Strona Główna Drożdżowe Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania Drukuj Email
poniedziałek, 01 października 2012 20:24

cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia.
Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest się mu oprzeć ;)

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 20g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50g masła

Nadzienie:

  • 70g masła
  • 100g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
  4. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
  6. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).

0r2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

0r3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

0r4

  1. Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

0r5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

0r6

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.

0r7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.

Przepis znaleziony na stronie: www.usa-kulinarisch.de

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
+1 #71 Ela 2014-03-12 19:12
Kolejne cisto, które upiekłam z tej strony. rewelacja. własnie tych smaków mi brakowało. Wyszło świetnie, jak na zdjęciu i smakuje super.lekkie i słodziutkie. Brawo
Cytować
 
 
+1 #70 Ola 2014-02-27 21:39
Joanno, dziękuję za odpowiedź.
Cytować
 
 
+1 #69 Kate 2014-02-27 09:35
Swietne ciasto, pyszne zwlaszcza chwile po ostudzeniu.
Ja nie mialam keksownicy i uzylam malej brytwanny ulkadajac kulki - zawijasy z ciasta dosc blisko siebie. Po wyrosnieciu sie pieknie posklejaly i upieczone odrywaja sie w formie malych buleczek. Zamiast masla uzylam margaryny bo nie mialam masla. Wyszlo swietne. Dziekuje za przepis! Pozdrawiam :)
Cytować
 
 
+2 #68 Joanna 2014-02-26 23:15
Olu albo temperatura mleka niewłaściwa (za ciepłe lub za zimne), albo z drożdżami coś nie tak.
Cytować
 
 
+1 #67 Ola 2014-02-26 20:04
Ciasto pyszne! tylko jak zrobiłam zaczyn z mąką to nie chciało rosnąć :( więc w obawie, że nic z tego nie wyjdzie zrobiłam drugi bez mąki. Wyrosło idealnie, więc wszystko się udało :) tylko proszę mi powiedzieć/ poradzić dlaczego zaczyn z mąką nie chciał rosnąć?
Cytować
 
 
+1 #66 Aga 2014-02-21 14:34
To ciasto ma taką jedną maleńką wadę/zaletę - szybko znika :P
Cytować
 
 
+2 #65 kamil 2014-02-01 20:53
I naprawde dobre dopiero co wyjęte z piekarnika a juz nie ma polowy !!!!!!!!
jutro pieczemy następne, polecam !!!!!!
Cytować
 
 
+1 #64 kamil 2014-02-01 19:34
moja mama piecze z rodzynkami i ciekawe jakie wyjdzie ale wygląda smakowicie :-)
Cytować
 
 
+2 #63 Marcin 2014-01-25 19:35
bardzo pyszne ciasto i szybko się robi dziś upiekłem 2 ciasta lecz bez zaczynu od razu zmieszałem wszystko a na wyrośnięcie zostawiłem gotowe w foremce na 30 minut i było super polecam z całą rodziną
Cytować
 
 
+2 #62 Anna 2014-01-23 17:52
Dziękuję bardzo za przepis!Zrobiłam z kakaem i wyszlo cudowne:)Nie zdążyło dobrze ostygnac a juz go nie bylo:)Wszystkie Pani przepisy są świetne.Dziękuję.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl