Strona Główna Drożdżowe Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania Drukuj Email
poniedziałek, 01 października 2012 20:24

cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia.
Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest się mu oprzeć ;)

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 20g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50g masła

Nadzienie:

  • 70g masła
  • 100g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
  4. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
  6. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).

0r2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

0r3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

0r4

  1. Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

0r5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

0r6

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.

0r7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.

Przepis znaleziony na stronie: www.usa-kulinarisch.de

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #110 Magda39 2015-08-02 08:13
Witam, upiekłam to ciasto. Ma bardzo efektowny wygląd oraz świetnie smakuje. Pani przepisy są rewelacyjne, w związku z tym postanowiłam, że zawsze co tydzień będę piekła jakieś ciasto lub ciasteczka :) Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #109 Sandra 2015-07-30 12:20
Dzień dobry, bardzo chciałabym upiec to ciasto, mam jednak dziecko, które nie może spożywać masła i margaryny. Czy dałoby się to maso czymś zastąpić np. jakimś dobrym olejem (kokosowym?)? Pozdrawiam serdecznie
Cytować
 
 
0 #108 Alex 2015-07-24 19:58
Przepis i pomysł na lepienie po prostu super, za każdym razem wychodzi obłędne. Do cukru z cynamonem dodawałam również cukru z wanilią (nie wanilinowego!).
Cytować
 
 
0 #107 Tatiana 2015-07-02 17:59
Po raz kolejny zawitałam na tej stronie i znowu rewelacja. Babka jest wspaniała. Łatwa do zrobienia. Kolejny świetny przepis.
Cytować
 
 
0 #106 basia 2015-05-31 13:28
Witam,mam pytanie,czy zamiast cukru można dodać syrop klonowy? Tylko wtedy już chyba cynamon sie nie nada,bo to dwa inne smaki. :(
Cytować
 
 
0 #105 Klaudia 2015-05-23 08:25
Chyba najlepsze ciasto drożdżowe, które jadałam.Już trzeci raz będę je robiła w ciągu 2 tygodni. Ciasto wygląda świetnie i jeszcze lepiej smakuje. Moja rodzina się nim zachwyciła.Przepis łatwy i produkty ogólnodostępne. Po prostu super.
Cytować
 
 
0 #104 doris 2015-05-03 16:30
Witam ciasto rewelacyjne ktore mozna rowniez robic z drobno siekanymi orzechami czekolada w proszku powidlami sliwkowymi wyprobowalam te warianty za kazdym razem wyszlo super dziekuje za pyszny przepis
Cytować
 
 
0 #103 Sophina 2015-03-28 13:55
wygląda smacznie na pewno spróbuję :D
Cytować
 
 
0 #102 doda 2015-03-20 12:13
ile moze miec kalorii jeden kawałek(kromka)?
Cytować
 
 
+1 #101 Małgorzata 2015-02-20 13:05
Przepis jest super właśnie wyjełam z piekarnika .Bardzo polecam pychota.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+