Strona Główna Drożdżowe Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania Drukuj Email
poniedziałek, 01 października 2012 20:24

cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia.
Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest się mu oprzeć ;)

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 20g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50g masła

Nadzienie:

  • 70g masła
  • 100g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
  4. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
  6. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).

0r2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

0r3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

0r4

  1. Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

0r5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

0r6

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.

0r7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.

Przepis znaleziony na stronie: www.usa-kulinarisch.de

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #102 doda 2015-03-20 12:13
ile moze miec kalorii jeden kawałek(kromka)?
Cytować
 
 
0 #101 Małgorzata 2015-02-20 13:05
Przepis jest super właśnie wyjełam z piekarnika .Bardzo polecam pychota.
Cytować
 
 
0 #100 Ewa 2015-02-12 09:53
Jedno z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych ciast zawsze wychodzi, bardzo pomysłowo złożone. Dla urozmaicenia czasem daję rodzynki.
Cytować
 
 
+5 #99 Anna 2015-01-17 17:02
Pierwszy raz w życiu piekłam ciasto drożdżowe i wyszło rewelacyjne rozpływa się w ustach .Zrobiłam z podwójnej porcji.
Cytować
 
 
+3 #98 Gosia 2015-01-10 14:36
Wyszło wspaniałe polecam :lol:
Cytować
 
 
+1 #97 Łukasz 2015-01-09 16:16
Polecone od koleżanki
WYŚMIENITE :D
Cytować
 
 
+3 #96 Monika 2014-11-29 22:38
ciasto zrobiłyśmy dzisiaj z córką i wyszło boskie... u nas z podwójnej porcji składników... mniamm
Cytować
 
 
+6 #95 Monika8507 2014-11-24 23:33
Zawsze robię to ciasto z podwójnej porcji, jedno praktycznie zjadam sama od razu po upieczeniu :-* praktycznie nie można powstrzymać się od skubniecia kolejnego kawałeczka i kolejnego... :D bardzo polecam dla ludzi którzy szukają ciekawych smaków-będziecie zachwyceni :)
Cytować
 
 
+3 #94 Aga 2014-11-16 15:08
Ciasto wyszło pyszne, robię je kolejny raz i dodaję przepis do ulubionych :)
Cytować
 
 
+1 #93 Asiunia 2014-11-15 22:52
ŚWIETNE! naprawdę proste. Niby " zwykłe drożdżowe a jak elegancko podane. I przepyszne co najważniejsze :-)duży plus za bardzo dokładny opis. Mniam :-)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+