Strona Główna Drożdżowe Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Drukuj Email
sobota, 11 sierpnia 2012 22:17

ciasto drozdzowe ze sliwkami

Jest to przepis na zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Upiekłam go na „styl” niemiecki (Zwetschgenkuchen lub Zwetschgendatschi) , gdzie ciasto rozkładane jest cienko na dużej blasze (tak jak pizza), a śliwki krojone są na ćwiartki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ja zrobiłam jednak z kruszonką, gdyż według mnie z kruszonką ciasto jest smaczniejsze ;).
Najsmaczniejsze jest świeże ciasto z kleksem bitej śmietany.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 100g cukru
  • 250ml mleka
  • 70g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 90g masła

Dodatkowo:

  • ok. 1,6kg śliwek
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki. (Najlepiej nie przecinać do końca. Ćwiartki powinny pozostać złączone skórką. Nic się jednak nie stanie jak całkowicie je przetniemy ;))

02

  1. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście. (Śliwki układamy bardziej na pionowo niż na leżąco i lekko odchylamy je do tyłu. Jeden rząd zachodzi na drugi).

03

  1. Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.

Smacznego. 

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24- 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasto drozdzowe ze sliwkami

ciasto drożdżowe ze śliwkami

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #58 Karolina 2014-09-13 13:13
Moje pierwsze drożdżowe ciasto, robiłam je dla babci jak była w sanatorium, zawiozłam całą blachę i rozeszła się w 3 min wszyscy bardzo chwalili, został mi się tylko jeden kawałek ale szczerze przyznaje, że to najlepsze ciasto śliwkowe jakie kiedykolwiek jadłam, super przepis trafił już do moich ulubionych :)
Cytować
 
 
0 #57 Joanna 2014-09-11 10:36
Ewelino mogą być również maliny.
Cytować
 
 
0 #56 EWELINA 2014-09-10 14:43
A czy zamiast śliwek mogą być maliny? Kiedyś jadłam coś podobnego, a malin mam teraz aż za dużo :)
Cytować
 
 
0 #55 Atlanta 2014-09-05 18:14
Moje pierwsze ciasto drożdżowe i wyszło rewelacyjne. Dziękuję za przepis.
Cytować
 
 
0 #54 nieja 2014-08-14 21:33
Właśnie zajadamy pierwszy kawałek wyjęty z pieca. PYSZNE!
Cytować
 
 
+1 #53 Joanna 2014-08-11 21:27
Agnieszko tak, mogą być również inne śliwki.
Cytować
 
 
+1 #52 Agnieszka 2014-08-11 20:58
A czy do takich ciast nadają się tylko węgierki? Z żółtymi śliwkami ciasto też wyjdzie?
Cytować
 
 
0 #51 Joanna 2014-08-11 18:16
Agnieszko użyłam tej płaskiej blachy z piekarnika. Blachy mogą się od siebie różnic lekko wymiarem w zależności od piekarnika. Ma ona ok. 30x 40cm, mierząc środek blachy.
Cytować
 
 
0 #50 Agnieszka 2014-08-11 18:00
Zamierzam zrobić to ciasto, ale najpierw chciałabym się dowiedzieć, jakie powinny być wymiary blachy by ciasto z takich proporcji składników nie wyszło ani za grube ani za cienkie :)
Cytować
 
 
0 #49 Joanna 2014-04-16 21:19
Żaneto jeśli piszesz, że mamałyga, to obawiam się, że śliwki nawet po odsączeniu z soku będą mocno mokre, a takie namoczą ciasto. Raczej się nie nadadzą.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl