Strona Główna Drożdżowe Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania
de

Domowe-Gotowanie.pl

Bulion warzywny (20 May 2016)
Zupa ogórkowa (12 May 2016)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania Drukuj Email
poniedziałek, 01 października 2012 20:24

cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia.
Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest się mu oprzeć ;)

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 20g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50g masła

Nadzienie:

  • 70g masła
  • 100g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
  4. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
  6. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).

0r2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

0r3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

0r4

  1. Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

0r5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

0r6

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.

0r7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.

Przepis znaleziony na stronie: www.usa-kulinarisch.de

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #118 Smosia 2016-03-04 09:32
Pyszne, szybkie ciasto - pomijając czas wyrastania (ja swoje troszkę przetrzymałam i na dobre mu wyszło). Użyłam 1 saszetki drożdży instant, a do ciasta wlałam olej ryżowy zamiast roztopionego masła, reszta zgodnie z przepisem. Polecam, trzeba tylko pilnować by nie spalić wierzchu - lepiej formę ustawić troszkę niżej w piekarniku.Dziękuję za pyszny i łatwy pomysł:))
Cytować
 
 
+2 #117 m.dz.1988 2015-10-31 11:49
Kolejny fantastyczny przepis. Korzystam z Pani przepisów już dwa lata i jeszcze nie zdarzyło mi się aby jakikolwiek przepis z Pani stron (zarówno z domowych wypieków, jak i z domowego gotowania) mi nie wyszedł. Rozpoczęłam swoją przygodę z gotowaniem od razu trafiając na Pani stronę i od laika dziś uchodzę w rodzinie za fantastyczną kucharkę, za co bardzo dziękuję :)

Ciasto cynamonowe zrobiłam wczoraj pierwszy raz - oprócz atrakcyjnego wyglądu jest też świetne w smaku. Z racji, że szybko się rozeszło - dziś robię drugie podejście. Tym razem jednak spróbuję nasmarować go zamiast masłem to własnoręcznie robionym musem jabłkowym :) Jedyne co to musiałam u siebie dodać więcej mąki niż w przepisie bo ciasto było za rzadkie, ale to zapewne zależy od rodzaju mąki :)

Pozdrawiam serdecznie
Cytować
 
 
+1 #116 Teresa 2015-10-19 21:55
Właśnie dzisiaj upiekłam.Cudowne!!!Moja modernizacja polegała tylko na tym, że użyłam masła klarowanego,cukier zastosowałam trzcinowy drobny i do cukru z cynamonem dodałam około pięć łyżek zmielonych migdałów/ dałam na intuicję/.W domu pięknie pachnie, a mój mąż co rusz chodzi do kuchni po następny kawałek.A we mnie jest radość, bo to ciasto poprawia humor.Dziękuję za ten przepis
Cytować
 
 
+1 #115 izabela 2015-10-12 10:14
znakomite. zazwyczaj słabo wychodzą mi wypieki, ale tym razem usłyszałam "mogłabyś je częściej piec.." Nareszcie! Serdecznie dziękuję za przepis :)
Cytować
 
 
+2 #114 PyziowaMama 2015-10-02 17:38
To ciasto jest ulubionym wypiekiem mojej rodziny. Po upieczeniu pięknie pachnie w całym domu. P O L E C A M
Cytować
 
 
0 #113 Ola 2015-09-29 10:50
Zrobiłam je tydzień temu i wyszło obłędne, mięciutkie i pachnące, bardzo polecam przepis i całego bloga :-)
Cytować
 
 
+5 #112 Aga 2015-09-28 10:16
Ciasto jest wspaniałe - pyszne, cudnie wygląda i wbrew pozorom jest łatwe!!! Polecam. Z pewnością, tym ciastem zachwycicie wszystkich!
Cytować
 
 
+8 #111 Kate 2015-08-23 17:40
Super. Robie już drugi raz i wychodzi obłędne
Cytować
 
 
0 #110 Magda39 2015-08-02 08:13
Witam, upiekłam to ciasto. Ma bardzo efektowny wygląd oraz świetnie smakuje. Pani przepisy są rewelacyjne, w związku z tym postanowiłam, że zawsze co tydzień będę piekła jakieś ciasto lub ciasteczka :) Pozdrawiam
Cytować
 
 
+2 #109 Sandra 2015-07-30 12:20
Dzień dobry, bardzo chciałabym upiec to ciasto, mam jednak dziecko, które nie może spożywać masła i margaryny. Czy dałoby się to maso czymś zastąpić np. jakimś dobrym olejem (kokosowym?)? Pozdrawiam serdecznie
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+