Drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

Kolejna strucla bożonarodzeniowa, tym razem z marcepanem w środku. Odkąd spróbowałam prawdziwego, niemieckiego Stollen, to ciasto przypadło mi do gustu i wolę go od tradycyjnego keksa. Stollen z marcepanem to ciężka, drożdżowa strucla z dużą ilością bakalii, w środku wypełniona marcepanem. Ciasto bardzo dobrze się formuje i co najważniejsze można je upiec spokojnie tydzień przed świętami.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150 g rodzynek
  • 100 g posiekanych migdałów bez skórki

Marcepan:

  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 200 g masy marcepanowej

Dodatkowo:

  • ok. 100 g masła
  • cukier puder (ok. 200 g)
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. 200 g masła roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać drobno.
  3. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić ciasto. Dodać skórkę pomarańczową i migdały i wyrabiać ciasto przez kolejne 2- 3 minuty. Na końcu wmieszać rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Kandyzowaną skórkę cytrynową posiekać drobno. Skórkę cytrynową zagnieść z masą marcepanową i uformować wałek o długości 30 cm. (Gdyby się bardzo kleiło, podsypać cukrem pudrem).
  6. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz krótko zagnieść. Z ciasta uformować prostokąt lub owal (ok. 30x 20cm).
  7. Na środku ułożyć wałek z marcepana.

2

  1. Jedną połowę ciasta założyć na marcepan, a następnie na nią założyć drugą połowę ciasta. Końce skleić tak, aby marcepan nie wystawał.

3

  1. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Folię aluminiową złożyć tak, aby powstał długi, kilkakrotnie złożony pasek. (Folię należy złożyć kilkakrotnie, aby była sztywniejsza). Paskiem owinąć struclę. (Dzięki folii strucla nie straci mocno na kształcie).

4

  1. Ciasto pozostawić na 30 minut.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  3. 50 g masła roztopić. Gorącą struclę posmarować masłem i posypać grubo cukrem pudrem. (Do boków ciasta cukier puder docisnąć). Ciasto można jeść jak tylko ostygnie, ale zaleca się owinięcie strucli w folię aluminiową i pozostawienie do następnego dnia. Następnego dnia należy usunąć nadmiar cukru i ponownie posmarować cienko ciasto roztopionym masłem (ok. 50 g) i posypać cukrem pudrem. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu tydzień, nawet dwa, owinięte szczelnie w folię aluminiową. Najlepiej dodatkowo wsadzić je jeszcze do metalowej puszki lub worka, żeby chronić przed wyschnięciem.

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średnia
Drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem Drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem Drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem