Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

178 Komentarzy
Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia. Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest mu się oprzeć ;)

Składniki na formę keksową o długości 25cm:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka, lekko ciepłego
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 50 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 50 g masła

Nadzienie:

  • 70 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
  3. Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  6. W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
  8. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).

2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

4

  1. Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

6

7

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

Uwaga:

* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: usa-kulinarisch

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiunia · 11 lat temu
    ŚWIETNE! naprawdę proste. Niby " zwykłe drożdżowe a jak elegancko podane. I przepyszne co najważniejsze :-)duży plus za bardzo dokładny opis. Mniam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 11 lat temu
    Ciasto wspaniałe, poradziła sobie z nim moja czternastoletnia córka, ja tylko nadzorowałam. Jutro powtórka,zastanawiamy się czym zastąpić cynamon,aby odkryć równie dobre smaki. Córka zaplanowała od razu 3 sztuki! Bardzo dziękuję za przepis i polecam niezdecydowanym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Fantastyczna! Smakuje przepysznie! Puszysta, delikatna, słodka w sam raz :) przepis trafia do moich ulubionych, a do domowych -wypieków.pl , coś tak czuję, będę zaglądać często :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 11 lat temu
    Witam! Bardzo lubię robić ciasto drożdżowe, znajomi są zawsze zadowoleni, dlatego szukam inspiracji. Piekłam ostatnio Pani cynamonowe ciasto drożdżowe - rewelacja. Mam pytanie, jak Pani myśli gdyby według tego przepisu użyć zamiast cynamonu kakao czy efekt byłby identyczny. Mam ochotę to wypróbować, ale ciekawi mnie Pani zdanie. Dziękuję za odpowiedź, Jolanta
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Myślę, że to dobry pomysł :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dora · 11 lat temu
    czy mozna zamiast cukru z cynamonem użyć marmolady?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anka · 11 lat temu
    Drożdżowiec-poezja. Ciastem zarażam każdego kogo poczęstuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 11 lat temu
    Ciasto wyszło SUPER!!
    Przepisy z tej strony są na 6+!!!!
    Pieczenie ciast to teraz czysta PRZYJEMNOŚĆ!!
    Dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 11 lat temu
    czy można użyć drożdży suszonych zamiast świeżych?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, ok. 7 g, czyli jedną paczuszkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Dziekuję za przepis! Dzisiaj zalazłam - chwila minęła i już prawie zjedzone. Zapisuję na stałe do moich najlepszych wypieków. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ryfka · 11 lat temu
    Bardzo przyjemnie się je robi, wygląda fantastycznie, smakuje uzależniająco, czego więcej chcieć.. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    Ciasto rewewlacyjne, tylko szybko znika :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mariusz · 11 lat temu
    Bardzo proste i jeszcze smaczniejsze,moja zona zyczy sobie dzien po dniu ciasta hehe bardzo polecamy!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 11 lat temu
    Piekłam ciasto już kilka razy, nie mogę się nacieszyć tym przepisem. Ciasto dosłownie znika zaraz po ostygnięciu, takie jest pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 11 lat temu
    Czy do nadzienia można użyć zwykłego cukru?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, w zastępstwie można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 11 lat temu
    PRZEPYSZNE!!!
    Trafiłam na ten przepis gdy szukałam inspiracji na ciasto drożdżowe i same zdjęcie wyglądały tak smakowicie, że zaraz je zrobiłam... i następnego dnia następne :D Za drugim razem ciasto zwinęłam w ruloniki i poutykałam je w tortownicy. Też fajnie wyszły :). Do kolejnej wersji planuję użyć powideł. Zakochałam się w tym cieście!!! CUDOWNE!!! DZIĘKI ZA PRZEPIS!!! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    teresa · 11 lat temu
    aktualnie moje ulubione ciasto. piekę już 3 raz, zapach jaki się unosi w domu rewelacyjny, smak rewelacyjny,przebija nawet tartę z rabarbarem. Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 11 lat temu
    Pyszne!
    Miałam trochę problem z tymi wymiarami, ale dałam radę :)
    Polecam wszystkim, bo i sama na pewno jeszcze je upiekę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 11 lat temu
    Kolejne cisto, które upiekłam z tej strony. rewelacja. własnie tych smaków mi brakowało. Wyszło świetnie, jak na zdjęciu i smakuje super.lekkie i słodziutkie. Brawo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kate · 11 lat temu
    Swietne ciasto, pyszne zwlaszcza chwile po ostudzeniu.
    Ja nie mialam keksownicy i uzylam malej brytwanny ulkadajac kulki - zawijasy z ciasta dosc blisko siebie. Po wyrosnieciu sie pieknie posklejaly i upieczone odrywaja sie w formie malych buleczek. Zamiast masla uzylam margaryny bo nie mialam masla. Wyszlo swietne. Dziekuje za przepis! Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Ciasto pyszne! tylko jak zrobiłam zaczyn z mąką to nie chciało rosnąć :( więc w obawie, że nic z tego nie wyjdzie zrobiłam drugi bez mąki. Wyrosło idealnie, więc wszystko się udało :) tylko proszę mi powiedzieć/ poradzić dlaczego zaczyn z mąką nie chciał rosnąć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      To nie wina mąki, albo temperatura mleka niewłaściwa (za ciepłe lub za zimne), albo z drożdżami coś nie tak.