Strona Główna Drożdżowe Drożdżówka z truskawkami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Drożdżówka z truskawkami Drukuj Email
wtorek, 15 czerwca 2010 21:00

Drożdżówka z truskawkami

Bardzo lubię tę drożdżówkę. Jest długo świeża i miękka. Zazwyczaj drożdżówka jest najlepsza na pierwszy dzień. Ta zachowuje swoją świeżość nawet na następny dzień. Oczywiście i tak najwięcej jest zjedzone na ciepło ;).

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej + 50g
  • 40g świeżych drożdży
  • 150g cukru
  • 120- 150g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 70g masła
  • ½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • około 900g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i 1/3 szklanki mleka. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Margarynę lub masło roztopić. Ostudzić.
  3. Żółtka utrzeć z resztą cukru i szczyptą soli.
  4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka, cukier waniliowy i resztę mleka. Dodawać porcjami roztopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto. (Ciasto się klei). Dosypać jeszcze 50g mąki i wyrobić (Ciasto będzie trochę klejące).  Przykryć je ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  5. W tym czasie przygotować kruszonkę. Zagnieść masło z cukrem pudrem i mąką. Wstawić do lodówki.
  6. Truskawki odszypułkować i umyć. Pokroić na połówki.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Można ręce posmarować margaryną lub olejem, żeby ciasto się nie kleiło).
  8. Na cieście ułożyć truskawki i posypać kruszonką.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 min. w temperaturze 180°C.

Uwaga: Oczywiście zamiast truskawek można użyć innych owoców np. jagody, wiśnie, śliwki, jabłka, rabarbar, agrest.
Jeśli owoce będę bardzo kwaśne, można przed podaniem posypać cukrem pudrem lub zrobić więcej posypki. U mnie nie było to tym razem konieczne ;).

zegarek

Czas przygotowania:

około 30min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Drożdżówka z truskawkami

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #16 Iga 2014-07-13 17:45
Kochana Joanno,
Twoj przepis robi teraz furure we Frankfurcie. Gotuje swietnie, ale nie piecze - wiec pozyczylam Twoj przepis i... przeszedl wszystkie oczekiwania. Ciasto wyszlo lekkie, ultra-pulchne i przenioslo cala grupe przyjaciol w czasy dziecinstwa, kiedy babcia co sobote piekla a my lizalismy lyzki.
Dodalam skorke cytrynowa do ciasta a zamiast truskawek uzylam sliwek wegierek. Dzieki za swietny prepis, ktory musze tlumaczyc na niemiecki dla calej grupy znajomych pod ciezkim wrazeniem!!
Cytować
 
 
0 #15 Ania 2014-07-04 21:52
Ciasto upiekłam jakieś dwa tygodnie temu. Wychodzi go całkiem sporo, więc polecam na letnie imprezy. Nie ma to jak świeży drożdżak z owocami :)
Cytować
 
 
0 #14 Joanna 2013-07-05 12:56
Aniu 250ml :-)
Cytować
 
 
0 #13 ania 2013-07-05 12:53
czy szklanka to 200 czy 250ml? :)
Cytować
 
 
0 #12 mako 2013-06-04 19:34
Mój absolutny faworyt wśród ciast drożdżowych ! Puszyste, delikatne,rozpływające się w ustach... mniam ;) Dziękuję za przepis :)
Cytować
 
 
0 #11 Karo 2013-05-14 22:45
Dzisiaj robiłyśmy z przyjaciółką, bo muszę zanieść na jutro jakieś ciasto do szkoły ;-)

Na razie nie wolno tykać (no bo w końcu DO SZKOŁY), jednak wygląda i pachnie przepysznie!!!

Nie wiem tylko dlaczego wyszło nam za dużo kruszonki...
Cytować
 
 
0 #10 Monika 2013-02-23 16:48
Dziękuje za dobry przepis.Zrobiłam i wyszło genialnie.Nim się obejrzałam już nie było.Pozdrawiam.
Cytować
 
 
+1 #9 kasha 2012-06-11 00:32
Potrzebowałam duużo ciast i miałam dużo truskawek - widząc, że to ciasto jest na dużą blachę zaraz przystąpiłam do roboty czyli po północy :-) a teraz wcinamy gorące ciasto z soczystymi truskawkami i cudowną kruszonką. Dałam tylko 1 jajko i dwa żółtka bo więcej nie miałam i jest rewelacyjne - więc chyba nie trzeba się za bardzo przejmować ilością jaj, a raczej ich niemaniem ;-)Dziękuję serdecznie :-)
Cytować
 
 
+2 #8 Doti 2012-05-23 20:12
jako stuprocentowa amatorka, zaskoczyłam sama siebie :) przepis rewelacyjny!! nie sądziłam, że ogarnę takie ciacho :) chapeau bas dla autorki :)
Cytować
 
 
0 #7 Joanna 2011-10-11 17:54
Paulo jeśli w jakimś przepisie jest napisana "blacha" to mam na myśli tą największą z piekarnika. Ma ona wymiar ok. 30x40cm.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl