Rolada kokosowa na herbatnikach

Rolada na herbatnikach bez pieczenia z maślanych, kokosowo- cytrynowym nadzieniem. Łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • 225g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100g wiórków kokosowych
  • sok z cytryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 130g herbatników
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier puder. Następnie dodać sok z cytryny i wiórki kokosowe. Masę schłodzić w lodówce.
  2. Herbatniki zmielić. (Zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  3. Do herbatników dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlewać po trochu wodę i mieszać. (Ciasto powinno być dość gęste).
  4. Masę kakaową wyłożyć łyżką na folię aluminiową. Rozsmarować w prostokąt.
  5. Na masę kakaową wyłożyć masę kokosową i rozsmarować.

2

  1. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. (Najłatwiej zwijać roladę razem z folią i przy pomocy dużego noża oddzielać ciasto od folii).
  2. Roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc, aby stwardniała.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z książki „Przepisy czytelników- jesień”, autor: Ewa Skop, ciasto: „Smakołyk”.

Czas:

Czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Rolada kokosowa na herbatnikach