Strona Główna Drożdżowe Babówka, czyli zawijaniec drożdżowy z kakao
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Babówka, czyli zawijaniec drożdżowy z kakao Drukuj Email
czwartek, 05 sierpnia 2010 09:20

Babówka

Babówka to najbardziej popularne i uwielbiane przez całą moją rodzinę ciasto. Piekła go zawsze moja babcia praktycznie co najmniej raz w tygodniu. Piękność tej drożdżówki nie idzie w parze ze smakiem Wink. Ciasto właściwie zawsze pęknie podczas pieczenia. Im więcej włożymy kakao do środka, tym większe prawdopodobieństwo, że pęknie. Jednak babówka najsmaczniejsza jest właśnie z dużą ilością kakao tak, aby kakao było w środku ciasta płynne. To nic, że podczas pieczenia pęknie. Optycznie, może nie wygląda to za ładnie, ale jak dla mnie to właśnie ta pęknięta część jest najsmaczniejsza. Poniżej przedstawiam dwie wersje. Pierwszą właśnie z dużą ilością kakao, drugą z mniejszą tak, aby każdy mógł sam zadecydować, który przepis woli.

Składniki:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (= 2 łyżeczki)
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz roztopić)

Nadzienie:
Wersja z dużą ilością kakao:

  • 240g słodkiego kakao typu Nesquik
  • 150g zimnego masła

Wersja z małą ilością kakao:

  • 80g słodkiego kakao typu Nesquik
  • 100g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć go na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości około 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao położyć wiórki z masła.

02

  1. Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu. Górę i boki ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 35min. w temperaturze 180°C.

04

Uwaga: Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, tylko należy wtedy posypać jeszcze kakao cukrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Wersja z dużą ilością kakao:

Babówka

Wersja z małą ilością kakao:

Babówka

Babówka

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #45 Marysia 2014-04-13 05:24
Wspomnienia z dziecinstwa wrocily... Moja babcia robila to ciasto zarowno z kakao jak i z powidlami - palce lizac! Uwielbiam to ciasto do kawy badz tez ze szklanka zimnego mleka!
Cytować
 
 
0 #44 Astheart 2014-02-03 18:43
Co do tej nazwy regionalnej, ja mieszkam na Slasku Cieszyńskim, ale za Olza. Takie ciasto to tutaj nazywa sie w naszej slaskiej gwarze ZAWIOK i BABÓWKA to babka, tzn. okragle ciasto z formy z dzira w srodku.
Tez robie takie zawioki, ale ja daje zwykle kakao i oprocz masla posypuje jeszcze cukrem. Wychodzi pysznie i wszystcy lubia! :)
Cytować
 
 
0 #43 Joanna 2014-02-02 22:32
Marto na 240g kakao dodałam 150g masła. (Jest podane w składnikach).
Cytować
 
 
0 #42 Marta 2014-02-02 06:25
Witaj .Pamietam to ciasto z mojego dziecinstwa .Zrobilam i prawie mi wyszlo....Pytanie ile dac wiorek maslowych do 240 g kakao ,by kakao bylo po upieczeniu mokre?Mnie wyszlo to nadzienie troche za suche dalam ok cwiartki masla.ede wdzieczna za odpowiedz Marta
Cytować
 
 
+1 #41 kinia 2014-01-14 13:31
Ja również zrobiłam wspaniale ciasto tylko zamiast masła dałam jak to moja babcia robiła powidło super polecam
Cytować
 
 
0 #40 Magda C. 2013-07-03 12:30
Rewelacyjna!!! Zrobiłam wczoraj, bo miałam kostkę drożdży. Boję się drożdżowych ciast, nie lubię ich wyrabiać... Ale Babówka mnie zachwyciła! Owszem bałagan był w całej kuchni, ale warto było. Dziękuję za przepis! Zrobiłam dwie: jedną z tradycyjnym kakao i drugą z białym serem i rodzynkami. Pyszota!
Cytować
 
 
0 #39 monika8507 2013-02-26 22:31
REWELACJA! Babówka z tego przepisu gosci u Nas w domu praktycznie co kilka dni, kiedy tylko zostają mi drożdze. Robilam już ją z kakao, śliweczkową nutellą i marmoladami za każdym razem wychodzi przepyszna.Idealna do pracy na drugie sniadanie! POLECAM wypróbować bo naprawdę warto.
Cytować
 
 
0 #38 Ania 2013-02-09 20:22
Lonka dokładnie, moja babunia też była mistrzynią w ciaststach drożdzowych. z kakaem to był mój ukochany. jeszcze robiła z jabłkami i orzechami. Też wspomnienia wróciły...
Cytować
 
 
0 #37 bogda 2013-02-02 20:43
"KAKAOWIEC" - :-) to najpiękniejszy zapach pieczonego ciasta z dzieciństwa .Ciasto Babci Agnieszki :-) Dla mnie mimo,że taki skromny i "swojski" zawsze będzie NR.1 Na święta i na co dzień - NAJLEPSZY . Czy komuś może udało się kupić to ciasto w cukierni ???? z makiem są w każdej,a z kakaem jeszcze nie spotkałam.
Cytować
 
 
0 #36 carolans 2013-01-05 14:57
Dziękuję za świetny przepis :) Wypróbowaam przeróżne "zawijańce" i zdecydowanie Twój jest najlepszy :) (tylko masla też daję ciut mniej, tak "na oko").
Genialny sposób z takim pólplynnym wnętrzem, dodaję do ulubionych :)
pozdrawiam!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl