepsze jest tutaj masło.
Cytować
 
 
+2 #51 Iwona 2013-05-09 22:18
czy można zastąpić masło margaryną?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl