Strona Główna Drożdżowe Babówka, czyli zawijaniec drożdżowy z kakao
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Babówka, czyli zawijaniec drożdżowy z kakao Drukuj Email
czwartek, 05 sierpnia 2010 09:20

Babówka

Babówka to najbardziej popularne i uwielbiane przez całą moją rodzinę ciasto. Piekła go zawsze moja babcia praktycznie co najmniej raz w tygodniu. Piękność tej drożdżówki nie idzie w parze ze smakiem Wink. Ciasto właściwie zawsze pęknie podczas pieczenia. Im więcej włożymy kakao do środka, tym większe prawdopodobieństwo, że pęknie. Jednak babówka najsmaczniejsza jest właśnie z dużą ilością kakao tak, aby kakao było w środku ciasta płynne. To nic, że podczas pieczenia pęknie. Optycznie, może nie wygląda to za ładnie, ale jak dla mnie to właśnie ta pęknięta część jest najsmaczniejsza. Poniżej przedstawiam dwie wersje. Pierwszą właśnie z dużą ilością kakao, drugą z mniejszą tak, aby każdy mógł sam zadecydować, który przepis woli.

Składniki:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (= 2 łyżeczki)
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz roztopić)

Nadzienie:
Wersja z dużą ilością kakao:

  • 240g słodkiego kakao typu Nesquik
  • 150g zimnego masła

Wersja z małą ilością kakao:

  • 80g słodkiego kakao typu Nesquik
  • 100g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć go na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości około 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao położyć wiórki z masła.

02

  1. Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu. Górę i boki ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 35min. w temperaturze 180°C.

04

Uwaga: Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, tylko należy wtedy posypać jeszcze kakao cukrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Wersja z dużą ilością kakao:

Babówka

Wersja z małą ilością kakao:

Babówka

Babówka

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze