Strona Główna Drożdżowe Drożdżówka z truskawkami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Drożdżówka z truskawkami Drukuj Email
wtorek, 15 czerwca 2010 21:00

Drożdżówka z truskawkami

Bardzo lubię tę drożdżówkę. Jest długo świeża i miękka. Zazwyczaj drożdżówka jest najlepsza na pierwszy dzień. Ta zachowuje swoją świeżość nawet na następny dzień. Oczywiście i tak najwięcej jest zjedzone na ciepło ;).

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej + 50g
  • 40g świeżych drożdży
  • 150g cukru
  • 120- 150g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 70g masła
  • ½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • około 900g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i 1/3 szklanki mleka. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Margarynę lub masło roztopić. Ostudzić.
  3. Żółtka utrzeć z resztą cukru i szczyptą soli.
  4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka, cukier waniliowy i resztę mleka. Dodawać porcjami roztopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto. (Ciasto się klei). Dosypać jeszcze 50g mąki i wyrobić (Ciasto będzie trochę klejące).  Przykryć je ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  5. W tym czasie przygotować kruszonkę. Zagnieść masło z cukrem pudrem i mąką. Wstawić do lodówki.
  6. Truskawki odszypułkować i umyć. Pokroić na połówki.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Można ręce posmarować margaryną lub olejem, żeby ciasto się nie kleiło).
  8. Na cieście ułożyć truskawki i posypać kruszonką.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 min. w temperaturze 180°C.

Uwaga: Oczywiście zamiast truskawek można użyć innych owoców np. jagody, wiśnie, śliwki, jabłka, rabarbar, agrest.
Jeśli owoce będę bardzo kwaśne, można przed podaniem posypać cukrem pudrem lub zrobić więcej posypki. U mnie nie było to tym razem konieczne ;).

zegarek

Czas przygotowania:

około 30min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Drożdżówka z truskawkami

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze