Strona Główna Drożdżowe Prosta drożdżówka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Prosta drożdżówka Drukuj Email
czwartek, 07 października 2010 20:42

Prosta drożdżówka

Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach drożdżówka jest już prawie gotowa. Ładnie wyrasta, jest mięciutka i smaczna. Tym razem zrobiłam ją z makiem i śliwkami suszonymi. Polecam.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 50g świeżych drożdży
  • 200g cukru ( 1 szklanka)
  • 230ml oleju (1 szklanka)
  • 250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 700g mąki pszennej (5 szklanek)

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • 250- 300g masy makowej
  • ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • migdały

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godz. w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
  2. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  3. Po 4 godz. ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest lekko rzadkie). Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (o wymiarach ok. 35cm x 24cm). Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdała. Śliwki z migdałami wcisnąć do ciasta (w masę makową i obok).

02

  1. Górę ciasta posypać kruszonką.
  2. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

4 godz.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Prosta drożdżówka

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #35 ania 2015-01-23 19:59
Świetny przepis. Ciasto zawsze się udaje. Wypróbowałam je już chyba z wszystkimi rodzimymi owocami. Pyszności ☺ dziękuję ☺
Cytować
 
 
+1 #34 @nia 2014-12-27 21:40
do końca nie mogłam uwierzyć, że coś wyjdzie... a wyszło, i to wyszło pysznie! :) polecam przepis!
Cytować
 
 
-2 #33 Radosława 2014-12-12 16:53
Witam serdecznie! Jestem nowa i mam dwie lewe ręce do ciast, szczególnie do drożdzowych. Ale przeczytałam komentarze dziewczyn i stwierdziłam że jeżeli to ciasto mi się nie uda...to już nigdy nie spróbuje:). Więc....czekam te 4 godziny...:). Napiszę co mi wyszło;)
Cytować
 
 
+1 #32 Ania 2014-09-25 05:47
A więc, piekę dość dużo i już od dawna ale do drożdżowych nigdy nie miałam "ręki". I proszę z tego przepisu wyszło bardzo ładne i dobre ciasto :) Zrobiłam ze śliwkami. Dziękuje za przepis!
Cytować
 
 
0 #31 Karolina 2014-07-13 15:04
drożdżówka pycha, wszystkim smakowało, robi się łatwo, szybko i bezboleśnie, bardzo dziękuję za super przepis:) pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #30 Joanna 2014-07-02 11:34
Marzeno tego nie wiem. Nigdy nie używałam prodiża.
Cytować
 
 
0 #29 Marzena 2014-07-02 11:31
Jeszcze raz ja, tym razem z pytaniem - czy można ciasto upiec w prodiżu?
Cytować
 
 
+1 #28 Marzena 2014-07-01 15:19
Kapitalna drożdżóweczka! Kiedyś robiłam drożdżówki wg przepisów typu *wyrabiać ciasto 1000 razy ręką* i dlatego robiłam je rzadko. Ostatnio coś mnie wzięło i znalazłam ten przepis-rewelacja! Prosty, bez męczarni nabijania powietrza w ciasto, kwestia rozpoczęcia rano i upieczenia koło południa. Przesadziłam tylko z ilością jabłek i kruszonki na wierzchu i musiałam dopiekać jeszcze ok.25 min ale i tak jest pyyyyyyyyyszne!!! Dzięki i polecam!!!
Cytować
 
 
+6 #27 Monika8507 2014-05-29 21:57
Mój hit! Od tygodnia codziennie eksperymentuje z tym ciastem- robiłam już z truskawkami, gruszkami i czereśniami. Zdecydowanie z gruszkami najlepszy. Uwielbiam sposób jego wykonania i cudowną jego puszystość :D szczerze polecam wypróbować na pewno się nie zawiedziecie! A jutro w końcu slonecznikowiec po tygodniu drozdzowego :D
Cytować
 
 
+1 #26 natalia 2014-03-11 13:47
wyszlo! było przepyszne. odtąd bede robic drożdzowe tylko wg tego przepisu!!!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+